Opinii

Atac sub centură

Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  Tuesday, 08 March 2022

Marea surpriză a ultimei etape din sezonul regulat a furnizat-o FC Argeș, care a izbutit, câștigând cu 2-1 la Botoșani, să prindă play-off-ul in extremis. Ba chiar, deși nu se clasase niciodată între primele 6, a intrat în play-off de pe locul 4, ispravă în care probabil că numai Andrei Prepeliță a crezut.

Nu și fanii care i-au cerut demisia antrenorului fără licență PRO la meciul din 6 februarie cu Clinceni și, cu atât mai puțin, primarul Piteștiului, cel care s-a încordat să-l dea afară pe Prepeliță. De presupus însă că după acest tur de forță al Argeșului, până și Cristian Gentea s-a lămurit ce greșeală de neiertat ar fi comis.

Deoarece echipa, autoarea unui finiș impresionant, cu victorie în deplasare la Farul, acasă cu FCSB și acum la Botoșani, a dovedit unitate și organizare. Încredere în sine și spirit. Așa a reușit luni să învingă după ce a fost condusă cu 1-0 până în minutul 71 și se părea că a pierdut lupta. Nu s-a predat însă, iar eforturile jucătorilor și strategia lui "Prepe" s-au văzut răsplătite. Felicitări, inclusiv ambițiosului președinte Jean Vlădoiu.

De partea cealaltă, considerându-se câștigătoare (și la egalitate) înainte de termen, FC Botoșani s-a păcălit. Scuza că Radu Petrescu i-a refuzat un penalty în prelungiri, când Latovlevici l-a bruscat pe M. Roman II, stă în picioare și nu prea. Pentru că, într-adevăr, în finalul duelului, Latovlevici și-a împiedicat adversarul, fără însă ca faultul să fie foarte clar. Să sară în ochi.

A fost mai degrabă o intervenție de VAR. Ce nu scoate din discuție că Petrescu a făcut numeroase gafe pe parcursul stagiunii și nici că FC Botoșani a pătimit cel mai tare din pricina arbitrajului. Fiind pe minus 6, lider, la raportul dintre erorile pro și cele contra. Totuși, delegat la CFR-Botoșani 1-0, în etapa 8, și la Botoșani-Voluntari 1-1, în etapa 17, RP a mai greșit, dar nu vizibil, deranjant, împotriva echipei din Moldova.

A țipa, precum patronul Valeriu Iftime, că Petrescu a venit cu sarcină de la FRF să-l curețe, deoarece el a refuzat să semneze pentru realegerea lui Burleanu e o exagerare. Ba chiar un atac sub centură. Dincolo de faptul, demn de laudă, că fotbalul din Botoșani trăiește datorită sprijinului lui Iftime, acesta uită, sau numai se preface, că el însuși a fost ani în șir un susținător înfocat al lui Burleanu. Portavocea președintelui în Moldova.

N-am ascuns niciodată ce părere am despre Burleanu. Dar una-i una și, tolerați banalitatea, alta-i alta. Mă îndoiesc însă că marele șef a uneltit pentru ca FC Botoșani să rateze play-off-ul. Nu găsesc nicio justificare pentru un asemenea demers. Iar CCA, la rându-i, a trimis la derby-ul de luni nu un diletant, ci un arbitru de pe lista FIFA. Gafeur, dar FIFA.

Apropo, luni a lipsit de pe banca gazdelor, fiind suspendat, antrenorul Marius Croitoru, și el fără licență PRO, dar cu merite incontestabile în ascensiunea formației moldave. Atât că acesta era obligat să se controleze și să evite primirea celui de-al 12-lea avertisment în meciul precedent, de la Ovidiu. Să nu se expună. Zău așa, cum să ia Croitoru 12 "galbene" când ceilalți tehnicieni din Liga 1 au luat împreună 20?!

Rezumând, în căutarea vinovaților, Valeriu Iftime ar trebui, cu tot respectul, să se privească în oglindă. Să-și aducă aminte că i-a vândut recent, printre alții, pe Ongenda, Chindriș, Racovițan și Edjouma, iar în locul lor n-a pus, cu Haruț, Mailat și M. Roman II, aceeași valoare.

Adică să realizeze că e mai greu să umbli după bani în fotbal și, în paralel, să faci și performanță când vinzi en gros. Mai greu, dacă nu, iată, de-a dreptul imposibil. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.