7 SCURTE despre debutul lui Edward Iordănescu la naționala României
1. În anii '80, când abia învăța să facă bastonașe în „generală”, aduna deja aplauze pe un Ghencea arhiplin, jonglând pe gazon în pauzele meciurilor. În tribune se zâmbea admirativ: „Uite-l pe piticul ăla ce face cu mingea! E băiatu' lu' Iordănescu, o să ajungă mare ca taică-su”.
2. În anii '90, când Puiu se transforma în General asamblând Generația de Aur, el era un licean care făcea fotbal mai mult din inerție, poate doar obligat de numele seniorului. Comod și deja „aranjat” din punct de vedere material, s-a topit în mondenități și n-a mai avut zvâcul necesar să-și concureze tatăl din iarbă.
3. În anii 2000, s-a desprins ușor-ușor de chinul de a se visa fotbalist și s-a tras spre antrenorat. Când sprijinit pe alianțe de familie ori de partid, când împins de pasiune și orgoliu, a adunat încredere, rezultate și reputație. Munca lui excelentă din ultimii ani l-a transformat într-un antrenor matur, cu trofee și cu principii solide.
4. În 2022, Edward Iordănescu și-a pus pielea la saramură și a preluat o „națională” blazată, în care nu mai crede nimeni. Sunt foarte puțini cei care, într-o țară plină de pariori, câștigă pe bilete cu cote astronomice. Și totuși cam asta așteptăm toți acum de la Edi: să dea lovitura repede și împotriva calculelor. Magie, har sau bulan, fie ce-o fi, doar să ne calificăm undeva.
5. Baftă, Edi! Sperăm sincer să-ți iasă tot. Dar nu cere răbdare, că n-avem.
Publicul, presa, oamenii din fenomen, toți așteaptă rezultate azi, nu mâine. Nimeni n-are timp de pierdut.
N-o lua personal, nu e despre tine, despre Rădoi sau despre Burleanu. Lipsa răbdării e cea mai răspândită nevroză a lumii digitalizate. Dacă nu ciupești accelerația la o fracțiune de secundă după ce s-a făcut verde, din spate țâșnesc 15 claxoane. Dacă deschizi netul și aplicațiile nu se încarcă instant, îți vine să spargi telefonul. Cine e atât de zen încât să aplaude „pe mediu și lung” o națională care nu livrează rezultate, ci doar promisiuni?
6. „Vom mai avea vreodată o națională adevărată?” - acesta este titlul de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor din ziua meciului cu Grecia. O legătură simbolică între acest nou restart, cu Iordănescu pe bancă, și un proiect special GSP, numit „Istoria la raport”.
Redacția Gazetei a ales 10 meciuri celebre din istoria fotbalului românesc și le analizează din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al rapoartelor de performanță InStat. "Istoria la raport" începe mâine cu Brazilia - România 3-2 în Mexic '70, din care am scos o tonă de cifre fantastice, dovada nivelului incredibil al jucătorilor de-atunci
Ne îmbătăm, așadar, cu aerul nostagiei, cei mai tineri vor procesa suspicioși cifrele - „cum adică ne băteam de la egal la egal cu Brazilia lui Pele la Mondial?” - și pornim iar la drum, cu speranța că ne vom mai putea apropia vreodată de anii de glorie. Grea povară pentru un selecționer pe care mulți îl privesc cu neîncredere.
7. Drumul lui Edi va fi complicat. Și, nimic nou sub soare în fotbal, presărat cu diverse obstacole, critici, poate chiar nedreptăți și răutăți. Dar dacă nu-i iese nu va avea pe cine să dea vina. Depinde numai de el și de nimeni altcineva dacă peste câteva luni sau ani va auzi din tribune „Demisia!” ori „E băiatu' lu' Iordănescu. A ajuns mai mare decât taică-su!”.
{{text}}