Capriciosul Jovan Markovici este marea provocare a responsabililor echipei. Convinși de potențialul atacantului, Reghe și Cârțu lucrează cu el în plan psihic, iar staff-ul medical face eforturi să-l țină pe linia de plutire cu greutatea
Jovan Markovici e ca o cutiuță cu surprize. Niciodată nu știi ce iese când ridici capacul. Alternează momentele de geniu cu perioade când dispare din joc sau devine superficial. Însă la Universitatea Craiova, responsabilii clubului n-au nicio îndoială în privința calităților „vârfului” în vârstă de 20 de ani. Are „stofă” de mare atacant, doar că mai trebuie „șlefuit”.
Ce înseamnă a-l „șlefui” pe Markovici? Tehnic, nu ai ce. Rar vezi un „vârf” care să știe „cu coțofana” - vorba lui Victor Pițurcă - precum atacantul născut la Belgrad. Problemele lui sunt altele și, potrivit unor surse ale Gazetei, toți cei din jurul echipei depun eforturi pentru a le ține sub control: „E o adevărată provocare”.
Marko este un jucător tânăr, trebuie să lupte pentru locul lui în echipă, are o concurență foarte mare, pentru că revine Koljici. Mai are foarte mult de muncă, îi prinde bine concurența, are parte și de o echipă puternică în spate, deci nu este numai meritul lui. Sper să înțeleagă ceva din această perioadă.
- Laurențiu Reghecampf, antrenor CSU Craiova
„Ăsta-i metabolismul lui”
Nu mai e demult o noutate faptul că Jovan se luptă constant cu kilogramele. Vara trecută, când a revenit după împrumutul la Clinceni, avea aproape 100 și a făcut un adevărat tur de forță: „Am slăbit aproximativ 12 kilograme în trei, patru săptămâni. Pur și simplu, am mâncat mult mai puțin decât de obicei și m‑am antrenat mult mai mult, inclusiv individual. În acea perioadă am făcut câte trei ședințe de pregătire pe zi”.
Între timp, el a luat din nou în greutate, iar un specialist consultat de Gazeta Sporturilor a explicat că „ăsta-i metabolismul lui. E un jucător care pune pe el extrem de rapid. Fotbaliști de genul lui au mai fost, vezi Ianis Zicu sau Denis Alibec. Problema este că la Markovici se vede altfel pentru că are o conformație aparte”.
Pentru a se menține pe linia „de plutire”, „vârful” de 1,83m face antrenamente cardio suplimentare, ce-l ajută să scape de excesul de țesut adipos. Iar nutriționiștii i-au alcătuit un meniu special: multe proteine de origine animală și vegetală (carne slabă, pește, legume), un aport cât mai redus de carbohidrați, exclus consumul de grăsimi.
Markovici, un jucător de moral
Markovici mai are o problemă. Criticile care i s-au adus toamna trecută, după convocarea în premieră la națională, l-au marcat serios și i-a luat ceva timp ca să-și revină. În schimb, fiecare gol sau execuție reușită a însemnat un plus la capitolul „moral”.
A fost cazul recent, cu Chindia (1-0), când l-a făcut mat pe Pițian și i-a centrat lui Gustavo pentru golul victoriei, pentru ca apoi să reducă turația, sfârșind prin a fi înlocuit. Practic, a trecut dintr-o extremă în alta, iar președintele Sorin Cârțu a simțit nevoia să-i sancționeze mulțumirea de sine:
„I-am atras mereu atenția, când reușește o asemenea fază, să rămână mai departe în joc. După ce izbutește o situație sau un gol încântător, devine superficial. Trece într-o superficialitate care nu îi face bine. Aici trebuie să mai lucreze. Mă dau pe mine exemplu. Eu, dacă dădeam un gol în primele 10 minute, marcam două, trei sau patru în meciul acela”
„Urecheala” lui Sorinaccio s-a suprapus cu învățăturile lui Reghecampf, despre care Markovici spune că „lucrează foarte bine la moralul jucătorilor. Ne dă încredere tuturor, nu doar nouă, tinerilor, deși poate că la noi e ceva mai important, având în vedere vârsta. Ne dă sfaturi simple și eficiente, mie mi‑a rămas în cap că trebuie să stau cât mai mult între fundașii centrali, să‑mi folosesc forța și să nu‑mi fie frică de nimic atunci când am mingea la picior, deoarece sunt un fotbalist care poate face diferența”.
Bilanț bun
Imediat după episodul „Chindia”, Jovan a replicat prompt, cu o „dublă” în deplasarea de la Mioveni (3-0). A „dispărut” din nou din peisaj, cu Viitorul (1-0), însă, pentru acest moment al sezonului, bilanțul său este unul decent:
- 26 de apariții în L1 2021/2022 (29 posibile), 12 ca titular, 14 venind de pe bancă
- 9 goluri, din 31 de ocazii avute
- 23 de șuturi cadrate, din 50 expediate spre porțile adverse
- 26 de ocazii create, dintre care 3 assist-uri
- 70 la sută procentajul paselor reușite
Bineînțeles că mă și antrenez foarte mult, dar nu știu cât se poate antrena driblingul. Eu zic mai degrabă că e talent nativ deoarece driblam foarte bine încă dinainte să fiu antrenat la modul serios, pur și simplu e o calitate a mea. Însă mai am multe de demonstrat, driblingul nu înseamnă mare lucru dacă nu faci și altele pe teren”
Avem nevoie mare de fani! Și nu atât de numărul mare, cât de un anumit tip de atitudine a celor prezenți. Moralul jucătorilor este cheia și, în special pentru noi, tinerii, poate face diferența ceea ce auzim dinspre tribune și chiar de pe internet.
- Jovan Markovici, pentru revista oficială a Universității Craiova
600.000 de euroeste cota de piață a lui Jovan Markovici, potrivit transfermarkt.de
Momentul cel mai de jos al sezonului pentru Markovici. „A venit «căzut» de la națională”
Prima convocare la naționala mare, și singura de până acum, cea din septembrie 2021, a venit prea devreme pentru Markovici. Marea surpriză a lui Mirel Rădoi, „vârful” în vârstă de 20 de ani a ieșit șifonat din partidele cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia, după evoluții modeste, sancționate de mass-media.
Concluzia fostului selecționer: „Jovan mai are de jucat la echipa de club, mai are să se antreneze, nu e momentul oportun pentru el”. Iar finanțatorul Craiovei, Mihai Rotaru, avea să povestească mai târziu că „Markovici a venit «căzut» de la lot. Îi era teamă să iasă în oraș. Trebuie să uite că a fost subiectul numărul unu al acestei campanii. Cred că el chiar a eclipsat rezultatele echipei naționale ca mediatizare”.
{{text}}