Rugby

Prima reacție a lui Alin Petrache în cazul jucătorilor străini folosiți de România în calificări

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, spune că naționala României nu e în pericol / Sursă foto: Gabriel Boia

Articol de Ionuţ Coman  —  marţi, 29 martie 2022

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, spune că naționala României nu e în pericol de descalificare, după ce omologul său portughez a lansat ideea că doi dintre jucătorii străini folosiți în campania de calificare la CM din 2023 nu ar fi eligibili.

Apele s-au agitat din nou în rugbyul europen, după ce Carlos Amado da Silva, șeful federației portugheze, a spus într-un interviu că are îndoieli în ceea ce privește eligibilitatea de a juca în echipa României a neozeelandezilor Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa. 

Oficialul a pornit de la cazul sud-africanului care a evoluat pentru Spania, Gavin van der Berg, spunând că s-a mirat că România nu a făcut nicio contestație până acum, „poate se temeau pentru Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa”, a spus portughezul.

Formația lusitană s-a clasat pe poziția a patra în ierarhia pentru calificarea la Cupa Mondială din 2023, după Georgia și Spania, care au mers direct la turneul final, și după România, care va disputa un turneu de recalificare. 

„Nu vreau să câștigăm nimic printr-o decizie administrativă, dar nu pot să fiu indiferent sau să încetez să apăr interesele. Nu am făcut-o până acum, nu căutăm astfel de situații, dar ne vom apăra interesele”, a spus Carlos Amado da Silva citat de O Jogo.

Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa, mai mult decât eligibili

Situația ar putea semănă cu cea din 2019, când România a pierdut calificarea la Cupa Mondială din Japonia, după ce s-a cercetat cazul lui Sione Faka'osilea, care nu avea drept de joc pentru țara noastră, deoarece evoluase deja pentru Tonga în HSBC World Seven's Circuit. 

Păi, crede cineva că după ce am avut probleme data trecută am mai putea avea altele acum? Din punctul nostru de vedere, cei doi jucători sunt eligibilizaţi corect. Am parcurs toţi paşii pe care trebuie să-i facă o federaţie pentru a eligibiliza un jucător. 

Pentru noi ambii jucători sunt 110% eligibili să joace pentru România. Repet, am urmat tot ceea ce înseamnă paşi de urmat ai regulamentului federaţiei internaţionale. Nu avem dubii, nu există niciun risc", a spus Alin Petrache, ieri, pentru Agerpres. 

În campania pentru CM 2023, România a utilizat trei jucători naturalizaţi: sud-africanul Johannes van Heerden, neozeelandezii Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa.

Citește și alte știri din rugby:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.