Yulia Chernitskaya, o antrenoare de fitness din Ucraina, refugiată în România din cauza războiului izbucnit în țara vecină, a povestit pe pagina ei de Facebook o experiență care a marcat-o zilele acestea. Povestea a devenit virală.
Yulia a fugit din calea războiului din Odessa și s-a refugiat în România, alături de cei patru copiii ai ei. Ulterior, ea a ajuns să se cazeze la hotelul JW Marriot din București.
Aseară, ea se afla cu mașina într-o benzinărie din zona Moeciu, Brașov, și a fost abordată de un un bărbat de 60-65 de ani care i-a oferit două bancnote de câte 100 de lei după ce a observat numărul de Ucraina pe care îl avea pe mașina ei.
Povestea emoționantă din spatele unui gest: „Am început să plâng. Am refuzat”
„Acești bani i-am primit de la un bărbat de 60-65 de ani într-o benzinărie, când am ieșit și mă îndreptam spre mașină, după ce achitasem la casă. M-a întrebat în română 'Ucraina?', 'Ucraina', i-am răspuns că da.
Probabil m-a așteptat când a văzut numărul de Ucraina. Și-a deschis portofelul, mi-a dat 100 de lei și a spus 'Slavă Ucrainei!'. Am început să plâng. Am refuzat să iau bani, mai ales că am văzut că avea o mașină veche. Însă el și-a deschis iar portofelul și mi-a mai dat 100 de lei, mi-a spus că sigur am nevoie.
Nu mi-am putut stăpâni lacrimile. Până la urmă, nici nu știe că am patru copii care mă așteaptă. Și bine că nu i-am spus, că sigur își golea portofelul. Am vrut să-l îmbrățișez, dar nu m-a lăsat. Dacă acest om îmi citește postarea trebuie să știe că a ajutat o mamă a patru copii.
Am stat în tăcere în mașină, mi-am șters lacrimile și nu puteam înțelege. Așa ceva?!”, a scris Yulia Chernitskaya. Postarea ei s-a viralizat rapid pe Facebook: a adunat peste 32 de mii de aprecieri și 13 mii de share-uri.
România a primit peste 400.000 de refugiați din Ucraina
De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, în România au intrat peste 400.000 de refugiați ucraineni, majoritatea femei și copiii.
Mobilizarea societății civile a fost una exemplară încă din prima zi a războiului, la toate punctele de trecere ale frontierei cu Ucraina sosind numeroase ajutoare umanitare. De asemenea, multe familii și-au deschis casele și au oferit adăpost refugiaților.
{{text}}