Liga 1

Romeo Pașcu, dezvăluiri incredibile: „Securitatea mi-a zis așa în 1989: «Dă cu aspiratorul». Am uitat o geantă Samsonite cu 200.000 de dolari”

Romeo Pașcu, fost conducător la Bistrița, Baia Mare, FC Bihor, FCM Brașov, Astra și Petrolul

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Wednesday, 16 March 2022

Romeo Pașcu, fost conducător la Bistrița, Baia Mare, FC Bihor, FCM Brașov, Astra și Petrolul și unul dintre numele grele din vechea Cooperativă, a fost invitat la „Prietenii lui Ovidiu”.

  • Romică Pașcu a recunoscut că a fost ofițer sub acoperire, „cu trei stele mari”, și a vorbit despre Revoluția din 1989. În vârstă de 76 de ani, Pașcu spune că a pierdut o geantă cu 200.000 de dolari în vâltoarea evenimentelor;

Romică Pașcu: „Securitatea mi-a zis că-l debarcă pe Ceaușescu, dacă trage în popor”

- Revoluția unde te-a prins?
- Pe 18 decembrie eram la București. Se auzise de mișcările de la Timișoara. Multă lume din Securitate știa că Ceaușescu va pica. După întâlnirea Gorbaciov cu Bush, i-a spus în față lui Ceaușescu Gorbaciov, lucruri confirmate de ofițeri din Securitate care lucrau la Protecție și Pază. 

I-a spus în față: „Dă-ți demisia, fă pasul în spate, retrage-te! S-a terminat". Și Ceaușescu n-a vrut, iar asta s-a răsfrânt... Mai mult decât atât, Ceaușescu n-a suportat Securitatea. Cu toate astea, l-a sprijinit în politica lui pentru că-și făcea datoria.

>

„Te duci acasă și «dai cu aspiratorul»”

- De unde mai știi și astea?
- Eu l-am întrebat personal pe generalul Vlad. „Pașcule, atât timp cât șeful statului nu se îndreaptă împotriva propriului popor, este sprijinit de Serviciile Secrete și de Securitate. Când se dă ordin să se tragă în popor, în momentul ăla îl lăsăm din mână". 

Revenind la 18 decembrie. Am venit la București la un general acasă. „Vin vremuri grele, ce se întâmplă?". „Băi Romică, ești emoționat!". „Normal. Ce să facem?". „Te duci acasă și faci curat, bagi aspiratorul". Adică să plec, că se complică lucrurile. 

- De-aici povestea celebră cu aspiratorul.
- Da, da. M-am dus acasă și în 19 decembrie m-am urcat în mașină să plecăm spre fiică-mea. Era la Cluj la facultate. Am încărcat blănuri, aur, bani... Câștigam 15.000-30.000 de lei pe lună! Aveam o vilă în spate la teatru. Dar și-o geantă Samsonite plin de dolari, mărci, ruble, de pe unde am fost... Am plecat. Am oprit în pădurea Bogata că-i venise rău soției. Și-atunci i-am zis: „Dar unde-i «Samsonite-ul»?". „Vai, l-am lăsat în hol...". Nu m-am întors după el! Cred că erau 200.000 de dolari în total.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.