Sezonul regulat din Liga 1, ediția 2021-2022, a ajuns la final. În continuare, 3 concluzii după cele 30 de etape care preced play-off-ul & play-out-ul.
1. Nici înjumătățirea nu o mai ajută pe FCSB
„Nu sunt de acord cu înjumătățirea punctelor. A fost cel mai bun sezon al nostru, dar n-am câștigat nimic încă. E posibil orice în play-off, mă aștept să avem 10 meciuri la limită, pe viață și pe moarte”, declara Dan Petrescu, după CFR - Dinamo 4-1.
Antrenorul campioanei își păstrează astfel poziția pe care a avut-o mereu cu privire la înjumătățirea punctelor, dar omite să precizeze că avantajul echipei sale din acest sezon e unul foarte mare. În nicio altă ediție de campionat cu play-off și play-out echipa de pe locul 1 nu a mai avut atât de multe puncte avans - 7! - față de principala urmăritoare.
FCSB, eterna vicecampioană, va avea o misiune aproape imposibilă în play-off. Ca să mai câștige titlul, roș-albaștrii trebuie să o învingă tur-retur pe CFR, să câștige toate celelalte partide și să aștepte încă un pas greșit al „feroviarilor”. Sau să spere într-o minune, iar CFR să fie de nerecunoscut în play-off și să piardă puncte aproape în fiecare etapă.
2. Șocul impactului cu Liga 1 există
La începutul sezonului, fanii a două dintre cele 3 nou-promovate, Rapid și FCU Craiova, sperau la play-off. Dacă suporterii oltenilor s-au convins repede că favoriții lor au nevoie să se concentreze în primul rând pe evitarea retrogradării, susținătorii alb-vișiniilor au crezut în TOP 6 până aproape de final.
Realitatea din teren a zdruncinat visurile celor două echipe de tradiție care se vor întâlni în play-out în a doua parte a campionatului.
CS Mioveni, cealaltă nou-promovată, a încheiat sezonul regulat pe loc de baraj, 13.
3. De facto, campionat de 14 echipe!
Deși cluburile desfigurate de problemele financiare n-au încetat să activeze în Liga 1 nici după micșorarea numărului de echipe din 2015, de la 18 la 14, România a adunat 16 formații în primul eșalon începând cu anul 2020.
Așadar, două echipe în plus. Numai că în actuala stagiune, de pildă, două locuri au fost ocupate de echipe condamnate la retrogradare încă dinaintea play-out-ului! E vorba despre Academica Clinceni și Gaz Metan, cluburi părăsite de sponsori, jucători, antrenori și scufundate în datorii.
Așa a ajuns Dinamo, multă vreme penultima în Liga 1, să-și propună peste noapte nu doar evitarea retrogradării, ci și o clasare deasupra locurilor de baraj.
14 punctea pierdut Gaz Metan la comisii în 2022 din cauza datoriilor
{{text}}