Fotbal   •   Liga 1   •   FCSB

Fenomenul Octavian Popescu redeschide controversa: fotbal versus școală!

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Liviu Manolache   —  luni, 07 martie 2022

Fotbalistul FCSB-ului, Octavian Popescu, a ieșit din nou la rampă în weekend, cifrele lui sunt comparabile cu ale unor superfotbaliști din ultimul deceniu, precum Adailton, Sânmărtean și Budescu, își subordonează toți colegii de generație, însă continuă să șocheze la flash-interviurile de după meci, când e incapabil să răspundă unor întrebări simple, dar și să fie coerent și logic în ceea ce spune.

Se naște o nouă stea în fotbalul românesc? Prestațiile lui Octavian Popescu, progresul său remarcabil din ultimul an și jumătate, produs la o vârstă foarte mică, e născut în decembrie 2002, sunt argumente care determină fotbalul nostru să spere că în categoria superfotbaliștilor cu gleznă fină din ultimii 25 de ani, de la Hagi, Ilie Dumitrescu și Adrian Ilie până la Mutu, Cernat și Sânmărtean, își face din ce în ce mai des loc și puștiul FCSB-ului.

Octavian Popescu redeschide controversa: fotbal versus școală!

FOTBAL. Duminică, în meciul cu Voluntari a ieșit din nou la rampă, mai ales prin execuția fabuloasă de la ultima fază, cu care a reușit să deblocheze tabela. Apariția lui însă, la interviul de după meci, acordat televiziunilor deținătoare de drepturi, aproape că a șocat. Din nou. 


Octavian Popescu a fost aproape incapabil să răspundă unor întrebări simple, banale. Un exemplu, a fost rugat să vorbească despre golul pe care l-a înscris. Reacția lui? A oftat, a făcut o pauză, după care a zis: „Sunt foarte fericit că am reușit să marchez pentru că am câștigat la ultima fază".

ȘCOALĂ. Contrastul uluitor pe care Octavian Popescu l-a arătat în ultimul an în raportul randament fotbalistic versus mod de exprimare redeschide o controversă mai veche în fotbalul nostru. Cât contează școala în cariera unui fotbalist și cât influențează în evoluția unui jucător nivelul său de IQ. 

Cariera puștiului de la FCSB e abia la început, însă deja există două direcții pe care merge apăsat de ceva vreme: ne arată că e megatalentat, dar în același timp, lasă să se înțeleagă, prin aparițiile în fața ziariștilor, că școala pe care a făcut-o nu e la același nivel cu randamentul ca fotbalist.

Octavian Popescu e unicat în ultimul deceniu


Golul marcat împotriva Voluntariului duminică nu e întâmplător. Execuția de la distanță face parte dintr-o serie foarte lungă de astfel de reușite. Exclusiv în acest campionat, Popescu a înscris de nu mai puțin de 5 ori din afara careului de 16 metri. Nu doar că nu are rival, dar stabilește, la acest capitol, cea mai bună performanță din ultimul deceniu.

Au mai fost jucători care au înscris de 5 ori de dincolo de careu, însă Octavian Popescu a reușit acest lucru într-un moment în care sezonul e la 75% din desfășurarea lui. Iar compania în care se regăsește Tavi e deosebită: Budescu, Adailton, Sânmărtean, Cicâldău. 

Ultimul jucător care a marcat peste această ștachetă a fost Claudiu Niculescu, care în 2010-2011, când evolua pentru U Cluj, a marcat de 7 ori. A fost atunci un sezon senzațional din punctul de vedere al golurilor de la distanță, pe următoarele două locuri fiind alți doi grei ai Ligii 1 all-time: Adailton (6) și Eric (5).

SezonFotbalistGoluri din afara careului
2011-2012Adailton (Vaslui)4
2012-2013Sânmărtean (Vaslui), Budescu (Astra)4
2013-2014Budescu (Astra)5
2014-2015Budescu (Astra), Albin (Petrolul)3
2015-2016Budescu (Astra), Ad. Bălan (Voluntari)4
2016-2017Bole (Poli Iași)4
2017-2018Budescu (FCSB)4
2018-2019Gorobsov (Chiajna)4
2019-2020Cicâldău (Craiova), Păun (CFR)4
2020-2021R. Deaconu (Gaz Metan)5
2021-2022Oct. Popescu (FCSB)*5
* campionatul mai conține încă 10 etape  

26 de goluria marcat Eric în Liga 1 din afara careului, brazilianul fiind cel mai bun marcator străin all-time în Liga 1

33% din golurilereușite de Budescu în Liga 1, 25 din 76, au fost din afara careului

64% din goluriînscrise de Octavian Popescu, 7 din 11, au fost reușite din afara careului

Spulberă vârfurile generațiilor de la Steaua 2000-2003

Monitorizarea firmei InStat arată că Octavian Popescu e la distanță mare față de ceilalți jucători, care îndeplinesc criteriul regulii U21 și care au și același profil ofensiv. Fotbalistul de la FCSB are un Index de aproape 250, un nivel foarte ridicat. De fapt, peste el există un singur jucător, dintre toți cei care au jucat în Liga 1, indiferent de vârstă, e coechipierul său, Florin Tănase.

JUCĂTORINDEX INSTAT
1. Oct. Popescu (FCSB)249
2. Petrila (CFR)233
3. Câmpanu (U Craiova)225
4. Miculescu (UTA)220
5. Baiaram (U Craiova)218
6. R. Ilie (Rapid)217
7. A. Pitu (Farul)213
8. Ișfan (FC Argeș)203
9. Markovici (U Craiova)200
10. I. Stoica (FCSB)177
  • Indexul InStat constituie o evaluare, ca medie, după toate criteriile relevante pentru prestația unui fotbalist. Pintre realizările luate în calcul: minute jucate, dueluri câștigate, pase precise, șuturi la poartă, goluri marcate, ocazii create, volumul minutelor jucate etc.

Interviu șocant după meci: „Spune-ne despre golul tău” / „No... Sunt foarte fericit că am reușit să marchez”

La mai puțin de 5 minute după ce a reușit golul fabulos în poarta Voluntariului, Octavian Popescu a apărut în fața microfoanelor TV. Fiind desemnat omul meciului, a fost nevoit să vorbească primul dintre toți jucătorii. La fel ca în precedentele vizite la flash-interviu, prestația lui aici a fost extrem de ciudată. 

Fără să spună mare lucru, în mare parte din așa-zisul dialog a fost incoerent, dar și lipsit de logică, din moment ce atunci când a fost rugat să vorbească despre golul său s-a blocat, după care a spus: „Sunt foarte fericit că am reușit să marchez”.

- Bună seara, Tavi. Omul meciului, autorul golului într-o victorie importantă pentru voi. Cum a fost meciul?

- Bună seara. Suntem foarte fericiți că am reușit să câștigăm. N-am mai înscris de două meciuri. Două sau trei meciuri. Și e foarte bună victoria la moral.

- Cât de importantă este această victorie după ultimele rezultate?

- Foarte importantă. Mai ales că ne crește moralul. Mai ales că începe play-off-ul. Și e bine că am reușit să mar... să câștigăm.

- Spune-ne despre golul tău. O nouă execuție marca Tavi Popescu. Șapte din golurile tale, înscrise din afara careului. 

- (oftează) No... Sunt foarte fericit că am reușit să marchez pentru că am câștigat la ultima fază a meciului și cu terenul foarte greu. Și e foarte important.

- Te gândeai sau vă gândeați ca o astfel de execuție să deblocheze meciul?

- Sincer, nu mai speram. Nu mai... Eu mai ales, nu știu colegii.

- Ai prins curaj mai mult acum?

- Am prins. Am început foarte bine anul și e bine că marchez foarte frumos.

- Ce înseamnă pentru tine că tot timpul patronul vorbește frumos despre tine și chiar a spus că ești motivul pentru care mai continuă în fotbal?

- Sunt foarte fericit. E o ambiție în plus, vă dați seama. Trebuie să trag mai tare. Trebuie să trag echipa după mine.

- Și să bați lovituri libere.

- Am bătut una în tribună...

Nu s-a prezentat la BAC: „A spus că n-are el timp de examene”

În vara trecută, Octavian Popescu a surprins opinia publică prin faptul că n-a dorit să se prezinte la școală pentru a susține examenul de bacalaureat. A preferat să evolueze în amicalele cu Viitorul Pandurii, Concordia Chiajna și Chindia Târgoviște, în loc să se prezinte la BAC, pe care ar fi trebuit să-l susțină în comuna Nucet, din Dâmbovița. 

„Făcea cursuri online și a terminat clasa a 12-a la el acolo, în comună, la Nucet. Dar nu l-a interesat să dea și BAC-ul. A spus că n-are timp el de examene, că are antrenamente și ceva meciuri amicale pe la București. Colegii lui au fost la Bacalaureat, iar acum se pregătesc de facultate. El a zis că poate vine pe la toamnă, dacă o să aibă timp", a spus unul dintre profesorii pe care i-a avut.

9,16 a fost mediape care Radu Drăgușin a obținut-o la Bacalaureat, susținut la Cluj, el fiind născut în același an cu Octavian Popescu, 2002

MM Stoica: „Școala e factor perturbator”

În septembrie 2021, încercând să explice de ce Octavian Popescu a preferat fotbalul în locul examenului de Bacalaureat, Mihai Stoica i-a luat apărarea fotbalistului:

Cel mai important pentru Popescu acum este fobalul. Am avut un jucător care a vrut să îl învoiesc ca să meargă la școală. L-am învoit și nu a ajuns fotbalist, deși avea foarte multe calități. Pe mine mă interesează fotbalul. Alexandru Pantea nu e bun la școală, dar dacă îl intrebi cine e fundaș stânga la Bayern Munchen și când e născut, știe.

În plus, managerul general al roș-albaștrilor a oferit apoi un argument șocant: „Eu, între a studia nu știu ce materie, chimie, și a studia Bayern, prefer să studieze Bayern. Nu mă interesează niciun factor perturbator, iar școala poate fi un factor perturbator!”. 

Ulterior, MM și-a nuanțat discursul: „Mai important decât școala sunt cei șapte ani de acasă, iar Octavian Popescu îi are! E un băiat cu un bun-simț ieșit din comun, e timid”.

Dumitru Dragomir, despre FCSB: „Nu prinde nici locul 2!”

CITEȘTE ȘI: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.