Fotbal   •   Liga 1   •   FC ARGEȘ

Echipa fără golgeter a lui „Harry Potter” » 10 lucruri inedite despre calificarea lui FC Argeș în play-off

+34 Foto
FC Argeș s-a calificat în Andpremieră în play-off-ul Ligii 1 / FOTO: Ionuț Tăbultoc

Articol de Remus Dinu   —  marţi, 08 martie 2022

FC Argeș, enigma sezonului regulat. Piteștenii au stat 29 de etape în afara play-off-ului, însă victoria de la Botoșani i-a propulsat până pe locul 4, o clasare de neimaginat în urmă cu câteva etape, când disputele interne puseseră stăpânire pe club. 

La doi ani de la revenirea în prima ligă, fosta campioană trece la nivelul următor. Unde a excelat trupa lui Prepeliță? Care sunt punctele forte și punctele slabe ale argeșenilor? Ce perspective sunt în Trivale și cum se prezintă echipa în comparație cu celelalte combatante din play-off? Iată 10 lucruri inedite despre performanța reușită de FC Argeș.

  1. Paradox. Timp de 29 de etape, FC Argeș nu a ocupat nici măcar o dată un loc de play-off, izbândă pe care a reușit-o abia după victoria de la Botoșani. De mai multe ori, piteștenii au fost la granița primelor șase locuri, însă au clacat atunci când trebuiau să facă pasul decisiv.
  2. Consistență. Chiar dacă n-a fost niciodată în primele șase clasate până în ultima etapă, FC Argeș se poate lăuda că le conduce la „directe” pe FCSB (1-0 și 1-2), Farul (2-1 și 1-0) și Voluntari (2-0 și 0-0). Piteștenii au învins-o în sezonul regular și pe CSU Craiova (3-2), pierzând însă ambele meciuri cu liderul CFR.
  3. Performanță. Indiferent de poziția pe care o vor ocupa la finalul play-off-ului, argeșenii tocmai ce au bifat, după 30 de etape, cea mai bună clasare din 1998 încoace. Atunci, alb-violeții încheiau sezonul pe locul 3, sub Steaua și Rapid.
  4. Gânduri de Europa. Calificați în play-off, dar și în semifinalele Cupei României, piteștenii își propun o calificare istorică în preliminariile cupelor europene, unde n-au mai fost din 1998. Atunci, FC Argeș le elimina din Cupa UEFA pe Dynamo Baku și Istanbulspor, dar pierdea clar apoi cu Celta Vigo (0-8 la general și un usturător 0-7 în Spania). Mutu, Constantin (Jean) Barbu, Schumacher sau Bogdan Vintilă se aflau atunci în lotul Piteștiului.
  5. Longevitate. Contestat vocal de suporteri, Andrei Prepeliță va fi, la startul play-off-ului, cel mai longeviv dintre cei șase antrenori ai primelor șase clasate. „Prepe” e banca alb-violeților din decembrie 2020, adică de un an și 3 luni. Fiindcă nu are licență PRO, tehnicianul a condus echipa, până anul acesta, alături de Mihai Ianovschi, plecat între timp din Trivale.
  6. Experiență. Doar șase jucatori din lotul lui FC Argeș au mai jucat în play-off-ului Ligii 1. Este vorba despre Latovlevici, Cristi Tănase, Antun Palic, Fatai, George Ganea și Cristi Dumitru. Toți ceilalți vor bifa debutul la acest nivel.
  7. Prepeliță chiar e Harry Potter. Ironizat de galerie, Andrei Prepeliță stă la baza celor mai importante rezultate ale argeșenilor din ultimii 20 de ani. Și tot el e cel cere aduce norocul în Trivale. În anul în care a revenit în Liga 1, FC Argeș a fost, de mai multe ori, în mare pericol să rateze promovarea. Conduși cu 0-1 de Petrolul în play-off, într-un meci vital, alb-violeții întorceau rezultatul în decurs de câteva minute, într-un scenariu asemănător partidei de la Botoșani. Cel care restabilea egalitatea era chiar Prepeliță, care la acel moment nu-și agățase încă ghetele în cui. Argeșul avea să promoveze în ultima secundă, în detrimentul lui Turris.
  8. Incomozi. Într-o ierarhie a meciurilor jucate în deplasare, FC Argeș a încheiat sezonul regulat pe locul 3, cu 24 de puncte din 45 posibile. Doar CFR Cluj (35 puncte) și FCSB (26 de puncte) au stat mai bine decât formația piteșteană, care a fost greu de doborât pe teren străin.
  9. Eficiență. CFR îl are pe Deac și Debeljuh, FCSB pe Tănase, Farul pe Jefte, Craiova pe Ivan ori Gustavo, toți cu cifre importante în clasamentul golgeterilor Ligii 1. Chiar și FC Voluntari are un marcator în lot, e vorba de Vadim Rață. Ei bine, FC Argeș e singura echipă din play-off care nu punctează la capitolul marcatori, ba chiar stă modest în această statistică. Ișfan și Tănase sunt golgeterii echipei, cu doar 3 reușite.
  10. Cotă de piață. Dintre cele șase formații din play-off, FC Argeș are cel mai slab cotat lot, conform estimărilor Transfermarkt. Piteștenii valorează 8,68 milioane de euro, locul 6 la acest capitol. Cum stau celelalte: FCSB: 31.58 milioane, CFR Cluj: 31.34 milioane, CSU Craiova: 18.90 milioane, Farul: 13.27 milioane, Voluntari: 11.05 milioane de euro


Am reușit o performanță foarte mare pentru club. Să intri în play-off în al doilea an de la promovare nu e puțin lucru. Le mulțumesc băieților, persoanelor care au fost lângă mine și au avut încredere în mine. 



Ne bucurăm cu toții, am avut și momente în care am suferit, dar băieții au avut caracter și au întors rezultatul. Vrem să arătăm că suntem o echipă bună, să ne continuăm parcursul și să ajungem în finala Cupei României.



- Andrei Prepeliță, antrenor FC Argeș

Programul din play-off

  • Etapa 1: CFR Cluj - FC Voluntari, FCSB - Farul, CSU Craiova - FC Argeș
  • Etapa 2: FC Voluntari - CSU Craiova, FC Argeș - FCSB, Farul - CFR Cluj
  • Etapa 3: FCSB - CSU Craiova, FC Voluntari - Farul, CFR Cluj - FC Argeș
  • Etapa 4: FC Argeș - Farul, FCSB - FC Voluntari, CSU Craiova - CFR Cluj
  • Etapa 5: FC Voluntari - FC Argeș, Farul - CSU Craiova, CFR Cluj - FCSB

Clasamentul în play-off după înjumătățirea punctelor

  1. CFR Cluj - 38p
  2. FCSB - 31p
  3. CSU Craiova - 27p
  4. FC Argeș - 24p
  5. Farul - 24p
  6. FC Voluntari - 24p*

    *A încheiat sezonul regular cu număr impar de puncte și, după înjumătățire, punctajul i-a fost rotunjit în sus cu jumătate de punct

Citește și alte știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.