Baschet

Brandon Brown, după victoria de senzație a lui U Cluj în Liga Campionilor: „Am putea fi mulțumiți, dar nu suntem!”

Americanul în vârstă de 32 de ani înaintea antrenamentului de ieri din BT Arena FOTO Eduard Apostol

Articol de Eduard Apostol  —  Thursday, 07 April 2022

U BT Cluj-Napoca-MHP Riesen Ludwigsburg 76-73. Brandon Brown, point guard-ul lui U-BT Cluj, a explicat de ce el și echipa sa nu și-au pierdut mințile după victoria senzațională cu Riesen, dezvăluind unde s-a făcut diferența și ce așteptări au alb-negrii

A fost o seară de vis la Polivalenta clujeană, în meciul pe care U-BT l-a câștigat cu MHP Riesen Ludwigsburg, scor 76-73, iar ieri după-amiază se făcea curat de zor înaintea antrenamentului de refacere al trupei lui Mihai Silvășan.

Cei 10.000 de oameni din tribune i-au împins de la spate pe jucători, însă totul a trecut. Fie cu treabă la serviciu, fie savurând o după-amiază senină în parc, la o înghețată sau un kurtoskalacs, oamenii își văd de ale lor. La fel, baschetbaliștii au venit ieri la serviciu, într-o sală transformată pe silent, auzindu-se doar zgomotul adidașilor pe parchet, indicațiile antrenorului, jucătorii fiind focusați pe ceea ce au de făcut, ca și cum nu au obținut un rezultat istoric, cu nici 24 de ore înainte.

Brandon Brown, 32 de ani, unul dintre liderii echipei, a explicat care a fost cheia succesului ardelenilor, oferind speranța că U-BT Cluj poate continua parcursul fantastic continental prin felul de a gândi momentul. Următorul meci din sferturile de finală ale Champions League e pe 13 aprilie în deplasare, iar dacă scorul general va deveni egal decisivul se va disputa la Cluj-Napoca pe 19.

- Brandon, cum te simți după meci, aici, în "Polivalenta" goală, după nebunia din seara dinainte?

- A fost experiența vieții mele din acest punct de vedere, niciodată n-am mai jucat cu 10.000 de oameni în tribună. Ce seară! Am vrut să ieșim în față și să oferim o declarație a ceea ce putem cu adevărat. Suntem entuziasmați și mulțumiți de ceea ce am făcut, dar știm că munca nu e gata! Este la fel de serios în continuare, de fapt, n-am câștigat nimic. Acest 1-0 la meciuri nu ne duce în Final Four. Cu toate că suntem un grup fericit, știm că avem o afacere neterminată aici.

- Unde e presiunea acum, la voi sau la ei?

- Și la unii, și la alții. E clar că ne așteaptă un duel tare în Germania. Dar presiunea e bună, ajută, multe lucruri bune vin din ea.

"Noi nu suntem niciodată satisfăcuți, e chestia noastră"

- Unde ați făcut diferența?

- Am vrut să ținem fizic bine, să jucăm rapid, mai rapid ca ei, mai ales că știam ce poate Riesen. Un oponent puternic. Am zis să conducem noi ostilitățile pe teren, noi să dictăm muzica. Am jucat bine, zic eu, și defensiv, și ofensiv. Nu i-am lăsat să împingă lucrurile spre ceea ce voiau ei, apoi, în defensivă, am mixat intensitatea și caracterul.

- Ați jucat cel mai bun baschet posibil sau se poate și mai bine?

- Chestia bună la echipa noastră este că nu suntem niciodată satisfăcuți. Poți găsi toate motivele dintr-o carte ca să fim fericiți acum, am ajuns într-o situație extraordinară, la porțile Final Four. Dar știm să ne susținem reciproc și să ducem lupta la nivelul superior. Și știm să ne susținem unii pe ceilalți ca să producem mai mult și mai bine. Cum am zis, am putea fi mulțumiți, dar nu suntem! Suntem focusați pe ceea ce urmează.

"Seară senzațională, dar putem rămâne doar cu senzația"

- Cum ar fi chiar să ajungeți în Final Four la Bilbao?

- Chiar, cum ar fi?! Ce mai poți spune apoi?! Ar fi fantastic pentru comunitate, pentru țară, pentru noi. Ar fi o treabă extraordinară. Totul sună frumos atunci când ai succes, este "a big deal", cum spunem în America. Doar că nu suntem acolo! A fost o seară de neuitat, senzațională, dar n-am obținut nimic. Nu vrem să rămânem doar cu o senzație.

- Ce părere ai despre atmosferă?

- Mai e ceva de zis? N-am jucat niciodată în fața unui mediu atât de minunat. La un moment dat, aveam 7 puncte în minus și m-am uitat la Pat Richard. Un fel de privire: "Stai liniștit, putem, controlăm, avem asta!". Bazându-ne pe noi, cei din teren, și pe ei, cei din tribune. Avându-i în spate, am creat o fundație, am avut încredere unii în ceilalți, ne-a dat putere. Este o familie specială aici.

"Un aalley oop care te poate urca sau doborî"

- Cum a fost faza aceea gustată de public, cu aalley oop-ul pentru Stewart? Ați închis bine și în avantaj, fix înainte de pauză?

- Știi care e treaba, noi doi am mai avut câteva faze de genul ăsta, reușite, în acest sezon. Dacă derulezi filmul, avem o completare foarte bună. El a făcut treaba murdară, eu pe cea mai simplă, doar am pasat, el a sărit. Stu este un talent bun, un tânăr de viitor, mai are de învățat, dar este un jucător special. Eu și cei mai în vârstă îl susținem să crească. Dacă el va fi dispus să accepte și criticile, și va construi bine, să investească în seriozitate, va avea un drum frumos și va crește. Știam cât de rapid este, cât de sus poate sări, de aceea m-am bazat că va reuși și nu va eșua într-un astfel de meci, cu o miză uriașă, în fața unei săli pline. Este genul de fază care te poate urca sau doborî!

- Urmează etapă la Focșani. Vă mai puteți concentra pe competiția internă?

- Da. clar. Cel mai simplu acum ar fi să ne concentrăm pe Champions League și să nu acordăm atenție ligii interne, nu ar fi o chestie mare, ne-am focusa pe play-off, atunci. Dar suntem pe locul 1, avem responsabilitatea de fi mereu învingători, de a ne păstra concentrarea, de a nu uita cine suntem. Un meci precum cel cu Focșani este important pentru a ne menține ritmul în perspectiva duelului din Germania, care poate căpăta eticheta de partida sezonului. Orice se poate întâmpla și în campionatul intern, de aceea trebuie să acordăm atenție fiecărui detaliu, cât de mic. Să avem grijă de afacerile noastre vineri, nu putem să trecem cu vederea nimic.

Lecție: "Echipa, motivația, nu vedetele"

- Care este baschetbalistul tău preferat și ce ai luat de la el?

- Toată viața mi-a plăcut de Kobe Bryant. Este o mare durere că nu mai există. Un om ca el, tenace, focusat, impunător, un exemplu pentru ceilalți. Întotdeauna mi-a plăcut de el, de mentalitatea lui.

- Ești și fan Lakers?

- Așa și-așa.

- Dar tu, ca baschetbalist provenit din Statele Unite, cum îți explici ca o superechipă ca Lakers, cu supervedete precum LeBron James, Davies, Melo Anthony, Russel Westbrook și alții, să eșueze în halul ăsta, să nu prindă play-off-ul?

- Chiar e ciudat. Mai ales că este un brand, sunt acolo niște sportivi extraordinari. Până la urmă, nu joacă numele. Hai să facem un zoom out și să vedem întreaga imagine. Să vedem și ce băieți sunt la Suns, Jazz, Charlotte, multe echipe cu sânge proaspăt, precum Philadelphia, cu jucători tineri și înfometați de performanță, foarte talentați. Mie îmi place Phoenix Suns, îmi plac Booker și Chris Paul, unul dintre favoriții mei, sunt mulți tineri care vor să impresioneze.

"Este primul meu an în România, pot să spun că mă simt foarte bine. Îmi plac țara, orașul, oamenii, este o fundație pe care poți construi ceva frumos. Am câștigat campionatul în Bulgaria, acum câțiva ani, vreau să repet și în România" 

"Nu cred că puteam cere o echipă mai bună, mai unită, suporterii sunt atât de minunați, sala e atât de cool. Dacă ar fi și autostrăzi, ca să nu facem atât de multe ore pe drum, chiar ar fi totul perfect. Glumesc. Este OK, face parte din joc"

Brandon Brown

12puncte a reușit Brown în "Polivalenta" clujeană în meciul cu Riesen

11echipe a bifat în carieră Brown, peste tot în lume, Mount Gambier Pioneers (Australia), Rio Claro și Basquete Cearense (ambele Brazilia), apoi a trecut în Europa: BC Nizhny Novgorod, Balkan Botevgrad, Trefl Sopot, Siarka Tarnobrzeg, King Wilski Morski Szczecin, Omonia Nicosia Boulogne și U-BT Cluj

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.