Așa cum GSP.ro a dezvăluit în urmă cu o săptămână, LPF îi va plăti lui Gaz Metan costurile pentru organizarea meciurilor până la sfârșitul sezonului: deplasări, masă, cazări, baremurile arbitrilor. După Adunarea Generală care a avut loc azi la sediul LPF, Gino Iorgulescu, președintele Ligii, și Justin Ștefan, secretarul general, au vorbit despre subiect.
- CONTEXT: De teamă că ar pierde bani din drepturile TV, Liga Profesionistă achită pentru deplasările medieșenilor și le suportă și restul cheltuielilor până la sfârșitul sezonului.
- Un meci din Liga 1 costă mai mult de 100.000 de euro, iar firma care deține drepturile amenința să deducă din suma totală de 28,5 milioane de euro anual banii pe care-i valorau partidele nedisputate ale Mediașului.
- Practic, Liga Profesionistă de Fotbal o ține împăiată pe Gaz Metan doar ca să-i mai poată încasa „pensia”.
Azi, oficialii Ligii au dat detalii despre suma oferită medieșenilor.
LPF, 50.000 de euro către Gaz Metan
„Noi nu putem interveni în bugetele cluburilor, dar ele trebuie să fie foarte atente ca să nu își depășească cheltuitele în momentul în care își propun un buget. Aici e o problemă de manageriat. Unii jucători au fost contracte foarte mari, iar clubul nu a avut venituri. Așa a fost la Poli Iași, la Petrolul sau ca Dinamo, care e în insolvență.
Așa cum în trecut am ajutat ASA sau Petrolul, așa am ajutat-o pe Gaz Metan Mediaș, pentru a putea să-și ducă la bun sfârșit campionatul și să nu fie diminuată suma din drepturile TV.
Noi le-am dat împrumut pentru a-și plăti cheltuielile pentru fiecare etapă. Banii se recuperează când revin în Liga 1. Nu e o sumă foarte mare. E în jur de 50-60.000 de euro”, a spus Gino Iorgulescu la conferința de presă.
Interesul nostru e să supraviețuiască. S-au acoperit cheltuielile care țin de deplasare și s-au cesionat drepturile de televizare care țin de participarea în Liga 1 și Liga 1. Dacă ei vor continua în Liga 2, se va regla acest împrumut. Nu poate fi un împrumut păgubos. Dacă competiția s-ar fi încheiat cu un număr mai mici de meciuri, prejudiciul ar fi unul mai mare decât acest împrumut
– Justin Ștefan, secretar general al LPF
Ovidiu Ioanițoaia: „LPF a făcut o donație, un cadou. E de domeniul utopiei să pretindă că-și va mai recupera banii”
În editorialul de azi, Ovidiu Ioanițoaia, directorul Gazetei Sporturilor, s-a referit și la pactul LPF - Gaz Metan:
„LPF pretinde că doar o împrumută pe Gaz Metan. Că-și va recupera banii, ceea ce pare, ori chiar e, de domeniul fanteziei. Al utopiei. [...] Inițiativa LPF e mai degrabă una umanitară. O donație. Un cadou. Deoarece nu-i de crezut că Gazul, în real pericol de desființare, va avea de unde să-și achite vreodată datoriile.
Să-mi fie cu iertare, dar de unde, când o formație din eșalonul secund, asta dacă Gazul va supraviețui, primește de la TV numai 32.500 de euro pe sezon?!”. Editorialul integral - AICI!
Planul LPF pentru jucători, blocat de cluburi
Gino Iorgulescu a spus că formațiile din Liga 1 nu sunt de acord ca Liga să se ocupe de plățile către jucători și angajați, așa cum a propus LPF.
„Noi încercăm de mai mult timp să vorbim cu cluburile pentru a ne lăsa să facem noi parte dintre plățile către staff și jucători. Banii i-am putea bloca și am putea face noi plăți. Problema e că nu putem ajunge la unanimitate. Nu găsim o soluție”, a adăugat Gino Iorgulescu.
Am rugat toate cluburile din Liga 1 să analizeze posibilitatea de a stabili anumite condiții restrictive privind cesiunile de creanțe. Prin aceste cesiuni de creanțe, datoriile se împing mai târziu. În măsura în care nu ai surse suplimentare de venit e puțin probabil să le achiți. A rămas ca la următoarea Adunare Generală să discutăm și acest pachet de măsuri.
Am avut și o întâlnire cu sindicatul fotbaliștilor profesioniști. Vom stabili o procedură de mediere în momentul în care se încasează rate din drepturile de televizare, după modelul spaniol. Reprezentații cluburilor, ai Ligii și ai sindicatului o să vadă care este situația datoriilor și o să găsească soluții.
S-a discutat cu FRF pe planul de licențiere și există posibilitatea ca toate controalele să se facă o dată la 3 luni. Se mai analizează o variantă, pe care Federația o poate propune între două sezoane: plafonarea valoarea salariilor din totalul bugetului de cheltuieli și venituri. Adică 60-70% din această valoare să se ducă către personalul din zona fotbalistică și să ne asociem la ceea ce înseamnă fotbalul european. Nu s-ar plafona din salarii, ci din buget
- Justin Ștefan
{{text}}