GSP publică astăzi prima parte a interviului cu secretarul general LPF, Justin Ștefan. Oficialul Ligii discută despre haosul financiar de la Academica Clinceni, Gaz Metan Mediaș și Dinamo. De asemenea, acesta susține că ar fi intervenit pe lângă autoritățile statului dacă FCSB i-ar fi cerut sprijinul pentru a juca pe Ghencea și „Arcul de Triumf” și crede că echipele din Liga 1 ar trebui să stabilească prețurile la bilete încă de la începutul sezonului.
- GSP.ro va publica în orele următoare și celelalți părți ale interviului de două pagini cu Justin Ștefan, care poate fi răsfoit și în ediția digitală a Gazetei.
Justin Ștefan: „Liga 1 e departe de faliment!”
- Credeți că LPF ar putea face mai mult pentru imaginea campionatului? De exemplu, credeți că UEFA ar fi acceptat disputarea unui meci în orice condiții, așa cum a fost cazul Clinceniului, care a pus doar juniori pe foaie?
- Eu cred că UEFA ar fi acceptat disputarea unui astfel de joc pentru că nu există anumite condiții regulamentare. Sau dacă există și n-am cunoștință de ele pot să reanalizez răspunsul meu. Însă noi trebuie să ne raportăm la un context pandemic. Vă asigur că inclusiv UEFA, dacă ar fi fost într-o astfel de situație, ar fi analizat cu mare atenție decizia pe care urma să o ia. Nu s-ar fi grăbit să spună „Stop, au juniori, nu mai joacă!”. Nu putem să ieșim din contextul pandemic.
Pe mine m-a deranjat foarte mult aceea afirmație „Fotbalul românesc este în faliment”. E departe de faliment! Inclusiv situația de la Clinceni: a fost acel meci cu Farul 2-8, dar dacă ne uităm la meciul cu Craiova, ușor, ușor este o echipă care se poate consolida și poate oferi surprize în perioada viitoare. Nu putem să ne grăbim cu concluziile după prima lor etapă, însă trebuie să transmitem un mesaj pozitiv. Cel mai simplu puteau spune „Gata, ne retragem”.
- De ce Liga acceptă disputarea unor meciuri pe unele terenuri care pot influența rezultatul? Exemple sunt Clinceni, Dinamo!
- Acum, pârghii regulamentare nu există pentru că procesul de licențiere are niște condiții, o comisie și o documentație. În momentul prin care cluburile au trecut prin procesul de licențiere înseamnă că au îndeplinit acele condiții. Da, e clar că există terenuri unde ar trebui să fie lucrurile mai atent gestionate, dar în același timp trebuie să ne uităm că procentul acestor echipe cu probleme e unul foarte mic. Sunt cluburi cu probleme, dar în afară de un dialog și de niște sfaturi...
Li s-a transmis până acum și documentația de la UEFA în ceea ce privește gazonul și e clar că sunt unele chestii care țin de cunoaștere. E unul dintre proiectele la care lucrează domnul Duru, care e obsedat de povestea asta prin care să se vadă „verde frumos la televizor”. Cluburile trebuie să înțeleagă că e nevoie de îmbunătățirea gazoanelor din România. Pentru calitatea jocului în sine, nu pentru ce vedem noi la televizor. Cred că este un interes sportiv și chiar transmit un mesaj prin intermediul acestui interviu. E interesul lor să aibă gazoane de bună calitate pentru ceea ce înseamnă calitatea sportivă a jucătorilor.
Justin Ștefan: „FCSB nu ne-a solicitat în vederea stadioanelor pe care nu e lăsată să joace”
- Care e poziția Ligii în legătură cu echipele care au solicitat să joace pe Ghencea și pe Arcul de Triumf și au fost refuzate?
- Nu ne-a solicitat nimeni un ajutor! Nu a fost niciun club de fotbal din Liga 1 care să ne solicite sprijinul pentru a juca pe aceste stadioane. Nu au fost solicitări prin care noi să intervenim, să facem lobby la autorități sau la proprietari pentru a duce acele echipe acolo.
În momentul în care ni se va solicita acest lucru, vom deschide un dialog. La Arcul de Triumf cred că trebuie să înțelegem și poziția pe care o are FRR, prin vocea președintelui Petrache. Că la un moment dat a cerut prioritizarea pentru meciurile de rugby.
- FCSB a făcut o adresă și a fost refuzată. A făcut FRF o solicitare și i-a fost acceptată.
- Nu pot să trag concluzii în lipsa unor dovezi concludente. Poate că cei de la FCSB trebuie să mai încerce, poate că trebuie să solicite ajutorul Federației și al Ligii. Poate vor juca acolo sau poate sunt mulțumiți cu ce se întâmplă acum. Dacă ne vor solicita, le vom acorda tot sprijinul care ține de noi. Când nu există intenții, nu putem noi să le cerem proprietarilor să pună la dispoziție terenurile pentru echipele din Liga 1.
- E de condamnat gestul celor de la FC Voluntari, care au pus prețul biletelor de 100 de lei la unele meciuri?
- M-am și gândit zilele astea la FC Voluntari, pentru că de când a venit acolo Bogdan Bălănescu au venit și rezultatele. Să nu vorbim doar despre exemple negative! Probabil că esența fotbalului rămân spectatorii din tribune pentru că jucăm pentru ei și ar trebui analizat, așa cum se întâmplă și în alte campionate, să se fixeze prețurile de la începutul sezonului.
{{text}}