Opinii   •   EDITORIAL

Gigi Becali dărâmă și ultima găleată plină de lapte

Articol de Tudor Samuilă   —  marţi, 01 martie 2022

Gigi Becali simte că pierde campionatul și a hotărât să dărâme și ultima găleată plină de lapte rămasă în curtea clubului său, academia. 

Prizonier al rezultatelor finalului de săptămână, patronul FCSB pare că nu a înțeles nici după douăzeci de ani de fotbal că o societate fotbalistică se clădește pe proiecte stabile, de durată și a hotărât să-și saboteze și viitorul, după ce, în ultimii ani ne-a arăta că este mai mult decât capabil să își saboteze și prezentul.

În anii eurofantastici, Steaua era de departe cel mai popular club din România. Ajunsese în semifinală de Cupa UEFA, jucase câteva sezoane bune în grupele Champions League, iar conducerea și-a dat seama că trebuie să facă ceva pentru a fideliza fanii și pentru a profita de pe urma pasiunii lor. 

Era perioada în care Gigi Becali încă mai asculta de MM Stoica sau Valeriu Argăseală iar echipa încă mai avea antrenori pe al căror trening stătea scris A1, nu A2, A3 cum este astăzi. Așa s-a născut un plan amplu de dezvoltare a marketingului clubului, care presupunea construirea unui muzeu la stadionul Ghencea, crearea unor sectoare de tribună destinate exclusiv familiilor cu copii, dezvoltarea unei rețele de magazine, achiziționarea unor rulote care să se deplaseze acolo unde joacă echipa și să vândă echipament etc. 


Steaua încerca practic să se alinieze trendului internațional și să construiască o filosofie care să aibă în centrul ei suporterul, după modelul vestic. Un an a ținut proiectul, pentru că Gigi Becali a cerut bilanțul financiar și când a văzut că nu face profit rapid, a oprit definitiv orice plan de modernizare a clubului său.

G.B. este un bun afacerist român și ar fi stupid din partea mea, un ziarist care nu a avut în viața lui un angajat, să îi dau lecții de management. Mă întreb însă dacă nu cumva patronul FCSB a renunțat prea repede la o idee care, răbdător fiind, i-ar fi putut aduce bani. 

În anii de care vorbesc mai sus, fotbalul era mult mai iubit și urmărit decât este astăzi, iar Steaua avea un nivel de popularitate imens. Oare era imposibil ca printr-o continuare a acelei inițiative, la finalul anului să scoată măcar un euro de la fiecare fan și astfel să adauge câteva milioane de euro la bugetul clubului? 

Doar că mă tem că Becali este un excelent traficant de terenuri și cam atât, unul care caută să cumpere astăzi cu un leu și să vândă mâine cu doi lei. Oameni de acest gen nu au răbdare să dezvolte, să obțină rezultate în timp, dovadă și felul în care se poartă cu marfa umană de la club, adică fotbaliștii. Nu dai randament din momentul în care ești transferat, intri în secunda doi în dizgrație.


În vidul de management coerent al acestui club, exista totuși un licăr de speranță, centrul de copii și juniori în care se investise mult și cu cap. FCSB făcuse pașii corecți în ultimii ani, dezvoltând infrastructura, cumpărând tineri talentați, aducând antrenori cât de cât pricepuți și, lucrul cel mai important pentru orice părinte care își duce copilul la fotbal, oferind tinerilor șansa să joace la prima echipă. Acest mix transformase FCSB din nou într-un club cu perspective și exact în această mină de aur a decis să lovească acum Becali.

Două rezultate proaste la rând ale seniorilor și a venit anunțul. Vrea să revizuiască organigrama academiei, să de afară 60% din antrenori, implicit să desființeze grupe, pentru că ”el nu e prost să piardă bani la fotbal”. 

E clar că un centru de copii și juniori nu oferă garanții. Nu poți fi sigur că vei scoate în fiecare an un jucător care să se vândă ulterior pe milioane de euro. 

Uitați-vă la Manchester United care după generația aceea fantastică a lui Beckham, Giggs, Scholes și a fraților Neville, nu a mai produs niciun jucător de clasă mondială. Acum ce au mai apărut Rashford sau Greenwood, dar încă nu se ridică la nivelul predecesorilor. Credeți că nu s-a lucrat bine la acea academie în ultimii 30 de ani? 

Sau să luăm exemplul Barcelonei, care ulterior generațiilor ’87, ’88 sau ’89 care i-au inclus pe Messi, Fabregas, Pique și Jordi Alba, a avut un deceniu în care a scos pe piață doar fotbaliști de duzină și de abia în ultimii doi ani a putut oferi din nou perle precum Ansu Fati sau Gavi. Fotbalul nu este matematică, indiferent cât de bine ai munci.

Becali a decis să își dinamiteze academia exact în momentul în care aceasta începea să se ridice, să prindă aripi. Sper ca în ceasul al doisprezecelea, să poată să îl facă cineva să se răzgândească și să îi explice că modelul Dinamo Zagreb este singurul viabil într-un fotbal de la periferia Europei. La noi, ăștia săraci, trebuie să produci jucători, să profiți câțiva ani de ei și apoi să îi vinzi pentru a putea prinde ziua de mâine.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.