GSP a aflat care e poziția forului condus de Kyros Vassaras în privința fazelor din meciul FCSB - Farul 2-0: „centralul” Rusandu trebuia să acorde penalty și cartonaș galben pentru oaspeți în minutul 51, iar la eliminarea lui Dussaut: „regulamentar e acoperit, însă un arbitru deștept fie acordă galben imediat după primul fault, fie acordă galben după ce s-a produs și al doilea fault”.
Raportul observatorului de arbitri e secret. Secretă e și nota acestuia, la fel cum e și o poziție oficială, asumată în public de Comisia Centrală a Arbitrilor. E valabil pentru orice meci din Liga 1, deci, inclusiv pentru cel care a produs cel mai mare scandal de arbitraj în 2022, FCSB - Farul 2-0.
Deciziile luate de Lucian Rusandu i-au scandalizat pe cei de la Farul, care l-au acuzat violent la finalul meciului, prin vocile lui Gică Hagi și Gică Popescu, antrenorul și președintele clubului.
Inclusiv Gazeta Sporturilor l-a găsit vinovat pe „central” de faptul că a intervenit brutal în desfășurarea jocului și că din cauza lui Farul nu a câștigat meciul. A fost notat cu 2 și i s-au imputat deciziile luate în repriza secundă, când n-a dictat penalty pentru Farul, la 0-0, și când l-a eliminat pe Dussaut, la 1-0.
Ziarul a discutat cu oameni importanți din CCA și a aflat care a punctul de vedere al acestui for în privința celor două momente ale jocului.
1. Minutul 51: penalty neacordat pentru Farul
Robert Moldoveanu a scăpat singur cu Târnovanu, a trimis mingea spre poartă, după care goalkeeper-ul a intrat în mod brutal în atacantul Farului. Rusandu a arătat repunere din 6 metri.
POZIȚIA CCA: „Este o imprudență a portarului, care îl lovește pe atacant. Cum în momentul lovirii, balonul e în joc și nu părăsise terenul, decizia corectă era lovitură de pedeapsă și acordarea cartonașului galben. Nu se impune roșu fiindcă nu e o comportare violentă, e o imprudență".
În plus, GSP a dorit să afle dacă, în cazul în care ar fi fost deja implementat arbitrajul video în Liga 1, s-ar fi intervenit sau aprecierea arbitrului în teren ar fi rămas suverană.
„E o fază la care VAR-ul i-ar fi semnalat «centralului» că e vorba despre o imprudență și nu despre un contact normal, între doi jucători, care se produce mai de fiecare dată după ce unul atinge mingea și celălalt vine în blocaj. Da, credem că VAR ar fi putut să-i schimbe decizia «centralului», după ce acesta revedea faza la marginea terenului
2. Minutul 77: două cartonașe pentru Dussaut
Este o fază cum se vede foarte rar într-un meci de fotbal. Dussaut a făcut un fault asupra lui Tănase, l-a ținut, „centralul” a făcut semn că lasă avantaj, dar din gestică i-a transmis fotbalistului Farului că urmează să-l avertizeze la prima întrerupere.
După câteva secunde, Dussaut a făcut un nou fault tare, l-a călcat și i-a și dat apoi peste picioare lui Octavian Popescu. Rusandu a fluierat fault, i-a dat galben și i-a arătat locul în care îl faultase pe Tănase, după care i-a arătat iarăși galben, indicând locul în care era căzut Octavian Popescu, apoi roșu și l-a eliminat.
POZIȚIA CCA: „Dacă judecăm acele momente stând cu regulamentul în mână și citim ad litteram, atunci da, arbitrul e acoperit și are dreptate fiindcă ambele intervenții ale lui Dussaut necesită și măsură disciplinară.
Totuși, un arbitru de valoare, deștept și cu fler, putea rezolva în spiritul jocului foarte ușor acel moment. Prin două variante. Prima: oprea jocul după primul fault și acorda avertisment. A doua: lăsa avantaj după primul fault, fluiera după al doilea și acorda tot avertisment”.
N-am crezuut că voi putea vedea așa ceva pe un teren de fotbal. Un singur om a făcut azi diferența din primul până în ultimul minut de joc, arbitrul. Mereu le transmit jucătorilor că nu trebuie să-și găsească alibiuri, însă ce am văzut azi e ceva incredibil.
- Gheorghe Hagi, antrenor Farul
VIDEO. Fază identică în Premier League, pro-Rusandu
Modul în care a judecat Lucian Rusandu momentul cu Dussaut are un corespondent extrem de asemănător într-un campionat de top al Europei, în urmă cu câteva săptămâni.
Pe 10 februarie, în meciul Wolverhampton - Arsenal 0-1, Martinelli, de la „tunari”, a fost eliminat pentru două faulturi produse în interval de 4-5 secunde.
Prima dată, a avut o comportare nesportivă, l-a tras de tricou pe un adversar, după care mingea a ajuns tot în posesia unui fotbalist al gazdelor, arbitrul n-a oprit jocul, dar același Martinelli i-a dat peste picioare jucătorului care intrase în posesie. A primit două galbene și roșu, exact cum a procedat Rusandu.
Michael Oliver îl elimină pe Martinelli / Sursă foto: Guliver/Getty Images„Centralul” acelui joc din Premier League a fost practic cel mai important cavaler al fluierului din Albion, Michael Oliver.
{{text}}