Liga 1

Balaj numește factorii care ar fi provocat problemele lui Ovidiu Hațegan: „De la efortul fizic, la declarațiile conducătorilor”

Ovidiu Hațegan // foto: Imago Images

Articol de Gazeta Sporturilor  —  luni, 28 martie 2022

Cristian Balaj (50 de ani), fost arbitru, în prezent președinte la CFR Cluj, a comentat situația lui Ovidiu Hațegan (41), operat de urgență la Timișoara după ce a suferit un infarct.

Cristian Balaj, despre situația lui Ovidiu Hațegan: „S-au adunat mai multe lucruri în timp. Arbitrajul te consumă foarte mult”

Fost coleg cu Hațegan, Cristian Balaj i-a scris actualului arbitru de îndată ce a aflat vestea. Balaj consideră că efortul fizic intens aferent activității de arbitru și presiunea cu care Hațegan s-a confruntat de-a lungul anilor au contribuit la problemele medicale ale acestuia. 

„Păcat că s-a întâmplat, dar noroc că s-a descoperit la timp. Putea să se afle într-un avion, poate într-o deplasare mai lungă, iar lucrurile s-ar fi complicat. A avut inspirația să meargă la un consult.

A fost o șansă mare, cardiologia este un domeniu care a avansat foarte mult în ultima perioadă. Pentru a-l încuraja, i-am scris că nu așa arată un om bolnav. Am făcut-o doar în dorința de a-l încuraja.

Asta demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că arbitrajul este un domeniu care te consumă foarte, foarte mult. De la pregătirea fizică - el a prins și perioada în care trebuia să efectuăm testele Yo-Yo, inumane - la perioada în care existau declarații și jigniri. 

Era o modă, un concurs între anumiți conducători: care face cele mai spumoase jigniri la adresa arbitrilor? Nici nu conta dacă arbitrii greșeau sau nu, voiau să-și pregătească arbitrajele următoare.

Toate aceste lucruri s-au adunat. Miză, stres, pregătire, efort. Arbitrii sunt oameni, la rândul lor. Mă bucur că a descoperit problema la timp, sunt convins că va reveni. Îmi pare rău că riscă să nu prindă Mondialul. Totuși, timpul cred că îi permite să revină, ar merita să ajungă acolo. Indiferent dacă va merge sau nu, pentru mine rămâne valoros din toate punctele de vedere”, a declarat Balaj la Pro X. 

Cristian Balaj: „Sunt convins că Hațegan va reveni pe teren”

„Sunt convins că va depăși acest moment. Precis va reveni, ne vom bucura în continuare de prestațiile lui. Nu m-ar surprinde să-l văd la Campionatul Mondial. Va fi în iarnă, până atunci e o perioadă suficientă pentru a se recupera, iar cardiologia a ajuns la un nivel foarte ridicat

Am speranțe că va rezolva această problemă. Nu va mai fi cum a fost, dar important este să ne folosim de el în continuare, iar el să se revină, în măsura în care se poate, la cel mai înalt nivel”, a adăugat Balaj. 

Se fac controale. Toți jucătorii, toți arbitrii fac vizita medicală, dar sunt boli greu de descoperit, în special cele la nivelul inimii.

Nici nu vă imaginați ce înseamnă pentru un arbitru să își facă meseria, să parcurgă o distanță considerabilă. El e din Arad, o zonă mărginașă a României, și trebuie să ajungă la Constanța sau în București. Ce eforturi depune! 

Am tot strigat că arbitrii care locuiesc în Maramureș, Satu Mare, Arad, depun eforturi imense, iar recuperarea este grea. Arbitrezi un joc, te urci în mașină și trebuie să parcurgi o distanță foarte mare pentru a reveni acasă.

- Cristian Balaj 

>

Mai multe știri din fotbalul românesc: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.