Sporturi   •   Altele   •   SCRIMĂ

S-a stins „Doamna”. Sportul a iubit-o enorm pe Ana Pascu: „Am ajuns ceea ce suntem azi datorită dumneaei”

Ana Pascu într-o apariție sobră în cadrul unei conferințe de presă// FOTO Agerpres

Articol de Roxana Fleşeru   —  joi, 07 aprilie 2022

Ana Pascu, dubla medaliată olimpică, femeia care a marcat scrima românească prin prezența și metodele sale de conducere, a încetat miercuri din viață la 77 de ani.

„O persoană cu multe fațete, dinamică, mereu preocupată de evoluția scrimei”, au scris italienii despre Ana Pascu. „Ca o mamă pentru noi! Am ajuns ceea ce suntem azi datorită dumneaei”, a spus Roxana Scarlat Bârlădeanu. „M-a învățat să nu renunț. Este datoria noastră să ducem moștenirea sa mai departe”, a punctat Ana Maria Popescu. Sunt doar câteva dintre tușele unui personaj care a făcut multe pentru sportul pe care l-a iubit enorm. 

Miercuri, Ana Pascu a părăsit această lume, la 77 de ani. În decembrie 2021 a făcut un atac cerebral masiv, iar de atunci a rămas în comă. Viața ei a fost plină de împliniri, dar și de multă tristețe, după ce în 2015 și-a pierdut unicul fiu în urma incendiului de la „Colectiv”. Alex Pascu era chitarist în trupa „Goodbye to Gravity”. În urmă cu o lună a decedat și soțul său, Alexandru Pascu.

Ana Pascu, de la Filarmonică pe podiumul olimpic


Existența Anei Pascu a început pe 22 septembrie 1944, iar după 11 ani a ajuns să practice scrima, tatăl său fiind președintele federației de specialitate. 

Antrenamentele se făceau la Filarmonică şi era un sport practicat numai de lumea bună. Medici, ingineri, avocați. Toți vorbeau cu «Sărut mâna», «Bon soir». Unii aveau mașină. Câți aveau mașină pe vremea aceea? 

Vorbeau între ei pe franțuzește, aveau mănuși pe mâini. Cam aceasta era atmosfera. Îl aveam ca antrenor pe Angelo Pellegrini. Toate fetele aveau comportament exemplar, erau educate. S-a format un grup tânăr, foarte atent selectat, în care eram şi eu, şi Maria Vicol”, povestea Ana Pascu în 2014 într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor. 

Floreta, arma care a cucerit-o și care i-a adus numeroase succese internaționale, i-a fost alături până în 1976. În cei peste douăzeci de ani a adunat două medalii olimpice, ambele de bronz, în 1968 și 1972, cucerite cu echipa României. 


Echipa feminină de floretă a României formată din Olga Szabo, Maria Vicol, Ileana Ienei, Ecaterina Stahl și Ana Pascu (de la stânga la dreapta) a cucerit bronzul la JO 1968// FOTO: Arhiva GSP

Au fost și șase medalii la CM, de toate culorile, strânse între 1969 și 1975, toate în echipă. Singura distincție individuală la seniori a fost un bronz mondial cucerit în 1971.

Medalia cea mai prețioasă pentru Ana Pascu

Însă peste timp o altă medalie a rămas preferata sa. „În 1963, la Gand, am ieșit campioană mondială de tineret la individual. Am tras de dimineață până seara. Condițiile erau foarte grele. Eram cazate într-un cămin studențesc, cu paturi de lemn suprapuse. Într-o cameră eram 30 de fete”, își amintea Ana Pascu în 2014. 

Din toată cariera sa era mândră de un lucru: „Ce am refuzat totuși să fac în carieră a fost să cedez meciuri. Uneori se făcea aşa, dacă doi din aceeași țară picau în eliminare directă, cel cu șansa mai slabă era rugat să se lase bătut. Eu mi-am jucat mereu șansa”, povestea cu determinare atunci Ana Pascu. 

Ca floretistă se descria drept o atacantă: „Trebuie să înveți să faci și ofensivă, și defensivă. Dar eu nu aveam răbdare să stau în apărare, să aștept, așa că preferam să atac, să mă duc peste adversară. Aveam o tehnică foarte bună”. Iar ca om: „Cu picioarele pe pământ. Şi un bun organizator”.

Ana Pascu, un conducător cu rezultate

Această calitate din urmă a ajutat-o să construiască o altă carieră după cea de pe planșă, una în spatele biroului, dar mereu aproape de toate problemele care se întâmplau în săli. A devenit președintă a federației române de scrimă în 1982 și a condus-o până în 2013, timp în care s-au cucerit 134 de medalii: 9 la Jocurile Olimpice, 57 la Campionatele Mondiale şi 68 la Campionatele Europene

Firea sa și calitățile de conducător au dus-o și în structurile internaționale, unde a activat ca membră a Comisiei de Regulament FIE, între 1984 și 1988, a Comisiei de Arbitraj FIE, între 1988 și 1996, a Comitetului Executiv FIE, între 1996 și 2004, şi vicepreşedinte al FIE, între 2004 și 2021.

Roxana Scarlat Bârlădeanu: „Un om care a sărit mereu în ajutor”

Respectată pe plan internațional, iubită de unii pe plan intern, ținută la distanța de alții, pe Ana Pascu nu o puteai lua de lângă de planșă. A avut grijă de generații întregi, iar pe unii îi numea „copiii mei” de la scrimă, iar ei îi spuneau „Doamna”. După 2015 a rămas doar cu aceștia, iar ei au avut grijă ca „Doamna” să-și ducă ultimii ani simțind iubirea din partea lor. 

9 distincții la competițiile majorea adunat în carieră floretista Ana Pascu

„Ana Pascu e omul care mi-a marcat nu doar cariera în sport, ci și întreaga viață. A știut să ne îndrume să facem ceea ce trebuie. Întreaga scrimă mondială e îndurerată și are numai cuvinte de laudă la adresa dumneaei. A fost mereu lângă noi cu o vorbă bună în momentele grele. Un om care a sărit mereu în ajutorul tuturor”, a spus Roxana Scarlat Bârlădeanu, fostă floretistă medaliată la JO, CM și CE, care a lucrat cu Ana Pascu în ultimii ani. 

„Vom fi mai săraci, cu siguranță. Au fost momente destule în care nu am văzut lucrurile la fel, dar îi datorăm faptul că această federație este în picioare încă şi a reușit să performeze şi în vremuri grele”, a subliniat Ana Maria Popescu, unul dintre sportivii cei mai proeminenți ai federației de scrimă. 

Ana Pascu a lăsat un gol în inimile celor care au cunoscut-o, dar și multe momente care să le amintească de eleganța, omenia și curajul său.

Un ultim adio în sala care-i poartă numele

Trupul neînsuflețit al Anei Pascu a fost depus, azi, la Sala de Scrimă „Ana Pascu” (Floreasca) și va rămâne acolo până sâmbătă. 

Ceremonia de înmormântare se va ține sâmbătă, de la ora 13:00, la Biserica Sf. Nicolae din Otopenii de Jos.

134 de medalii internaționaleau fost cucerite în mandatele de președintă a FRS ale Anei Pascu, ea ocupând această funcție între 1982 și 2013

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.