Liga Campionilor

OUT din Ligă, direct în criză! Bayern, aproape de implozie, după dezastrul cu Villarreal

Bayern// Foto: IMAGO / Sven Simon

Articol de Aurelian Botezatu  —  miercuri, 13 aprilie 2022

Dezastrul lui Bayern cu Villarreal (1-1) e în egală măsură responsabilitatea jucătorilor, a antrenorilor, dar și a unei conduceri neperformante.

În returul de la Munchen, lui Villarreal i-au fost de ajuns un „autobuz” bine proptit în fața porții lui Rulli și un singur șut pe poartă pentru a o expedia pe Bayern din „sferturile” Ligii direct într-o criză fără precedent. La toate nivelurile!

Efectele COVID la Bayern

Cea sportivă se poate vedea cu ochiul liber. Deși echipa lui Unai Emery nu este una de speriat, campioana Germaniei n-a reușit decât o singură repriză cât de cât decentă, din patru. La Villarreal a scăpat ieftin cu doar un gol primit, la Munchen s-a apropiat de ceea ce a făcut-o atât de temută în ultimii ani abia la reluare. 

O posibilă explicație? Valul de COVID-19 care i-a lovit pe mai toți titularii în ianuarie a lăsat urme adânci. Majoritatea celor afectați serios, în frunte cu Kimmich, Davies, abia revenit după sechelele cu care a rămas la inimă, Thomas Muller, Gnabry și Sane, pur și simplu au înotat în 2022, oscilând între „ok” și „penibil”.

E Nagelsmann cel potrivit pentru Bayern?

Ceea ce nu scuză sincopele antrenorului Julian Nagelsmann. Dimpotrivă. Deși cunoștea foarte bine situația, tehnicianul în vârstă de 34 de ani și-a permis luxul de a juca adesea riscant, ultraofensiv. Dacă în campionat i-a ieșit, cu mici excepții (2-4 la Bochum), în Ligă i s-a înfundat în cele din urmă. 

Să accepți o asemenea înfrângere... Sincer, chiar nu știu ce să vă spun. 

- Thomas Muller, atacant Bayern

Salzburg i-a tras un semnal de alarmă, în prima manșă a „optimilor” (1-1), s-a amăgit cu acel 7-1 din retur, dar cu Villarreal n-a mai ținut. O „dublă” în care a pierdut și duelul tactic cu omologul Emery. Clar! Ieșit și din Cupa Germaniei rușinos, 0-5 cu Borussia Monchengladbach, lui Nagelsmann i-a rămas Bundesliga. 

12 eliminări în faza „sferturilor” Ligiie cota neagră la care a ajuns Bayern. Anul acesta a bifat-o pe a doua la rând

Însă fostul președinte, Uli Hoeness, a avertizat cu mai mulți ani în urmă: „La Munchen nu mai e de ajuns doar titlul”. Pusă în discuție e și noua conducere executivă. Managerului Hasan Salihamidzici i se reproșează tot mai apăsat numeroasele achiziții nereușite (Omar Richards, Sarr, Roca, Sabitzer, Choupo-Moting) sau mult prea scumpe raportat la ceea ce arată pe teren (Upamecano, 42,5 milioane euro, Lucas Hernandez, 80 de milioane!).

Fanii lui Bayern l-au chemat la raport pe Oliver Kahn

O figură modestă face inclusiv noul director executiv, Oliver Kahn (52 de ani). Pe cât de mare a fost ca portar, pe atât de mic pare ca CEO. La Adunarea Generală din decembrie, când suporterii au cerut socoteală conducerii pentru contractul cu Qatarul, „Ollie” a preferat să tacă în loc să lămurească lucrurile. 

30 de milioane de euroa pierdut Bayern, din premii UEFA și Market Pool, urmare a eliminării din „sferturi”

Iar marți, când i s-au cerut explicații pentru tărăgănarea negocierilor de prelungire a contractelor lui Neuer, Muller, Gnabry și, mai ales, Lewandowski, toate scadente în 2023, a stârnit confuzie. În ceea ce-l privește pe Lewa, mai întâi a declarat că polonezul va rămâne sigur și sezonul următor. După care, a spus ceva ce poate fi interpretat ca „nu pot oferi nicio garanție că așa va fi”.

Calificarea am pierdut-o în prima manșă. Dar nu mi-e teamă de ceea ce mă așteaptă. Sunt lucruri mult mai grave care se pot întâmpla. 

- Julian Nagelsmann, antrenor Bayern

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.