Liga 1

Dezbaterea zilei, 11 aprilie » Are dreptate Gheorghe Hagi să se simtă nerespectat în România? „Uneori a fost umilit” versus „Confundă respectul cu adorația necondiționată”

Gică Hagi, în timpul unei conferințe de presă / Sursă foto: farulconstanta.com

Articol de Gazeta Sporturilor   —  luni, 11 aprilie 2022

Ediția de astăzi de la „Dezbaterea zilei” analizează dedesubturile răbufnirii lui Gică Hagi de la Pitești, când antrenorul Farului a avut o ieșire nervoasă din cauza faptului că niciun jurnalist nu era prezent la conferința sa de la finalul partidei

  • Verifică rezultatele sondajului de la finalul acestui articol

„Hagi nervos, Hagi țipând, Hagi reproșând diverse, Hagi cerând mai mult respect - iată ipostaze obișnuite în ultima perioadă, cel mai recent moment zilele trecute, după un meci la Pitești, când managerul Farului a explodat pentru că nu erau destui ziariști la conferința de presă.

Nu e prima oară când Gică Hagi se ambalează, când reproșează că nu e tratat cu suficient respect și deși ținta izbucnirilor sale au fost ziariștii, senzația mea este că raza lui de acțiune e mai largă - nu se simte suficient de apreciat în general, nu doar de către presă, ci și de către publicul de fotbal, poate chiar de societate în general.


Ceea ce reclamă Hagi insistent, respectul, este una dintre valorile importante la Dezbaterea Zilei, mereu am insistat aici pe cuvintele cheie argumente-dialog-respect, așa că haideți să discutăm și să vedem dacă are dreptate Hagi să se simtă nerespectat în România?”, a spus Cătălin Țepelin, redactor-șef al Gazetei Sporturilor și moderator al dezbaterii.

În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, susținuți de Narcis Drejan, respectiv Costin Ștucan. Citește mai jos toate argumentele celor implicați în dezbatere.

Dezbaterea zilei, 11 aprilie » Are dreptate Gheorghe Hagi să se simtă nerespectat în România?


Dan Udrea: „Dacă te numești Hagi, nu înseamnă că ești imun în fața criticilor”

  • „Putem avea argumente care să spună că Hagi e suficient de respectat în România, dar și foarte multe situații care arată că Hagi a fost umilit. Câteva exemple: la tragerea la sorți pentru Campionatul European din 2020, un eveniment de mare anvergură, Hagi a fost ocolit cu premeditare! Asta înseamnă lipsă de respect la adresa lui? Clar!”
  • „Apoi, la Campionatul European, a stat la tribuna a doua în loc să fie invitat la oficială. Dacă Michael Jordan merge la un meci al lui Chicago Bulls, nu cred că e trimis într-un colț îndepărtat al arenei. Hagi n-a avut parte de acest tratament și mi se pare normal să se simtă nedreptățit”.
  • „Apoi, mi se pare că Hagi e deranjat că nu e băgat în seamă de autorități la cel mai înalt nivel. Că nu e chemat să spună care e direcția care trebuie să fie urmată”.
  • „Să nu mai spunem că Hagi merge pe multe stadioane din România și e înjurat în ultimul hal ...”.
  • „În cealaltă parte a discuției, sunt multe argumente: vizavi de presă, Hagi are o atitudine pe care uneori n-o înțeleg și chiar merită amendată. În situația din weekend, merge în sala de conferință și nu găsește pe nimeni. Normal că nici mie nu mi-ar conveni. Dar de aici până la a avea acea reacție pe care a avut-o în curte... Nu mai spun de gestul ofițerului de presă, care mi se pare de neacceptat”.
  • „Au mai fost episoade, cu Hagi la flash-interviu acuzând că, de fapt, televiziunea vrea să ascundă anumite faze. Cum poți gândi așa ceva? Sunt niște exagerări și derapaje care trebuie amendate. La fel cu acel moment cu copilul de mingi”.
  • „Apoi, ieșirea de după acel exercițiu virtual făcut de Gazeta Sporturilor, despre cum ar trebui să fie ales noul selecționer. Hagi n-a înțeles un argument care era în favoarea lui. Dacă te numești Hagi, nu înseamnă că ești imun în fața oricărei critici”.

Ce s-a întâmplat la Pitești cu presa se întâmplă și cu publicul pe stadioanele din România, acolo unde nimeni nu prea mai vine la meciuri. 



Presa e din ce în ce mai săracă, sunt din ce în ce mai puține locuri în redacțiile sportive. Trebuie să mai înțeleagă și Hagi niște aspecte de genul acesta. La conferințe nu mai sunt 20-30 de ziariști, ca pe vremuri. Nici nu mai sunt atâtea redacții ... Eu nu cred că sunt jurnaliști care să nu-l respecte pe Hagi. E o exagerare și un răsfăț ce spune «Regele». El e răsfățat de presă, e poate cel mai respectat om din fotbalul românesc.



Narcis Drejan, redactor-șef Sport Total FM

Remus Răureanu: „Presa își face rău singură în momentul în care absentează de la conferința lui Hagi”

  • „Strict referitor la episodul din conferința de presă, consider că a avut dreptate Hagi să simtă o lipsă de respect. Sigur, redacțiile sunt mai sărace, nu mai sunt situațiile din 2005, 2006, 2007, când mergeam în cantonamente cu FCSB, Dinamo, Rapid și erau zeci de reporteri și cameramani pe acolo. Vara trecută, doar eu am fost cu CFR Cluj în cantonamentul din Austria”.
  • „Totuși, există un paradox. Aceleași redacții plătesc 28 de milioane de euro pe sezon, pentru Liga 1, și nu-și permit să angajeze doi, trei, patru reporteri în plus. Presa își face rău singură în momentul în care absentează de la conferința lui Hagi, pentru că aceiași ziariști ajung să apeleze apoi la Marius Croitoru. Apoi Croitoru zice: «Nu vin, n-am licență PRO, nu sunt obligat și nu vin». E criticat Croitoru că nu-și ia în serios activitatea și nu vine. Le oferi un argument în acest fel. Ei pot spune: «Dacă lipsiți cu toții de la conferința lui Gică Hagi, de ce n-am putea și noi, din când în când, să nu venim la microfonul vostru?»”
  • „El exagerează, de multe ori, reacțiile pe care le are asupra unor articole sau declarații, dar uneori exagerează și pentru că acumulează nervi, pe care și-i varsă pe persoanele pe care le consideră mai slabe. Unii reporteri de la flash-interviuri sunt saci de box pentru Hagi, sunt scene pe care îți e și rușine să le urmărești. Absența de la conferințe nu e o soluție de rezolvare a problemelor”.
  • „Galeria lui Dinamo a avut prestații jenante la meciurile cu Viitorul, înjurându-l pe Hagi. Dacă ești pasionat de fotbal, n-ai cum să-l înjuri pe Hagi, chiar dacă a fost stelist, mai este și acum stelist și vine pe terenul tău ca adversar. Nu poți să fii pasionat de film și să-l înjuri pe Al Pacino”.

În mod sigur, pentru un fotbalist care reprezintă pentru o țară ce reprezintă Hagi pentru România, e extrem de neplăcut să intri într-o sală de conferință și să vezi că scaunele sunt goale. Se întâmplă, într-o situație economică delicată, în care media are tot mai puține resurse. 



Pe de altă parte, e un contrast teribil între imaginea aceasta și imaginea în care Hagi vine la conferința de presă și ține un monolog fără nicio întrebare. Nici nu e nevoie de jurnaliști la conferințele lui de presă, unde Hagi are tema lui pre-pregătită. 



Deci, nu putem vorbi de o lipsă de respect a României pentru Hagi. El și-a primit partea lui de respect pentru ce a făcut pentru România și o va avea tot timpul. Inclusiv oamenii care-l critică pe Hagi au un respect pentru ce a făcut Hagi pentru fotbalul românesc. 



- Costin Ștucan, jurnalist GSP și moderator GSP Live

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Gică Hagi confundă deseori respectul cu adorația, cu plecăciunile necondiționate. Dobrin sau Balaci nu erau niciodată așa de supărăcioși”

  • „Hagi are dreptate în multe privințe: punctual, resursele împuținate ale redacțiilor provoacă uneori și situații stânjenitoare. Dar nu e în niciun caz ceva anti-Hagi, e pur și simplu o realitate a presei - lipsa resurselor”.
  • „Dincolo de povestea cu conferințele, e clar că Hagi are dreptate când spune «sunt cineva, merit mai mult». Da, este una dintre cele mai mari personalități ale fotbalului românesc dintotdeauna, a dat extraordinar de multe lucruri fotbalului și continuă să o facă, e pasionat și dedicat cum sunt foarte-foarte puțini oameni din fenomen”.
  • „Am mai spus-o - sigur că are și lipsuri, dar cu toate defectele lui, Hagi e cel mai perfect dintre toți imperfecții care fac umbră fotbalului românesc”.
  • „Dar cred că este absolut necesar să păstrăm un echilibru - să ne iubim idolii și să-i respectăm, fără ca asta să ne transforme în aplaudaci care se simt obligați să-și înghită părerile critice”.
  • „Gică Hagi confundă deseori respectul cu adorația, cu preaslăvirea, cu plecăciunile necondiționate.
  • „Ca orice altă legendă, și el așteaptă că oamenii să-i arate recunoștință pe viață. Dar, până la urmă, respectul se întreține tot cu respect. I-am prins în viață pe colegii de podium ai lui Gică Hagi în clasamentul celor mai mari fotbaliști români din istorie. Dar nu îmi amintesc ca Dobrin sau Balaci să fi fost vreodată atât de supărăcioși sau să fi cerut atât de insistent respectul necondiționat al celorlalți. Și nu cred că ei au fost tratați preferențial, în timp ce Hagi este azi hăituit sau nerespectat”.

„Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro. 

SONDAJ Este Hagi tratat corect în România?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.