GSP special   •   Publicitate   •   Advertorial

Tipuri de orteze pentru gleznă

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 16 martie 2022

Ortezele pentru gleznă oferă un sprijin critic pentru pacienții cu o varietate de probleme la gleznă și mers. Există multe tipuri de orteza glezna pe care medicul tău le poate recomanda pentru starea ta.

Ortezele pentru gleznă oferă un sprijin critic pentru pacienții cu o varietate de probleme la gleznă și mers. Există multe tipuri de orteza glezna pe care medicul tău le poate recomanda pentru starea ta. Înțelegerea unora dintre opțiuni te poate ajuta să identifici care orteza este cea mai buna pentru nevoile tale.

Pentru ce sunt folosite ortezele pentru gleznă?

O orteză pentru gleznă este un dispozitiv care ajută la controlul dezechilibrului la nivelul membrului inferior. Ortezele pentru gleza ajută pacientul prin:


  • Menținerea articulațiilor într-o aliniere adecvată.
  • Stabilizarea mersului.
  • Compensarea slăbiciunii musculare.

O orteză pentru gleznă este recomandată cel mai frecvent ca tratament pentru manevrarea piciorului, Adică atunci cand ai incapacitatea de a ridica piciorul pe o parte a corpului. Acest lucru face ca degetele de la picioare să atârne și deseori să coboare spre pământ atunci când mergi. Căderea piciorului poate fi cauzată de:

  • Scleroză multiplă.
  • Accident cerebral sau accident vascular cerebral.
  • Leziuni cerebrale.
  • Poliomielită.
  • Paralizie cerebrală.
  • Sciatică.
  • Distrofie musculara.
  • Leziuni ale gâtului sau ale măduvei spinării.
  • Leziunea nervului inferior al piciorului (peronier).
  • Traumatism al nervilor periferici.
  • Diabet.
  • Stenoza coloanei vertebrale.

Dispozitivele pentru glezna pot ajuta și pacienții care se recuperează după o entorsă sau fractură, care se confruntă cu disconfortul cauzat de artrită sau care se confruntă cu alte probleme similare.


Tipuri de orteze pentru glezna:

Există multe tipuri diferite de orteze pentru gleznă. De obicei, medicul tău îți va recomanda cele mai bune tipuri pentru nevoile tale individuale. Cu toate acestea, este util să înțelegi diferitele opțiuni, astfel încât să poți evalua în mod corespunzător recomandarea medicului tău și să determini care tipuri de orteze sunt cele mai bune pentru tine.

Orteza articulată

O orteza articulată sau cu balamale are o balama la glezna și un opritor de flexie plantară care permite mișcarea controlată. Balamaua este reglabilă, astfel încât medicul tău poate regla intervalul de mișcare oferit de orteză. Orteza trebuie purtată cu un pantof cu șireturi sau cu închidere velcro pentru mai multă stabilitate.

O orteza articulată este adesea o alegere bună pentru instabilitatea medială/ laterală și fracturi. Nu este o opțiune adecvată pentru pacienții cu diabet zaharat sau edem fluctuant.

Orteza rigida

O orteza rigidă sau solidă oferă o acoperire completă de-a lungul spatelui piciorului și nu permite nicio mișcare. Această orteză permite degajarea degetelor de la picior pe măsură ce piciorul se balansează și oferă stabilitate completă pentru întregul picior și glezna.

Ortezele rigide sunt utilizate de obicei pentru copiii cu paralizie cerebrală care au mai puțin de 10 grade de dorsiflexie a gleznei atunci când genunchiul este complet extins. Aceasta orteza este folosită și pentru stabilitatea gleznei la copiii cu dizabilitati.

Orteza dinamica

O orteza dinamica este de obicei fabricata din termoplastic subțire care se efectuează la comandă pentru piciorului pacientului. Acest plastic este mai flexibil decât ceea ce vei găsi la multe alte tipuri de orteze. Orteza dinamica ajută pacientul să mențină alinierea neutră și controlul circumferențial al piciorului. Acest tip de orteză este potrivită numai acolo unde deformările piciorului și gleznei pot fi corectate pasiv cu o forță minimă.

Orteza cu arc lamelar posterior

Orteza cu arc lamelar posterior oferă flexibilitate la gleznă care permite flexia dorsală pasivă a gleznei. Aceasta înseamnă că pacientul se bucură de o mișcare mai lină de la genunchi la gleznă în timpul mersului. Orteza susține piciorul la nivel plantar în timp ce se balansează, astfel încât să poată degaja solul, dar nu oferă suportul rigid al altor tipuri de orteze.

Placa posterioară flexibilă a acestei orteze stochează energie la fiecare pas, ceea ce oferă un arc mic care ajută la propulsarea pacientului înainte, făcând mersul mai ușor. Aceste bretele sunt de obicei realizate din compozite de carbon, polipropilenă copolimer sau Ortholen. Această orteză este cea mai bună pentru pacienții cu equin spastic ușor.

Orteza din fibră de carbon

Orteza din fibră de carbon este o alternativă interesantă la designul mai tradițional din plastic. Orteza din fibră de carbon are în mod obișnuit o placă plată atașată la o orteză de lungime completă. Acest tip de dispozitiv oferă retur de energie la degetele de la picioare, ceea ce facilitează mișcarea eficientă înainte. Orteza din fibră de carbon permite mușchilor gambei să tragă. Studiile indică faptul că acest tip de orteză este cel mai potrivit pentru pacienții cu:

  • Deformare minimă a planului coronal la gleznă.
  • Edem fluctuant minim.
  • Contractura minimă a equinului.
  • Spasticitate scăzută până la deloc.

Orteza cu reacție la sol

O orteza cu reacție la sol este un suport fabricat la comandă din plastic turnat. Carcasa anterioară a acestei orteze redistribuie forțele de extensie și de reacție la sol mai aproape de genunchi decât alte orteze. Acest lucru oferă ortezei mai multă pârghie decât alte modele similare.

Acest tip de orteza este utilizat în mod obișnuit pentru pacienții cu spina bifida, leziuni ale creierului sau măduvei spinării, paralizie post-polio, paralizie cerebrală, PTTD, osteoartrită și picior plat.

Cum să alegi tipul corect de orteza?

Sunt multe aspecte de luat în considerare atunci când compari diferite tipuri de orteze. Recomandarea medicului tău este cea mai bună îndrumare pe care o vei găsi pentru situația ta individuală. Cu toate acestea, este posibil să descoperi că există două sau mai multe opțiuni disponibile și alegerea finală este la latitudinea ta. Pe măsură ce compari ortezele, poate dorești să iei în considerare următoarele:

Cum se poartă: Unele orteze acționează ca cizme și înconjoară complet piciorul. Majoritatea sunt purtate cu șosete și pantofi. Probabil că îți vei dori o orteza care să se potrivească confortabil cu garderoba ta și să fie ușor de pus și scos.

Piese înlocuibile: dacă vei purta o orteza pentru o stare permanentă, ar trebui să te gândești de dinainte la o uzură potențială. De-a lungul timpului, unele piese pot necesita înlocuire, cum ar fi balamalele sau curelele. Cel mai bine este să ai o orteză pentru care este ușor să obții piese noi, astfel încât să nu fie înlocuit întregul aparat.

Confort: Construcția ortezei poate avea un impact mare asupra confortului piciorului. Vrei un dispozitiv care să ofere sprijinul de care ai nevoie, fără a provoca dureri sau răni suplimentare. Dacă găsești un anumit dispozitiv inconfortabil, discuta cu medicul tău pentru a determina cum poți ajusta dispozitivul sau discuta ce alternative sunt disponibile.

Orteza pentru glezna poate fi confortabilă și eficientă. Ar trebui să poți merge mult mai ușor cu acest dispozitiv și simptomele tale sa se amelioreze.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.