Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat vineri că în București sunt disponibile 25.000 de locuri pentru cazarea de urgenţă a cetățenilor din Ucraina și că cea mai mare parte va fi găzduită pe Arena Națională. Din informațiile GSP, sunt aproximativ 21.000 de locuri disponibile la stadion, restul fiind în alte locații neanunțate de municipalitate.
La scurt timp de la anunțul lui Nicușor Dan, Mihai Stoica a comentat decizia ca fiind una „populistă”.
„Nu cred că jumătate de hectar, atât cât are gazonul de pe Arena Naţională, poate să găzduiască atâţia oameni, printre scaunele alea de plastic. Mai degrabă, dacă e vorba de montat corturi, se găseşte loc la marginea Bucureştiului”, a declarat Mihai Stoica la TelekomSport.
GSP.ro a luat legătura cu oficiali din cadrul Primăriei Generale pentru a discuta pe marginea acestui subiect.
„Arena Națională nu se închide pentru fotbal! Meciurile programate aici se vor juca așa cum ele au fost stabilite. În general, în astfel de situații se folosesc stadioanele pentru că acolo există dotări. Nu poți duce copii de 8-10 ani pe câmp, unde nu există apă, curent sau alte utilități. Dar unii vorbesc să nu se plictisească!”, spun sursele GSP din PMB.
„Există un plan extrem de bine pus la punct făcut de ani de zile. În caz de cutremur sau cum suntem acum, într-o situație de forță majoră, persoanele respective au locuri unde pot sta și dormi, în parcarea subterană a stadionului. Nu intră nimeni pe gazon, nu se montează niciun cort, că nu suntem în tabără”, mai spun sursele GSP.
În total, 20.000 de persoane pot fi găzduite în parcarea subterană a Arenei Naționale și alte aproape o mie în curtea stadionului, dar doar în caz de forță majoră. „Există paturi mobile, saci de dormit, pături, toate în custodia Primăriei”, mai susțin sursele ziarului.
Mai mult, în curtea Arenei Naționale va funcționa în următoarele zile un punct de primire a ajutoarelor din partea cetățenilor: de la haine și jucării până la alimente neperisabile.
Arena rezistă unui cutremur de până la 9 grade!
Potrivit specialiştilor de la Max Bogl, care au proiectat stadionul, spectatorii vor fi în siguranţă chiar şi în cazul unui cutremur. „Stadionul a fost calculat la cele mai mari cote de rezistenţă pentru a face faţă celor mai nefavorabile condiţii. E atât de bine ancorat, s-au băgat zeci de mii de metri cubi de beton, încât nici un spectator nu va dori să fugă din stadion în cazul unui seism, fiindcă e mai în siguranţă în tribune decât în afara lui.
Stadionul este proiectat să reziste la cutremur de 8 până la 9 grade pe scara Richter”, explica pentru GSP unul dintre oamenii care s-a ocupat de construirea arenei.
Citește și alte articole:
{{text}}