Tenis

Lipsă de fair-play? Lovitura cu care Iga Swiatek a ridiculizat-o pe Andreea Prisăcariu

Iga Swiatek a învins-o fără drept de apel pe Andreea Prisăcariu

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 16 aprilie 2022

Iga Swiatek (20 de ani), liderul mondial din circuitul feminin, a învins-o fără drept de apel pe Andreea Prisăcariu (22 de ani, 324 WTA), în meciul trei al confruntării Polonia - România din „Billie Jean King Cup”. Echipa noastră a cedat cu 0-4, fiind oprită astfel din drumul spre turneul final al competiției. 

Swiatek, jucătoare aflată pe val în circutul feminin, n-a întâmpinat nici cea mai mică rezistență din partea Andreei Prisăcariu, jucătoare obișnuită doar cu meciurile din circuitul ITF. A rezultat un 6-0, 6-0 în favoarea polonezei pe cât de drastic, pe atât de firesc ținând cont de diferența din clasament. 

Lipsă de fair-play? Lovitura cu care Iga Swiatek a ridiculizat-o pe Andreea Prisăcariu

În setul secund, la 6-0, 1-0 și 40-15 în favoara sa, Iga Swiatek a apelat la o lovitură neconvențională. Venită la fileu pentru a închide un punct, poloneza a mimat, la derută, execuția unui smash, însă a ales să închidă punctul printr-o scurtă.

O astfel de abordare e mai puțin întâlnită în circuit, „romanticii” tenisului considerând că ar denota lipsă de respect față de adversarul/adversara de peste fileu.

Despre cât de OK sau nu a fost procedeul polonezei au discutat și Dragoș Suciu și Gabriel Morariu, comentatorii Digi Sport ai partidei „Nu știu dacă își avea rostul la acest scor”, a opinat Suciu, unul dintre cei mai valoroși comentatori din România.

Totuși, Swiatek nu e recunoscută în circuit drept o jucătoare care să promoveze comportamentul nesportiv. Din contră, poloneza a fost deseori apreciată pentru bunul simț afișat în teren și declarațiile pline de fair-play avute la adresa adversarelor. Iga îl are drept idol pe Rafael Nadal, jucător care a primit de fiecare dată în ultimii patru ani distincția „Stefan Edberg Sportsmanship Award”.

Andreea Prisăcariu, fostă campioană națională de tenis la trei categorii de vârstă, dar cu rezultate inexistente în circuit, a bifat cel mai important meci al carierei. Cu câteva zile în urmă, Prisăcariu dezvăluia că noul lider mondial Iga Swiatek îi e prietenă. Relația s-ar fi legat în perioada junioratului.

Victor Hănescu, lovitură identică în 2010, la US Open

Un procedeu identic a fost reușit de Victor Hănescu în 2010, în timpul unui meci cu Michael Llodra de la US Open. Francezul s-a impus atunci cu 7-6(2), 6-4, 6-2, însă lovitura lui Hăne a fost principalul punct de atracție al acelei partide.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.