Atacantul Alexandru Boiciuc, 24 de ani, este de un deceniu în ţara noastră și vrea să facă istorie cu U Cluj. Are idei unioniste, cunoscându-i acum bine pe români, și cu bune, și cu rele.
Când a venit în România, era un copil la 14 ani. În prezent, după un deceniu, are și cetățenie română, este un bărbat căsătorit, a evoluat la diverse formații din primele două ligi.
Alexandru Boiciuc este unul dintre oamenii importanți ai lui U Cluj, echipă ce forțează revenirea pe prima scenă. A lăsat Chișinăul natal pentru Iași, că era cel mai apropiat de ai săi, a stat o perioadă la cămin, a făcut Liceul de Informatică, apoi pe cel sportiv.
A mai jucat la Rapid Suceava, FCM Târgu Mureș, Academica Clinceni și acum e la U Cluj. S-a întors în Moldova doar pentru a mai juca la diverse echipe, el mai trecând și pe la Vejle (Danemarca), la Karpatî Lvov (Ucraina) și Turris (Italia).
Interviu / Alexandru Boiciuc, atacant U Cluj: „Atmosfera la noi e excepțională”
- Alex, ce planuri aveți, tu și U Cluj, în această primăvară?
- Promovarea direct! Nici nu se discută altfel.
- Luați în calcul și varianta barajului?
- Eu îmi doresc primul loc. Știu că e greu, că am pierdut multe puncte, dar șanse sunt. E cu totul altceva să fii campion. Vreau să scriu istorie aici!
- Vă gândiți la un posibil baraj cu Dinamo?
- Nu am auzit astfel de discuții în vestiar, sincer. Noi vorbim cum să învingem în următorul meci din campionat. Nu ne gândim la ceea ce ar putea fi la finalul lunii mai, fiindcă, o zic din nou, vrem să evităm barajul, scopul numărul 1 e promovarea directă.
- Cum resimți atmosfera de la echipă?
- Acum, eram la masă, vorbeam cu niște colegi, discutam: „La ce meci din Liga 1 poate să fie atmosferă cum a fost la noi cu Petrolul?”. De la noi au fost câteva sute, de la Cluj, la multe ore distanță, la Ploiești, stadionul arhiplin, atmosfera superbă. Doar la derby-urile dintre cele trei mari din București mai vin așa. Chiar ne bucurăm că avem tot suportul orașului, al fanilor, chiar ne susțin.
- Dar la echipă cum este?
- Atmosfera e excepțională, crede-mă. Am avut și rezultate bune în 2022. N-avem niciun gol primit. Colectivul este foarte unit. Suntem pe drumul cel bun, spre Liga 1.
„Bucureștiul e altă Românie”
- Cum vezi România după atâția ani?
- Am observat în multe orașe infrastructura cum s-a dezvoltat. În Iași, când am venit, se reconstruia orașul, pasaje, linii de tramvai, se construia unul dintre cele mai populare mall-uri din România. Cluj e un oraș superb. Multe spații verzi, liniște, oamenii primitori. România s-a dezvoltat enorm în ultimul deceniu.
- Cum a fost viața de Capitală?
- E ceva comun nu doar pentru străini, ci și pentru români, o idee comună: București e altă Românie. Am stat în sectorul 6, poate nu cea mai bună zonă din oraș, dar a fost OK. Atmosfera nu era cea mai prietenoasă. Îmi dau seama că oamenii sunt obosiți de muncă, de traficul zilnic, se simte o presiune pe tot teritorul. Se simte o anumită monotonie, e lipsă de culoare și vitalitate. Comparativ cu alte orașe din țară. Dar România îmi place mult și mi-e dragă.
- Locul tău preferat?
- Iașiul și Clujul îmi sunt dragi. Vreau să scriu istorie cu U.
„Gustați tradiția, savurați Chișinăul”
- Ce nu-ți place la România?
- Nu m-am gândit, încerc să nu atrag negativul. Ca peste tot, nu toți oamenii sunt la fel. Poți da de oameni fățarnici, cu două fețe, să te vorbească pe la spate, dar asta nu ține de popor neapărat. Deși am întâlnit multe astfel de persoane în România, cu două fețe! Dar am întâlnit și mulți oameni foarte buni, așa că nu generalizez.
- Ce le-ai recomanda românilor să vadă în Republica Moldova?
- Absolut tot. Ne mândrim cu vinuri și cu femei, și cu mâncăruri, dar ar trebui să încerce să cunoască atmosfera din Chișinău și din alte zone superbe. Sunt și oameni care vor acolo să pară mai importanți decât sunt, dar încercați să gustați tradiția din Republica Moldova. Suntem o țară dezvoltată care nu are reclamă în lume. Dar toți cei ce ajung acolo rămân impresionați de ceea ce întâlnesc și rămân cu amintiri frumoase.
Erik Lincar este un antrenor foarte capabil, e cu grupul, are experiență mare. Dar și oamenii din jurul său sunt croiți pe același sistem. Viorel Domocoș, de exemplu, antrenorul secund, este esențial, omul-atmosferă. Avem un grup cum nu știu câte sunt în România
La fel cum sunt plăcintele în Moldova, îmi plac și cele din România. Avem multe lucruri în comun fiindcă suntem, de fapt, una și aceeași națiune. Dacă ne-am uni, din nou, ar fi bine și pentru noi, și pentru voi. Avem să ne oferim multe beneficii
Vorbesc româna foarte bine, dar și rusa. Acum, de când a început războiul din Ucraina, am convenit cu soția, care este originară din Lvov, să nu mai vorbim rusa, ci ucraineana. Învăț și această limbă, care e mult diferită de rusă
Alexandru Boiciuc, atacant U Cluj
{{text}}