Fotbal   •   Nationala   •   DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 6 aprilie » Răzvan Burleanu, bile albe și bile negre după 8 ani de mandat. De la „A făcut și lucruri bune” la „A fost un dezastru absolut!”

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 06 aprilie 2022

Ediția de astăzi a proiectului „Dezbaterea Zilei” analizează primele două mandate ale lui Răzvan Burleanu în funcția de președinte FRF - a făcut și lucruri bune în acești 8 ani sau nu?

Președintele  va candida de unul singur la alegerile de peste câteva zile și, din păcate ar spune unii, n-are nicio șansă să termine pe locul 2, ca în bancul celebru. 

Urmează, așadar, încă 4 ani cu Burleanu șef la FRF. Au trecut 8 ani de la înscăunarea lui, 8 ani dezamăgitori pentru fotbalul românesc, dar pentru că aici, în acest format video al Gazetei, cuvintele cheie sunt argumente, dialog, respect, haideți să discutăm dacă imaginea lui Burleanu este reală sau deformată, haideți să vedem dacă îi găsim și bile albe sau totul e negru și fără speranță. 

Întrebarea este, deci - A făcut Burleanu și lucruri bune în cei 8 ani de mandat la Federație? Și, mergând mai departe, există premise pentru progres în următorii 4 ani? Ori vor fi încă 4 ani pierduți sau îngropați în nereușite?”, a spus Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP și moderator al Dezbaterii.


În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii Remus Răureanu și Dan Udrea, susținuți cu argumente de Florin Prunea, fost internațional, respectiv Justin Ștefan, secretarul general al LPF.

VIDEO Dezbaterea zilei, 6 aprilie » A făcut Burleanu și lucruri bune în cei 8 ani de mandat la Federație?

Dan Udrea: „Bile albe: integritatea fotbalului și evoluția la juniori”


  • Sunt două zone pe care aș vrea să le evidențiez ca bile albe în mandatele lui Burleanu: integritatea și juniorii. Acum, să le luăm pe rând.
  • Amintiți-vă ce s-a întâmplat cu arbitrii în chiar ultimul mandat al lui Mircea Sandu. Cea mai mare lovitură de imagine, în sens negativ, pe care arbitrajul românesc a primit-o. Doi președinti ai CCA au fost arestați, judecați și condamnați pentru fapte de corupție. Burleanu a reușit să dea la o parte corupția din arbitraj, ceea ce mi se pare un pas mare înainte.
  • Apoi, până să vină Burleanu, fotbalul românesc nu exista la nivel de juniori. Noi am avut o calificare la U21 în '98 din calitate de țară organizatoare, iar acum, doar în 8 ani, avem 2 calificări la un turneu final de U21 și o organizare de campionat european, deci vom avea 3 ediții de turneu final U21 la care vom fi prezenți. Mie mi se pare un lucru de remarcat. În plus, am fost și la Jocurile Olimpice.
  • Sunt lucruri care poate pălesc în fața faptului că naționala mare a avut o singură calificare la un turneu final. Dar nici cu Mircea Sandu lucrurile nu mai mergeau bine, am avut o singură calificare, în 2008.
  • Burleanu a spus multe prostii când a câștigat primul mandat, dar cumva e scuzabil pentru că nu știa în ce se bagă. Era foarte tânăr, normal că a spus multe lucruri fiind dus de val.
  • Regula U21 a fost și este un mare câștig. E de apreciat că a realizat că regula celui de-al doilea jucător nu făcea bine și a avut tăria să dea înapoi. Liga Elitelor, clasificarea academiilor, dar mai ales introducerea acestora ca un criteriu important în licențiere mi se par, de asemenea, lucruri importante.
  • Când ești manager la o astfel de instituție, cred că principala responsabilitate este să produci bani pentru ca acel organism să funcționeze bine. Nu cred că poate fi pus semnul egalității între Răzvan Burleanu și Mircea Sandu. Actualul președinte a reușit la acest capitol. Chiar Rădoi a spus că nu exista comparație între cei doi când vine vorba de atragerea sponsorilor.
  • Ultima bilă albă e legată de el și de imaginea lui. Este vorba de influența și poziția sa la FIFA și la UEFA. După 8 ani de mandat, Mircea Sandu nu era în consiliul FIFA și nici membru în Comitetul Executiv al UEFA. Nu spun că Burleanu e președintele ideal, dar sunt și niște lucruri câștigate.

Răzvan Burleanu și-a construit o experiență în zona fotbalului în ultimii 8 ani, e o persoană foarte bine văzută la UEFA și cred că ajungând la o asemenea experiență, trebuie să o folosim. Nu văd de ce am face un test cu o altă persoană.



- Justin Ștefan, secretar general LPF

Remus Răureanu: „Burleanu a omorât democrația, se comportă exact ca Mircea Sandu”

  • Mie mi-e foarte greu să găsesc o bilă albă, inclusiv faptul că Burleanu nu are un concurent acum este tot din cauza lui. El a reușit să omoare democrația, să-i convingă pe toți că nu ar avea rost să intre într-o competiție, din moment ce Burleanu a desenat un sistem infailibil. 
  • Noi așteptam un alt comportament de la Burleanu. Am zis că e un președinte tânăr, intregru, un om care nu o să vrea să domnească acolo zeci de ani.
  • El se comportă exact ca Sandu. În comparație cu fostul președinte, el a reușit să facă sistemul și mai puternic, cu noi membri afiliați, săraci și dependenți de ajutoare mărunte. Nu trebuie să facă niciun efort, îi mulțumește pe oamenii aceia și îi păstrează fideli dându-le o minge, o poartă, o tabletă.
  • Din acest motiv, Burleanu și-a pierdut și interesul față de Liga 1. Și-a dat seama că nu are nevoie de FCSB, CFR, Dinamo și a impus anumite reguli pe care cluburile din prima ligă nu și le doreau.
  • Rezultatele naționalei de seniori au fost foarte slabe, ale cluburilor, din ce în ce mai slabe. Echipele românești au ajuns să fie eliminate de kazahi, de albanezi, de gruzini. Mai rau de atât nu cred că a fost niciodată.
  • Marketingul și atragerea sponsorilor pot fi un succes în fata angajaților FRF, dar în fața noastră, nu. Federația nici măcar nu are acționari, ca Burleanu să se poată lăuda că le-a livrat dividente de 3 milioane de euro. Nu doar profitul trebuie să fie scopul, ci rezultatele și progresul fotbalului. 

Este cel mai slab mandat al unui președinte din istoria Federației Române de Fotbal la nivel de echipe naționale, la nivel de Liga 2, Liga 3, Cupa României. Acestea sunt competiții moarte, care nu interesează pe nimeni. Această funcție a fost adusă în derizoriu, nu mai interesează pe nimeni. 



Foarte greu își va mai reveni fotbalul românesc după Răzvan Burleanu. Investitii zero, daca nu erau bazele de la Buftea și Mogoșoaia făcute, stătea în cort. A preluat o mină de aur și a adus-o în faliment.



- Florin Prunea, fost internațional

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Un președinte rupt de realitate și imun la criticile oamenilor care au crezut în el”

  • Eu am folosit mai multe seturi de lupe și n-am văzut revoluția promisă de Răzvan Burleanu. Oricât de binevoitor și de echilibrat aș vrea să fiu, nu găsesc mare lucru de aplaudat în acești 8 ani. Și ca mine sunt, probabil, sute de mii de fani ai fotbalului.
  • Senzația de dezamăgire e amplificată de dimensiunea așteptărilor pe care le-am avut cu toții când au căzut „Nașu'” și „Corleone”. Pe-atunci, deși erau rezultate, oamenii simțeau că se sufocă în acel fotbal murdar al anilor 2000.
  • Opt ani mai târziu, după ce am înghițit tone de promisiuni din partea administrației Burleanu, fotbalul românesc nu este imaculat și, cu siguranță, nu e nici mai performant. Și Burleanu n-are pe cine da vina. Nici pe greaua moștenire, nici pe horoscop, nici pe alinierea planetelor.
  • Pur și simplu, președintele s-a adaptat acelui fotbal pe care îl critica la început, și-a creat ulterior un sistem propriu de raportare, și-a perfecționat mașinăria de vot, a tolerat mizerii mai mici sau mai mari și iată, acum țintește spre nemurire. Și are impresia, sau măcar asta vrea să transmită, că e un președinte perfect și că totul merge bine.
  • Asta mă scoate efectiv din sărite, senzația indusă dinspre FRF: „Ce vă tot agitați atât, dom'le? Totul e bine sau, dacă încă nu e, sigur va fi bine. Cândva, nu se stie când, va fi bine și asta ni se va datora nouă”.
  • Îmi aduc aminte o declarație de la începuturile lui Burleanu, spunea că „e nevoie de o schimbare majoră în fotbal pentru că Mircea Sandu e rupt de realitate, 50.000 de oameni îi cer demisia pe stadion și el nu face nimic”. Ei bine, fix așa îl văd acum pe Burleanu, după 8 ani de șefie la FRF - rupt de realitate și imun la criticile oamenilor care au crezut în el, aceiași oameni care acum sunt efectiv dezgustați de gargara federală și de inerția sistemului.
  • Dar, ca să încheiem pe un ton mai optimist, poate Burleanu se va da de 3 ori peste cap și se va transforma în acest nou mandat în președintele pe care fotbalul îl aștepta încă din martie 2014.

„Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro

SONDAJ A făcut Burleanu și lucruri bune în cei 8 ani de mandat la Federație?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.