Liga 1

Vă mai amintiți de Roland Agalliu? Povestea primului stranier apărut după Revoluție în Divizia A + cum arată și ce face în prezent

Roland Agalliu (încercuit), în lotul Craiovei în 1991, câștigător al Cupei României

Articol de Bogdan Fechită  —  duminică, 24 aprilie 2022

Roland Agalliu, 60 de ani în prezent, a fost primul stranier apărut în Divizia A după Revoluție. Albanezul care evolua ca atacant a devenit campion și câștigator al Cupei României cu Universitatea Craiova.

Imediat după Revoluție, fotbaliștii din Divizia A au început să se transfere în masă în campionatele mai puternice din Europa, începând cu Hagi, Popescu și Dan Petrescu. Pentru a suplini exodul de fotbaliști, campionatul românesc a început să fie deschis stranierilor.

Roland Agalliu, primul stranier apărut după Revoluție în Divizia A

Primii fotbaliști din afara României care au ajuns la noi au fost din Albania. Debutul absolut al unui stranier în România post-revoluționară i-a aparținut lui Roland Agalliu, un fotbalist care evolua ca mijlocaș ofensiv sau atacant.

A fost cumpărat în iarna dintre 1990 și 1991 de Universitatea Craiova de la Partizani Tirana, echipă alături de care câștigase două titluri. A debutat pe final de campionat, pe 2 iunie 1991, la meciul dintre Universitatea Craiova și Jiul Petroșani, scor 1-1, fiind singurul stranier din acel sezon.

După Agalliu au urmat și alți fotbaliști din Albania: Sulejman Demollari, 36 de goluri în 100 meciuri la Dinamo, Ilir Bozhiqi și Agim Canaj la FC Brașov, Arben Kokalari la Oțelul Galați, Blendi Nallbani la Gloria Bistrița. Ulterior, la Dinamo a ajuns și Perlat Musta.

Agalliu a rămas până în 1992 la Universitatea Craiova, perioadă în care a jucat în 18 meciuri și a marcat 3 goluri. Și-a trecut în palmares titlul de campion și Cupa României, ambele câștigate în 1991.

În 1992, după o scurtă escală la FC Drobeta Turnu Severin, ajunge la Oțelul Galați, echipă pentru care a jucat 21 de meciuri și a marcat un singur gol.

Amintirile lui Agalliu: „Aveam trupă senzațională la Craiova, păcat că s-a spart imediat!”

Într-un interviu dat în 2009 pentru Adevărul, Agalliu a rememorat câteva dintre amintirile sale în România din anii '90.

„Am trăit momente fantastice alături de suporterii nebuni ai Craiovei. Aveam trupă senzaţională, dar păcat că s-a spart imediat. Prunea, Săndoi, Pavel Badea. Pentru o echipă din provincie este foarte greu să ţină pasul, doi ani la rând, cu Steaua şi cu Dinamo.”, declara Agalliu.

Albanezul a dezvăluit că au primit prime de câte 4.000 de dolari în plic pentru câștigarea campionatului în 1991 cu Craiova, însă nu au fost recompensați și pentru câștigarea Cupei României.

Agalliu a povestit și cum a ajuns la Oțelul Galați: „Mihai Stoica venise după mine la Craiova. Am mers cu maşina lui vreo 1.000 de kilometri până la Câmpulung Moldovenesc, unde era Oţelul în cantonament. Un adevărat manager era încă de pe atunci. Vorbea foarte mult cu toţi jucătorii. Găsea limbajul potrivit pentru fiecare”.

1.405străini au jucat în Liga 1 până în aprilie 2020. Primul a fost Roland Agalliu.

Fotbal și afaceri la început de capitalism

Agalliu s-a lăsat de fotbal în 1993, la 32 de ani, asta și pentru că, la fel ca mulți români, simțise că poate câștiga mai mult din micile afaceri care apăruse în primii ani de capitalism. A început să facă comerț cu cartofi și ceapă, însă a ieșit pe minus. „Toţi intermediarii voiau să ciugulească câte ceva”, spunea el.

A revenit în Albania și a început să antreneze o grupă de juniori pe un salariu de 1.500 de euro lunar. În 2002 s-a mutat la Graz, în Austria, alături de soția sa, cântăreață de operă și a primit oferte pentru a antrena și a evolua la echipe din ligile inferioare.

Roland Agalliu, într-o fotografie mai recentă // Foto: Wikipedia

„În fiecare an primesc câte o ofertă ca antrenor din ligile inferioare. În primul an, am şi jucat un campionat întreg. Am fost la Thal, echipa oraşului în care s-a născut Arnold Schwarzenegger. I-am dus din liga a V-a în a IV-a. M-au umplut de bani. În Austria se câştigă foarte bine şi în ligile inferioare”, spunea Agalliu în interviul din 2009 pentru Adevărul.

După experiența din Austria, el s-a întors în Albania, la Tirana și a devenit directorul unui cotidian politic.

Citește și alte articole din serie: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.