Stoeneștii din Giurgiu inventează o echipă, Omerta, care nu are nimic: teren, suporteri, istorie
- VENIM ÎN COMUNA TA! Vrei ca echipa din comuna ta să devină cunoscută? Scrie-ne la gazeta@gsp.ro despre personajele și întâmplările amuzante din ligile inferioare!
E frumos să joci fotbal dacă ești un profesionist plătit cu mii sau cu zeci de mii de euro, adulat din tribune și pe Instagram. Atunci accepți ușor condițiile proaste în care trebuie să-ți faci meseria.
Căldura exagerată, gerul, ploaia, vântul sunt mai ușor de suportat dacă-ți asiguri un trai de zi cu zi peste media la care speră conaționalii ori dacă ți-l asiguri chiar pentru tot restul vieții.
Fotbalul e frumos de practicat și cu prietenii pe vreun teren sintetic bun, iarna acoperit cu un balon încălzit. E partea din sport care e bună pentru sănătate.
Bogdan Stelea a povestit în Gazetă că "sportul profesionist nu înseamnă sănătate, el îți lasă o grămadă de sechele!". Dacă ajungi să-l practici la un nivel înalt, el îți lasă și bani mulți în conturi, îți lasă proprietăți, notorietate.
Dar ce îți lasă fotbalul jucat gratuit în liga a cincea, pe un câmp nedelimitat cu vreun gard, la trei grade Celsius împuținate de vântul puternic?
Ceva le face pe Omerta Stoenești și pe Săbărelul Ciocoveni să apară pe teren și în asemenea condiții. Despre "teren" nu vă gândiți că ar fi vreun stadion pentru fotbal!
Tăcere, dar nici chiar așa!
E un islaz delimitat și pentru fotbal. Teoretic, ar fi trei grade, dar pare să fie cu mult mai frig din cauza vântului.
Gazdele sunt Omerta, cu accent pe a, un termen din Mafia siciliana, un termen pentru o "lege a tăcerii" între mafioți. Orice s-ar întâmpla, nu ar trebui să povestești despre activități.
Nimeni nu știe de unde vine numele echipei, cu toții știu că el a fost preluat din trecut, că mai existase o formație numită tot Omerta. E bine să taci și să ascunzi ceva atunci când joci fotbal fără rost.
Omerta și Săbărelul chiar joacă fără rost. E foarte frig, nu există vestiare, nu e vreo miză, nu sunt bani la mijloc. Jucătorii se schimbă în mașini, ei suportă cu greu frigul fără să fie plătiți în vreun fel.
E doar o pasiune ciudată pentru un fotbal și pentru un clasament care nu interesează pe nimeni. E Liga 5 Sud din Giurgiu.
Plase mâncate de câini
De Omerta se ocupă George Ionuț Chivu, un șofer de camion care transportă clor atunci când nu are de-a face cu fotbalul. "Pe ploaie, pe vânt, noi jucăm fotbal! E o plăcere și ținem la ea!".
Plăcerea e greu de suportat, fiindcă e prea frig, oaspeții nici nu au chef de încălzire, ei vin pe teren direct pentru meci.
Ca să joace fotbal, jucătorii de la Stoenești pun singuri plasele porților. "Pe celelalte le-au mâncat câinii". Tot ei trasează careurile și laturile terenului din saci cu var pe care ploaia îi încurcă rău.
George Chivu, "patronul" echipei, mai are și alte griji decât să se gândească la rezultat:
"Eu sunt șofer de camion. Transport orice, în general duc clor. După meci mă așteaptă TIR-ul și am plecat direct spre Turcia! Asta e meseria mea! Am camionul la garaj pregătit pentru Turcia. Omerta e o echipă veche aici, în Stoenești, și eu sunt omul bun la toate. Cine să ne ajute? Primăria ne dă bani pentru teren și pentru arbitraj. Acum am hotărât să ne reînscriem în liga a cincea, ce să facem?"
George Chivu
Oaspeții de la Săbărelul Ciocoveni au câștigat cu 4-2. Terenul a fost dezastruos, a fost imposibil de pasat chiar și de către fotbaliști buni, tehnici. Nu mai contează, Săbărelul a luat punctele și e pe 2 în clasament!
"Vin la meciuri că-mi plac!"
Din cauza vremii reci, sătenii nu au fost atrași la teren. Meciul dintre Omerta Stoenești și Săbărelul Ciocoveni a avut doi spectatori. Unul dintre ei și-a asumat rolul: "Eu vin la meciuri că-mi plac. Sunt crescut aici și vin mereu chiar dacă-i timp rău sau timp bun. Ce să fac acasă? Eu am o căsuță peste islaz, dincolo de deal, și ajung repede. În tinerețe jucam fotbal, rupeam! Acum nu mai pot! Lumea vine la teren deși suntem în liga a cincea. Cu cine țin eu? Cu care bate, nu am favoriți!"
{{text}}