GSP publică astăzi prima parte a interviului cu secretarul general al LPF, Justin Ștefan. Oficialul Ligii răspunde acuzațiilor venite din partea lui Valeriu Iftime că la Ligă se doarme, dă detalii despre conducerea executivă a LPF și are o schimbare de viziune față de ultimii 8 ani: îl laudă pe Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal
- Domnule Justin Ștefan, în acest moment, LPF e condusă de Gino Iorgulescu sau de dumneavoastră?
- În momentul ăsta, Liga are o conducere executivă aprobată de către Adunarea Generală a acestui for. Cu președintele Iorgulescu, Justin Ștefan secretar general, Robert Pongracz vicepreședinte și Ionuț Calancia director economic. Gino Iorgulescu este în continuare la conducere, comunicăm aproape zilnic pe toate subiectele relevante pentru activitatea noastră. Își îndeplinește în continuare rolul de președinte, conform atribuțiunilor din Statut.
- Întrebăm pentru că dânsul nu este deloc prezent în spațiul public.
- În momentul în care am ajuns la Liga Profesionistă de Fotbal, am considerat că e nevoie să ieșim din cadrul setat de conducerea anterioară. Noi am crezut că cei dinainte erau mult prea mult prezenți în spațiul public. Am hotărât să comunicăm doar în momentul în care era necesar.
Cu alte cuvinte am făcut un pas în spate, considerând că spațiul public trebuie să aparțină actorilor relevanți. Adică celor care contează, jucători, antrenori. Până la urmă trebuie să vorbim despre fotbal, să facem analize despre jocurile din Liga 1, nu să ieșim și să discutăm cancanuri sau următoarele transferuri.
- După ani de dispută cu FRF, acum pare că s-a ajuns la o pace ciudată. S-a întâmplat ceva?
- Nu e o pace ciudată. Cred că proiectul VAR, unul din primele proiecte la care am colaborat, ne-a adus la masă. Am intrat într-o zonă de dialog și cred că e normal. S-a tot vorbit de cooperare, concurență, competiție, conflict. În măsura în care forurile tutelare nu cooperează, indiferent de persoanele care se află la conducerea lor, nu putem să vorbim de o direcție unică pentru fotbalul românesc.
Cooperarea implică două atribute esențiale: să ai un scop comun și acțiune comună. Degeaba avem un scop comun, dacă acțiunea nu este comună. Cu alte cuvinte am apreciat că în privința conflictului din ultimii ani, el n-a adus nimic bun fotbalului românesc, așa că am profitat de acest proiect VAR și-am încercat să construim un dialog instituțional.
- A existat o bârfă că ați avut o întâlnire cu Burleanu, căruia i-ați promis că nu veți candida la șefia FRF.
- Nu. Am avut discuții cu conducerea Federației Române de Fotbal, am discutat cu toți cei din conducerea executivă, dar sub nicio formă nu mă angajaez pe lucruri care nu reprezintă subiecte de discuție. Pentru că niciodată nu am spus că voi candida la Federația Română de Fotbal. Am spus că doar analizez posibilitatea de a candida. Și în contextul actual nu cred că Răzvan Burleanu ar fi avut nevoie de o promisiune din partea mea să nu candidez. Nu știu cât de competitiv aș fi fost într-o astfel de confruntare, așa încât rămâne la stadiul de bârfă.
- Credeți că poate exista vreo persoană în România care să-l bată pe Răzvan Burleanu?
- Eu îl văd pe Răzvan Burleanu așa: un om care și-a construit o experiență în zona fotbalului în ultimii opt ani, o persoană foarte bine văzută la UEFA și eu cred că, în momentul de față, ajungându-se la o asemenea experiență, trebuie să o folosim.
Nu văd de ce în contextul în care există anumite proiecte pe care ei le-au demarat și de la care așteaptă rezultate în următoarea perioadă să venim să facem un test cu o persoană care riscă să nu aibă experiența pe care o are actualul președinte al Federației.
Burleanu e într-un fel de șomaj tehnic, a criogenat fotbalul românesc. Vorbim de un personaj anti-fotbal.
- Justin Ștefan, februarie 2021
{{text}}