Campionate

Acuze dure după decizia celor de la FIFA: „Inacceptabil! Noi tot NU VOM JUCA împotriva Rusiei, indiferent ce nume va purta”

Președintele FIFA, Gianni Infantino, și Vladimir Putin Foto: Imago

Articol de Theodor Jumătate  —  luni, 28 februarie 2022

Polonezii, suedezii și cehii continuă să protesteze, iar acum marile puteri ale fotbalului cer și ele excluderea Rusiei. Riscul tot mai mare al unui boicot generalizat va face UEFA să acționeze. Și FIFA ar putea întoarce decizia de duminică. Nu doar să-i schimbe numele Rusiei, ci s-o suspende!

FIFA nu a exclus încă Rusia. A obligat-o să joace meciurile pe teren neutru, fără spectatori, i-a luat steagul și imnul, numindu-i naționala RFU (Russian Football Union), dar nu a suspendat-o. O decizie pe care, în afara federației de la Moscova, nimeni nu o acceptă.

Au răbufnit după decizia FIFA: „Să ne pierdem noi locul la Mondial? FIFA ar face o greșeală fatală”

Polonezii sunt cei mai vocali, cum au fost din prima zi. „E revoltător”, a titrat site-ul Gazeta.pl. Președintele federației, Cezary Kulesza, nu a făcut niciun pas în spate. 

„Hotărârea FIFA e inacceptabilă. E război în Ucraina, așa că nu suntem interesați de acest joc al aparențelor. Poziția noastră a rămas neschimbată: naționala noastră NU VA JUCA barajul pentru Mondial împotriva Rusiei, indiferent de numele pe care-l va purta”, a comentat el pe Twitter. 

Din Scandinavia, răspunsul a fost același. „Situația din Ucraina nu s-a modificat doar pentru că FIFA a lansat un mesaj. Și ce mesaj! Așteptam altceva. Pentru noi, totul este ca înainte”, a declarat președintele forului suedez, Karl-Erik Nilsson. 

Nu se teme că ei, polonezii și cehii vor fi suspendați din cauza boicotului anunțat: „Să ne pierdem locul la Mondial? E greu de imaginat că FIFA ne va pedepsi pentru poziția noastră. Într-un asemenea caz, ar face o greșeală fatală. Întreaga lume ne va sprijini”.

Anglia, Franța și Spania cer tare excluderea Rusiei

Potrivit cotidianului Przegląd Sportowy, de la Varșovia, ministrul polonez al sportului, Kamil Bortnichuk, a spus că „voi face imposibilul pentru a scoate Rusia din competițiile internaționale”. A plecat la Zürich pentru o discuție cu Gianni Infantino. Speră să-l convingă pe președintele FIFA că trebuie să îndepărteze RFU din play-off. 

Nu mai sunt singuri. Se strâng tot mai multe voci care-i susțin și care sprijină ideea boicotului. 

- Anglia: federația a comunicat că „nu vom mai juca în niciun turneu contra Rusiei în viitorul apropiat. La niciun nivel, profesionist sau amator”. 

- Franța: Noël Le Graët, liderul forului parizian, a afirmat: „Rusia ar trebui exclusă de la următorul Mondial. Lumea fotbalului nu poate rămâne neutră”. 

- Spania: José Manuel Albares, ministrul de externe, va propune Uniunii Europene suspendarea reprezentantelor Rusiei din competițiile continentale.

Vicepreședintele Boniek vrea măsuri dure la UEFA

În fața unui asemenea protest și riscând un boicot generalizat, UEFA pare a fi prima care să acționeze. Presa poloneză dezvăluie că Zbigniew Boniek, vicepreședintele UEFA, a propus excluderea imediată a naționalei și echipelor de club ale Rusiei. Și Comitetul Executiv s-ar putea reuni din nou pentru a oficializa această hotărâre. 

Momentan, doar Spartak ar fi afectată. Formația moscovită ar trebui să joace în "optimile" Europa League, cu Leipzig. Însă, dacă UEFA lovește Rusia, e foarte posibil ca FIFA să ia și ea această decizie. Iar RFU să fie pedepsită cu adevărat.

VIDEO Stadionul din Siret, transformat în tabără pentru refugiații din Ucraina

>

Citește alte știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.