Episodul 2 din „Istoria la raport”: România - Italia 1-0, în preliminariile pentru CE '84. Cel mai mare index InStat l-a avut Ladislau Boloni, ai cărui parametri au fost superiori la toate capitolele mijlocașilor folosiți de Bearzot: Tardelli-Marini-Antognonia.
- CONTEXT: Gazeta Sporturilor a lansat luna trecută „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
- Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
- Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
- Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
- Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor:
» Brazilia - România 3-2 (1970)
» România - Italia 1-0 (1983)
» Steaua - Anderlecht 3-0 (1986)
» Steaua - Barcelona 2-0 (1986)
» Steaua - AC Milan 0-4 (1989)
» Steaua - Dinamo 0-3 (1989)
» România - Argentina 3-2 (1994)
» România - Suedia 2-2 (1994)
» România - Anglia 3-2 (2000)
» România - Slovenia 1-1 (2001) - Pe lista inițială a redacției au fost mai multe partide, însă ele n-au putut fi analizate din cauză că în nicio arhivă nu mai există înregistrările video integrale.
- Printre altele, e și cazul meciurilor Craiovei Maxima sau ale celor dintre Dinamo și Hamburg ori Liverpool din anii ‘80. Toate mai sunt azi disponibile doar ca rezumate, ceea ce le-a făcut imposibil de analizat pentru a genera rapoarte statistice complete
- Analiza meciurilor pentru proiectul „Istoria la raport” a fost posibilă și cu sprijinul colegilor de la Replay, cea mai longevivă emisiune de sport, difuzată pe TVR 1.
Balaci a fost fenomenal, a atras toate privirile spectatorilor și telespectatorilor, mai ales cu driblingurile lui în fața lui Gentile, dar fotbalistul numărul 1 din trupa lui Lucescu a fost Ladislau Boloni.
El domină cea mai importantă secțiune din monitorizarea Instat a unei partide. E vorba despre indexul de meci, care reprezintă media tuturor reușitelor, dar și nereușitelor unui fotbalist atât timp cât se află pe teren.
JUCĂTOR | INDEX INSTAT |
1. Boloni | 233 |
2. Balaci | 215 |
3. Scirea | 213 |
4. Ungureanu | 211 |
5-6. Iorgulescu | 202 |
Cabrini | 202 |
Dincolo de acest clasament condus de Boloni, sunt mulți alți parametri de joc la care „decarul” nostru a avut reușite deosebite. Atât comparativ cu ceilalți „tricolori”, cât și cu adversarii italieni:
Șuturi:
- a expediat 4 șuturi către poarta apărată de Zoff, în vreme ce toți ceilalți „tricolori” au tras, la un loc, de 6 ori
- cei 3 mijlocași ai Italiei, Tardelli-Marini-Antognoni, au tras împreună cât Loți
- a prins cadrul porții de 2 ori, toți ceilalți colegi au tras și ei tot de atâtea ori
Defensiv:
- a reușit nu mai puțin de 8 intercepții, cele mai multe din echipa noastră, atâtea câte au avut la un loc Klein, Augustin și Ștefănescu
- a bifat 3 deposedări, doar Rednic a fost peste el
- a avut și 7 baloane recuperate
Pase:
- a avut nu mai puțin de 36 de pase bune, cel mai mare volum dintre „tricolorii” de la mijloc în sus
- procentajul paselor reușite a fost de 82%, peste toți cei 3 mijlocași adverși: Tardelli (76%), Marini (78%), Antognoni (72%)
- a oferit cele mai multe pase în față din echipa noastră, 26, Balaci a avut 18, Augusti 13, Klein 11
- în careul advers a dat cele mai multe pase bune, 5, e peste Balaci (4)
- a fost cel mai căutat fotbalist din reprezentativa noastră, de câtre colegi, care i-au oferit 38 de baloane, următorul a fost Ștefănescu (34)
Participări la faza ofensivă:
- a fost numărul 1 din echipa lui Lucescu, cu nu mai puțin de 72 astfel de momente create, peste Balaci (68) și Geolgău (53)
- în raport cu tripleta de la mijloc a Italiei a stat excelent: Tardelli a avut 61 de acțiuni ofensive, Marini 54, Antognoni doar 42
7 faulturia făcut Boloni, cel mai agresiv fotbalist al României, care a fost faultat o singură dată
0 driblinguria încercat Loți în acel meci; în schimb a avut 100% dueluri câștigate la două capitole: aerian și în atac
Nae Ungureanu, marea surpriză
Balaci a fost fenomenal, Boloni cel mai bun, dar fundașul stânga al Universității a terminat partida cu cifre excelente, profitând la maximum de spațiile libere lăsate pe banda dreaptă a Italiei, de unde Gentile a fost scos din joc, la propriu și la figurat.
Orice mare meci scoate în față vedetele sau marcatorii, însă succesul e rareori posibil fără umărul pus de jucătorii de plan secund. În această descriere a stat aproape 4 decenii Nicolae Ungureanu. Toată crema superlativelor victoriei imense cu Italia a fost luată de tripleta Lucescu-Balaci-Boloni.
Totuși, a mai existat un jucător care a fost la înălțime: fundașul stânga al Craiovei Maxima.
Prestația lui deosebită e cu atât mai valoroasă cu cât a avut în față un fotbalist de clasă al squadrei azzurra. Pe Bruno Conti. În fața căruia s-a descurcat excelent, a câștigat 3 din cele 4 dueluri. De fapt, radiografia duelurilor e recomandarea perfectă că Ungureanu a făcut un meci mare:
- 3-0 cu Bettega
- 2-0 cu Antognoni
- 3-1 cu Bruno Conti
- 3-1 cu Marini
- 2-1 cu Paolo Rossi
Rezolvând duelul direct cu Conti, Ungureanu s-a putut axa și pe ofensivă, unde sarcina lui a fost facilitată mult de jocul tactic perfect gândit de Lucescu și pus în scenă de Balaci. Ilie l-a scos din zona dreaptă pe Gentile, umbra sa tot meciul, astfel că Nae al Craiovei a avut o rază largă de a acționa în atac.
Unde a avut cele mai multe dueluri câștigate după Cămătaru și Balaci! Comparativ cu Rednic, fundașul utilizat de Il Luce în cealaltă bandă, Ungureanu a avut de aproape 4 ori mai multe dueluri câștigate în ofensivă, 7 versus 2!
Calitățile tehnice ale lui Ungureanu au ieșit la suprafață în acea confruntare. A reușit nu mai puțin de 6 driblinguri, iar participarea lui la faza ofensivă a însemnat 68 de acțiuni, fiind pe locul 2, la egalitate cu Balaci, după Boloni (72).
La acel moment, Nicolae Ungureanu avea 26 de ani și jumătate și debutase de numai 2 ani în echipa națională. Bifase însă două titluri de campion cu U Craiova, formație la care activa de 6 sezoane.
Posesie: Am cedat mingea doar în ultimele 25 de minute
Deși am avut în față campioana mondială și am și condus din minutul 24, scor care ne-a permis să ne apărăm și să nu mai fim foarte interesați de acțiunile ofensive, statistica în privința posesiei arată că, per total, România a avut mai mult timp balonul.
La limită, 51% versus 49%. Defalcat, pentru fiecare interval de câte 15 minute, „tricolorii„ au avut jocul în control vreme de aproape 65 de minute. Cea mai mare presiune a squadrei azzurra am resimțit-o în ultimul sfert de oră al confruntării, când italienii au trecut de 60% posesie.
Interval de timp | Posesie România | Posesia Italia |
minutele 0-15 | 55% | 45% |
15-30 | 56% | 44% |
30-45 | 51% | 49% |
45-60 | 55% | 45% |
60-75 | 47% | 53% |
75-90 | 37% | 63% |
13 secundea fost durata medie a posesiei României, în vreme ce cea a Italiei a fost de 12 secunde
74-69a fost raportul paselor reușite în ultima treime a terenului, în favoarea României
Alte 5 lucruri interesante din monitorizarea meciului
- Gaetano Scirea, considerat un mare fotbalist al acelor timpuri, a avut un procentaj incredibil al duelurilor câștigate: 100%, 7 din 7. Geolgău, Balaci și Klein au fost cei care au intrat într-un duel direct cu el și au pierdut la zero! Mai mult: din postura de libero, Scirea n-a comis niciun fault în tot meciul! E singurul fotbalist dintre cei 20 de jucători de câmp care n-a faultat deloc!
- Cei doi atacanți folosiți de Lucescu, Cămătaru și Geolgău, au cel mai mic index InStat. Cămătaru a avut un procentaj al duelurilor câștigate de 40%, Geolgău de numai 25%
- Țețe Moraru și Dino Zoff au primit fiecare același număr de pase de la coechipierii lor, 12. Marea diferență între cei doi la mingile lungi jucate, pasele de peste 40 de metri. Moraru a încercat 11 și i-au reușit 6, Zoff a încercat două și a avut procentaj 100%.
- 13-9 pentru Italia a fost scorul în privința atacurilor terminate cu șuturi la poartă. Totuși, România a condus în privinșa șuturilor din atacuri poziționale (5-3), squadra azzurra ne-a dominat clar la cele din faze fixe (4-9). Din contraatacuri, România n-a tras la poartă, Italia a expediat un șut.
- Marele Paolo Rossi, golgheterul Mondialului din '82, a avut dueluri directe cu 6 dintre elevii lui Lucescu și s-a impus în fața unuia singur, Geolgău. În rest: 0-2 cu Boloni, 0-1 cu Klein, 2-3 cu Ștefănescu, 3-3 cu Iorgulescu, 1-2 cu Ungureanu
{{text}}