Opinii

S-au simțit jigniți

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  Thursday, 14 April 2022

Deși se anunțase ferm că FCSB și Dinamo Kiev vor disputa pe 20 aprilie un amical caritabil, inclus în așa-numitul Turneu al Păcii întreprins de campioana Ucrainei (început la Varșovia cu Legia, a continuat la Istanbul cu Galata), iată că partida convenită a căzut! Dinamo va juca în România în ziua respectivă, miercuri, pe 20, dar nu la București, ci la Cluj, având ca adversar pe CFR, nimeni alta decât rivala FCSB, principala ei concurentă la titlu!

Diplomat, recunoscător lui Gigi Becali pentru că a ținut pe masă și casă echipa U19 a lui Dinamo Kiev (care a întâlnit la București pe Sporting Lisabona în UEFA Youth League), Mircea Lucescu s-a străduit să nu agite apele. 

În consecință, a explicat contramandarea meciului respectiv, ori doar amânarea lui, prin aceea că la data menționată nu s-a găsit în Capitală niciun stadion mare care să găzduiască meciul dintre vicecampioana României și campioana Ucrainei, gonită din țara ei de războiul criminal dezlănțuit de Rusia.

De presupus că Lucescu a avut în vedere chiar Arena Națională. Ca și când amicalul preconizat ar fi stârnit un interes extraordinar în masa iubitorilor noștri de fotbal. N-aș fi așa sigur. Dacă la Varșovia, unde Dinamo a învins marți cu 3-1, au asistat 15.000-18.000 de spectatori, probabil că nici la București n-ar fi venit mai mulți. Deci n-ar fi fost neapărată nevoie de Arena Națională.

Opinia mea e că antrenorul lui Dinamo Kiev a căutat să salveze aparențele. Căci el știa bine, imposibil să nu fi știut, ce a dus la anularea meciului cu FCSB. Ale cărui încasări și donații erau destinate celor loviți de urgia declanșată de tancurile lui Putin.

Dincolo de povestea cu stadionul, oficialii și jucătorii s-au supărat din cauza unor declarații aiurea, nesăbuite, date de Gigi Becali. Între altele, neputând să tacă, băgându-se unde nu-i fierbe oala, acesta a spus despre Volodimir Zelenski, președintele ales al Ucrainei, că ar fi ajuns în funcție „pus de miliardarul care are gruparea Azov”, acuzată de simpatii naziste! Zelenski, pe care, de altfel, Gigi chiar l-ar simpatiza, de parc-ar preocupa asta pe cineva!

De înțeles că, mai sensibili ca oricând în conjunctura actuală, cei de la Dinamo Kiev s-au simțit jigniți și n-au mai vrut să joace cu echipa lui Becali.

La rându-i, prin niște vorbe fără căpătâi, rostite ca să se afle-n treabă, latifundiarul a șters cu buretele din meritele, incontestabile, datorate omeniei și culanței cu care a tratat victimele războiului din Ucraina. Femei și copii cărora le-a deschis larg porțile bazei din Berceni, oferindu-le adăpost, condiții decente de trai. Și-a stricat imaginea. A spart oglinda.

Nu-i însă pentru prima oară, de-ar fi ultima!, când Becali dărâmă cu o mână ce a construit cu cealaltă. El n-are nevoie să-i facă alții rău. El pare să se dușmănească singur. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.