Opinii

Porțile și le-au închis

Articol de Alin Buzărin  —  marţi, 15 martie 2022

Un Rapid-Dinamo fără spectatori e aproape fără sens. Însă doar clubul giuleștean e vinovat de această tristă ipostază

Mutu are deja două meciuri la Rapid (culmea, ambele "acasă"), dar încă nu știe cum e să joci cu suflarea vișinie în ceafă. Dacă tribuna fierbinte îl va primi cu căldură sau cu răceală. Și cu Clinceniul, și cu Dinamo, tribunele au fost goale ca urmare a pedeapsei federale, iar clubul, probabil ca să scape mai ieftin și să nu mai închirieze ditamai șandramaua de la Arena Națională, a mutat teatrul de operațiuni la Mioveni.

Picnic galben

Acest Rapid-Dinamo, fie el și de play-out, între o echipă așa și așa și una nepermis de slabă, merita alt cadru. Și recentul meci din campionat, acel 1-1 din sezonul regulat, (cel ale cărui incidente au dus de fapt la închiderea porților), a fost slab calitativ, cel mult mediocru, însă prezența publicului pe Arena Națională a crescut cota serii, spre agreabil.

În atmosfera de picnic nocturn de la Mioveni, în fața tribunelor acelea din schele galbene, nimic n-are cum să fie agreabil, nici dacă vin acolo să joace cele mai mari echipe ale lumii, nu Rapidul și Dinamo, fiecare cu necazurile ei.

Fotbalul fără spectatori e trist, ne-am convins într-un an și ceva de pandemie, când pe stadioanele lumii au răsunat acele încurajări artificiale, difuzate de stațiile de amplificare.

Nu funcționează teoria iertării

Sigur că această închidere a porților a survenit în urma unei decizii federale firești, bazate pe fapte concrete, incriminate explicit de ROAF. Torțe, fumigene, petarde, întreruperea meciului, Rapid-Dinamo din sezonul regulat, rănirea lui Patriche.

Când se petrec astfel de lucruri, e obligatoriu să aplici sancțiuni. Teoria iertării în virtutea frumuseții spectacolului nu mai operează în astfel de situații. Dar poate că ele s-ar putea preveni.

Cu complicitatea clubului

Efectele pirotehnice, artificiile demne de un 4 Iulie american, sunt posibile pentru că în tribune se introduc fel de fel de obiecte care în mod normal n-ar trebui să treacă de porți. Aici e vina firmei de pază angajate de clubul organizator. Ca să bagi în stadion sute de kilograme de obiecte generatoare de jocuri de lumini e nevoie obligatoriu de complicitatea paznicilor, altfel din cale-afară de vigilenți atunci când vor.

Așa-zisa "coregrafie" din tribune, care este, de fapt, scenografie, a dispărut demult pe marile arene ale lumii. La noi, la fel ca la alți estici, e încă titlu de fudulie. FOTO Cristi Preda

Drepturi și obligații

În mod normal, o închidere a porților pentru două etape generează Rapidului și oricărui alt club prejudicii însemnate, materiale și nu numai. Prin urmare, clubul ar trebui să impute paguba firmei de pază și să meargă până la rezilierea contractului, în care probabil că sunt stipulate drepturi și obligații clare pentru fiecare dintre părțile semnatare. 

Nu se întâmplă însă niciodată așa, se merge mai departe ca mai înainte, și se ajunge la acest gen de seri triste, cu fotbal văduvit de respirația publicului.

Se pot închide și porțile ultramoderne

Nu militează nimeni pentru golănie sau violență în tribune, dar în egală măsură e logic ca în peluză să vină altfel de oameni decât la Atheneu. E plăcut și mobilizator să fie atmosferă, iar Rapidul, club cu mulți și pătimași suporteri, are tot interesul să și-i țină mereu alături.

Dacă nu-și rezolvă însă problemele, va mai avea parte de astfel de seri triste, cu echipa plecată în bejenie la Mioveni, în fața tribunelor goale. Chiar și după mutarea pe noul stadion, problema se va pune absolut la fel.

Ce sens are să joci două meciuri acasă și altele două prin alte părți? Chiar dacă pe noul Giulești totul e ultramodern, chiar și porțile acelea noi, de mileniul trei, se pot închide și ele. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.