În fond, de ce nu? Problema este că Pigliacelli are nevoie de naționala României mai mult decât ar avea nevoie naționala de el
Pe Mirko Pigliacelli nu știm dacă l-a reglat cineva din palme ca pe Ștefan Târnovanu atunci când era copil la academia Romei. Nu știm nici de unde până unde acest prenume de origine slavă, Mirko, alăturat unui nume perfect Italian. Să nu ne pierdem însă în amănunte! Să îl cunoaștem pe cel care și-a exprimat dorința să dobândească cetățenia română, iar prin aceasta să poată juca pentru naționala noastră.
Veteranul din vestiarul neliniștit
Despre Mirko Pigliacelli știm următoarele. După un periplu modest prin Serie B și Serie C, unde Frosinone, Reggina și Pro Vercelli (club cu 7 titluri în preistoria Il Calcio) au fost vârfurile carierei lui în Peninsulă, omul nostru joacă din 2018 la CSU Craiova. Acolo unde este deja un veteran al echipei lui Mihai Rotaru și un personaj care a creat nu o dată tensiune în vestiar.
Mirko excelează în jocul cu piciorul, are reflexe de valoare medie și nu strălucește deloc la ieșirile pe centrări. Fiind un portar fără talie, se confruntă cu probleme serioase la tot ce înseamnă mingi înalte.
Portar scund
În fișa postului, Mirko Pigliacelli apare că ar avea înălțimea de 1,84 metri (ceea ce este, oricum, puțin pentru un portar de fotbal al zilelor noastre), dar când îl vezi pe teren pare mai mărunțel. Să zicem că este doar o senzație și să ne luăm după înălțimea oficială, ca să spunem așa.
În fond, valoarea unui portar, a unui jucător de fotbal în general, nu trebuie judecată doar în funcție de înălțime și de greutate corporală. Deși pe la noi, unde sarmalele și cârnații de oaie atârnă greu la cântar, kilogramele suplimentare constituie o permanentă provocare.
Contractul
Dorința lui Pigliacelli de a deveni (și) cetățean român poate fi analizată și în registru emoțional, și în notă de contract între două părți. Ce ne oferă el, ce îi oferim noi. Emoțional sau afectiv, nu am trăit deloc până acum cu impresia că italianul este iremediabil atașat de valorile românești.
Dimpotrivă, dacă ar fi să ne luăm și după reticența de a fi învățat să ne vorbească limba, Pigliacelli a livrat un model autentic de profesionist (mercenar) al fotbalului, care muncește acolo unde este plătit. Fără efuziuni sentimentale.
Interesul
De unde atunci această dragoste subită pentru România și pentru pașaportul ei biometric? Nu este foarte complicat. La cei 29 de ani pe care îi va împlini în iunie, exact luna în care speră să obțină cetățenia română, Pigliacelli nu poate spera la o carieră semnificativă în Italia natală, dar poate aspira la mai mult în țara de adopție.
Ceea ce este un vis interzis acasă, o convocare la Squadra Azzurra, poate fi un vis realizabil în noua casă, România. De la Pro Vercelli la naționala României este un drum lung, dar nu unul ca până în Alfa Centauri cum ar fi în Italia.
Ieftin, accesibil
Nu suntem noi o mare națiune fotbalistică, dar existăm pe harta Europei. Plătim bine și foarte bine la fotbal, suntem primitori, calzi, de cele mai multe ori și sinceri, mâncarea e încă ieftină, fetele sunt frumoase și destul de accesibile, nu ne lovim de un nivel ridicat al infracționalității. Așa că străinii se simt bine pe aici. Iar unii, precum Camora sau Pigliacelli, își doresc mai mult decât un angajament pe o perioadă determinată.
Căsătorie din interes
Așa cred că trebuie descifrată intenția portarului Craiovei de a obține cetățenia română. Ca o căsătorie din interes. Dacă mireasa are un cuvânt de spus, și e musai să aibă!, ar putea obiecta că mirele o fi el de familie bună, dar stă cam prost cu zestrea și în afară de asta sunt băieți de-ai noștri mai de soi, mai înăltuți și mai de perspectivă. Un Aioani, de ce nu un Târnovanu?
În concluzie, și ca să nu mă mai ascund după metafore, nu cred că Pigliacelli ar fi un câștig pentru naționala României. Dar dacă ne iubește atât de tare, sigur că e bine-venit să susțină examenul ca să își obțină cetățenia. Mare atenție însă nu atât la istorie, cât la cuvinte!
{{text}}