Sporturi   •   Rugby   •   Modificări

Mai alambicat nu există! Cum arată noul format al primei ligi » Nu retrogradează nimeni!

FOTO: Facebook @rugbyromania

Articol de Gazeta Sporturilor   —  joi, 24 martie 2022

Federația Română de Rugby a aprobat un nou sistem competițional pentru Liga Națională masculină. Modificările intră în vigoare din acest an. 

Modificările aduse sistemului competițional sunt numeroase. În primul rând, numărul de echipe din primul eșalon crește la 15, prin comasarea cu liga secundă. Formațiile vor fi împărțite în două grupe regionale: 

  • Grupa 1: CSM Știința Baia Mare, SCM-USAMVB Timișoara, CSU Cluj, CS Știința Petroșani, RC Gura Humorului, CSM Suceava, CSU Arad, CSU Alba Iulia
  • Grupa 2: CSA Steaua, CS Dinamo, CS Năvodari, RC Bârlad, CSM Galați, RC Grivița, CS Poli Iași

Schimbare de format în rugby-ul românesc


În faza grupelor, o echipă va juca o singură dată împotriva fiecărei adversare. Vor rezulta 7, respectiv 6 partide pentru fiecare formație, în funcție de grupa din care face parte. Primele două clasate din fiecare grupă avansează într-un play-off, restul rămân în play-out. 

Ce presupune play-off-ul din Liga Națională de rugby: 

  • Cele 4 formații vor juca în sistem campionat, tur+retur, un total de 6 partide pentru fiecare echipă
  • În funcție de clasamentul rezultat se vor forma cele două semifinale: locul 1 vs locul 4 și locul 2 vs locul 3
  • Urmează finalele. 

În play-out se joacă după sistemul clasic, 11 formații, o singură manșă, un total de 10 runde pentru fiecare echipă. Nimic despre retrogradare!


Alin Petrache: „Cluburile au votat varianta cea mai bună”

Planul Federației Române de Rugby este acela de a ridica permanent nivelul echipelor din eșalonul secund de seniori pentru o competitivitate crescută a primei ligi. De aceea, am propus crearea unei Ligi Naționale de Rugby prin comasarea celor două competiții. Având în vedere diferențele de nivel dintre cele două competiții actuale se vizează un plan pe trei ani pentru reducerea decalajelor sportive și financiare dintre echipele care provin din DNS și cele din SuperLiga. 



S-au propus către echipe trei variante prin care impactul financiar și sportiv să fie cât mai ușor de suportat de către echipele care provin din eșalonul al doilea. Cluburile au votat varianta cea mai bună.

- Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby

Citește și alte știri din sportul românesc:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.