După ce a fost instalat ca preparator fizic la FCSB, fostul fotbalist Lucian Filip a oferit un interviu plin de substanță pentru site-ul clubului roș-albastru, în care a explicat de ce a acceptat noul rol, de ce fotbalistul român are un imens handicap față de cel din străinătate, dar și de ce "relația cu părinții, iubita și presa sunt și ele esențiale în progresul din carieră"
„Mă simt foarte bine. M-am întors la clubul la care am cunoscut cele mai mari satisfacţii. Sunt în mediul meu, am o relație foarte bună cu oamenii care sunt în staff.
Când ai o asemenea şansă la un club aşa mare, nu ai cum să o ratezi. Mai ales din perspectiva mea” au fost primele fraze cu care Lucian Filip a comentat, pe site-ul FCSB-ului, revenirea în acest club. De această dată, nu s-a reîntors ca fotbalist, așa cum o mai făcuse în trecut, ci ca preparator fizic.
Cea mai dificilă accidentare a lui Filip l-a ținut pe bară peste 15 luni
Fostul mijlocaș a argumentat de ce a ținut să dea curs ofertei pe care a primit-o. „Eu m-am simţit respectat cât am jucat la acest club. Faptul că oferta a rămas valabilă nu a fost o surpriză pentru mine”, a spus Lucian, care și-a amintit și a vorbit și despre desele probleme medicale pe care le-a suportat cât timp a fost la FCSB.
„Orice accidentare a fost grea. Cea din 2017 a fost cea mai dificilă, nu m-am aşteptat ca lucrurile să meargă aşa greu. Faptul că eu am trecut prin toate fazele aici m-a ajutat să acumulez experienţă”.
Între mai 2016 și august 2017, mai bine de un an și 3 luni, a stat pe margine din cauza accidentării respective și a complicațiilor apărute după operație.
Lucian Filip a revenit la FCSB: „Am iubit disciplina, n-am luat nicio amendă în toată cariera”
Apoi, Filip a abordat un subiect sensibil în fotbalul românesc: de ce jucătorii români, care sunt plini de talent majoritatea dintre ei, eșuează într-o proporție mare?
„Ca jucător, eu am iubit disciplina. În toți anii, nu am luat nicio amendă. Nu am întârziat, nu am avut probleme cu kilogramele. Cultura noastră însă nu ne ajută să fim aproape de fotbalul modern.
Noi nu ştiu ce înseamnă să lucrăm suplimentar. De exemplu, noi nu ştiam că după meci trebuie să îţi bei proteinele, nu să mănânci pizza şi să bei bere”, crede fostul mijlocaş, care a împlinit 31 de ani în septembrie.
Filip vorbește la trecut, însă, recent, Mircea Rednic a relatat un episod petrecut în autocarul lui Dinamo, în turul actualului campionat, după un meci pierdut la Mediaș. Tehnicianul a dezvăluit că mai mulți jucători, în frunte cu Steliano Filip, își comandaseră hamburgeri să mănânce.
Lucian Filip // FOTO: ImagoSfaturi pentru jucătorii tineri
„Rolul meu va fi să-i țin pe o linie dreaptă, să-i ajut să-și atingă mai repede obiectivele, pentru că toți trebuie să-și dorească să se impună la prima echipă, să joace la echipa națională și, ulterior, să facă pasul către o echipă din străinătate”, a adăugat Filip, care apoi a oferit o altă lecție ce trebuie obligatoriu învățată de fotbaliștii tineri:
„În momentul de față, aici, la FCSB, sunt toate condițiile pentru a face performanță - alimentație, sală, terenurile sunt foarte bine, avem oameni în staff suficienți -, dar în jurul unui fotbalist nu sunt doar aceste lucruri, ci apar și foarte muți care să dea sfaturi.
Mă refer inclusiv la relația cu părinții sau la relația cu iubita, cu presa, cu antrenorul. Am auzit multe discuții de la jucători, că «nu mă place antrenorul». Sunt foarte multe elemente, fotbalul este un sport complex. E ca o carte care conține foarte multe lucruri ce te pot ajuta să faci performanță”.
Cifrele carierei lui Filip la FCSB, ca fotbalist
- 2009 e anul în care a debutat în tricoul echipei de seniori, mai precis în octombrie, la meciul Poli Iași - FCSB 0-2, când avea 19 ani
- 11 sezoane petrecute la prima echipă și 4 la echipa a doua
- 127 de meciuri și 6 goluri a reușit exclusiv în meciurile de campionat
- 34 de partide a bifat în cupele europene, dintre care 3 au fost în grupele Champions League
- 8 trofee a câștigat: 3 titluri de campion, două Cupe ale României, două Cupe ale Ligii și o Supercupă
- 4 selecții a bifat în naționala de tineret
Filip, două meciuri de referință în tricoul roș-albastru
1. FCSB - Ajax 2-0, în februarie 2013
- au lipsit Pintilii și Bourceanu la acel meci retur, din "16-imile" Europa League, după 2-0 pentru olandezi în tur
- titular în fața apărării a fost Prepeliță, care a fost schimbat la pauză, având cartonaș galben, și a fost introdus Filip
- Lucian a avut o prestație fabuloasă, mai ales în prelungiri, dar și la penalty-uri, unde a bătut al 3-lea și a marcat
- a fost notat cu 9 de Gazeta Sporturilor, 10 au avut doar Chiricheș și Latovlevici
2. Legia Varșovia - FCSB 2-2, în august 2013
- s-a jucat în play-off-ul Champions League; în tur, pe Arena Națională, se terminase 1-1
- în Polonia a fost suspendat Pintilii, cel mai bun fotbalist al primei manșe
- în locul său a fost titularizat Filip, care a fost integralist și a jucat excelent
- a fost notat cu 8 de GSP, 9 a avut doar Piovaccari
Lucian Filip el treilea fost fotbalist în staff-ul de la FCSB
Lucian Filip va completa lista colaboratorilor pe care îi are Toni Petrea. El va deveni al 3-lea fost fotbalist important din istoria FCSB care acum lucrează la prima echipă. Mihai Pintilii e antrenor secund, însă e trecut cu rol de delegat la meciuri fiindcă nu deține licență de antrenor.
Pintilii, 37 de ani, a jucat în roș-albastru vreme de 6 ani, în două perioade: 2012-2014 și 2016-2020, timp în care a cucerit 4 trofee. Al doilea e Ovidiu Petre, analist video, care va împlini săptămâna viitoare 40 de ani.
A jucat la FCSB între 2006 și 2010, interval în care, chiar dacă nu a câștigat niciun trofeu, a participat de 3 ori consecutiv în grupele Champions League, unde a bifat nu mai puțin de 16 partide, printre adversare numărându-se Real Madrid, Bayern Munchen, Arsenal, Sevilla, Lyon, Fiorentina.
{{text}}