REPORTAJ GSP. În play-out-ul Diviziei C și cu un stadion prăpădit, așa o găsește pe Gloria Bistrița sărbătoarea a 100 de ani de la înființare. Clubul a fost preluat anul trecut de primărie, care încă se chinuie să recupereze sigla, culorile și tradiția.
Sute de povești cu tâlc, file de istorie cu Gloria Bistrița, performanțe și meciuri „cu cântec". Un stadion într-un cadru idilic și 100 de ani pe care clubul îi împlinește în mediocritatea Ligii a 3-a. „Am 71 de ani și nu mă mai duc cu cerșitul", spunea Ioan Horoba, mâna dreaptă a regretatului Jean Pădureanu, anul trecut.
O idee care a întristat comunitatea locală, ce-a decis să se implice, să preia noua echipă, ce deocamdată n-are nimic din trecutul Gloriei Bistrița.
CS Gloria 2018 Bistrița se chinuie să recupereze ce mai e de luat de la Administratorul Judiciar, cel ce se ocupă de falimentul legendarei Gloria. E primăvară plină la Bistrița. Aproape 20 de grade și un soare ce-a dat verdele recunoscut zonei. Între malul drept al râului Bistrița și parcul „Regele Mihai I", e stadionul „Jean Pădureanu". Încă în folosință, încă "în picioare".
VIDEO. Pe Gloria Bistrița o găsește centenarul în Liga 3, cu un stadion prăpădit
Doi-trei oameni ce se folosesc de pista de tartan, veche și tocită, pentru o alergare ușoară îi mai dau viață. Meciurile cu Steaua și Dinamo sunt departe. Departe sunt și vremurile în care parcul din jur și tribunele erau doldora de tricouri alb-albastre.
Azi „echipa lui Dracula" nu mai sperie pe nimeni, iar stadionul nu mai e „cetatea Bistriței", e ruina unei arene unde de multe ori cedau și granzii Capitalei.
FOTO Ce s-a ales de stadionul Gloriei Bistrița: mucegai, pereți „mâncați” de timp, ploi și umezeală
Care „vampiri"? Care „echipă a lui Dracula"? Poate mai aproape de "diavolul milanez". Pentru că nici măcar culorile actualului club nu se mai apropie de trecutul formației. Alb-albastrul a fost înlocuit cu „rossonerro". Temporar, promit oficialitățile locale. Arena a suferit mult. La fel cum a suferit Gloria din 2013, când a părăsit Liga 1.
Azi mai e funcțională o parte mică din tribuna a 2-a. Mucegai, pereți "mâncați" de timp, ploi și umezeală. Geamuri sparte, scaune tocite, trepte deformate, un peisaj greu de acceptat, salvat de gazonul impecabil.
Mai că ar face geloși diriguitorii de la Arena Națională, unde iarba costă sute de mii de euro. E opera lui Silviu, „supraviețuitor" al vechiului club, omul pe care Paul Șomodean, team managerul actualului club, l-a avut drept primă condiție când a venit la echipă.
„Are clauză de 300.000 de euro, sper să n-o plătească cineva", glumește Paul, care are numai cuvinte de laudă la adresa lui Silviu: „Era distrus tot, într-o lună de zile a înviat tot aici. Știți cum e vorba cu omul sfințește locul".
Cabluri furate și tabelă defectă
Bistrița avea, pe vremuri, unul dintre stadioanele unde găseai o nocturnă modernă, o tabelă electronică pe care n-o vedeai oriunde. Sunt și azi la locul lor. Fără să intri în detalii, sistemul de iluminat te păcălește. Pare intact, argintiu și fără urme de uzură sau rugină. În realitate nimic nu mai fucționează.
Cablurile nocturnei au fost furate. Iar tabela pe care altădată apăreau siglele Stelei, Rapidului sau a lui Dinamo e defectă. "Era pază la stadion, dar nu vă gândiți că era ceva serios. Intra cine voia, când voia. Cablurile au fost vândute pe bani buni, pentru cupru", ne povestesc cei de la stadion.
Sunt planuri pentru o arenă nouă. Până atunci, centenarul găsește Gloria prăbușită în Liga a 3-a, pe un stadion plin de istorie, dar care se cere demolat.
1930e anul inaugurării stadionului din Bistrița; a fost renovat în mai multe rânduri, ultima oară în 2008
8.000 de oameni, cu aproximațieîncăpeau pe vremuri în arena "Jean Pădureanu"
Performanțe obținute de Gloria
- câștigătoarea Cupei României 1994
- câștigătoarea Cupei Ligii 2000
- finalistă de Cupa României 1996
- finalistă Cupa UEFA Intertoto 2007
- locul 3 la finalul sezonului 2002-2003
Meciuri memorabile
- 1994-1995: Cupa UEFA, Gloria - Real Zaragoza 2-1
- 1996-1997: Cupa Cupelor, Gloria - Fiorentina 1-1
- 2007: Cupa UEFA Intertoto, Maccabi Haifa - Gloria 0-2
- 2007: Cupa UEFA Intertoto, Gloria - Atletico Madrid 2-1
Jean Pădureanu: „M-am încadrat plutonului”
Într-o declarație oferită în 2010, Jean Pădureanu a spus cum a intrat în "Cooperativă" la începutul anilor '90. „Eu doar m-am încadrat în plutonul care mergea într-o direcţie. Pe mine m-au învăţat alţii că dacă ies din plutonul acesta, mă împuşcă duşmanii".
Faliment în 2014, 3 continuatoare apărute
Gloria Bistrița a intrat în faliment în 2014 și a dispărut după retragerea lui Pădureanu, decedat apoi în decembrie 2016.
În 2018, echipa ACS Dumitra, care se afla în L3, a fost redenumită FC Gloria Bistrița, însă palmaresul și marca nu i-au aparținut, deși folosea sigla clubului vechi. Pe lângă FC Gloria Bistrița, în ultimii ani au mai existat proiecte în zonă. Gloria Progresul Bistrița s-a desființat după o jumătate de sezon în L3, iar FC Bistrița a dispărut în 2017, tot în L3.
Eugen Cosma, director CS Gloria Bistrița: „Sezonul viitor vrem în Liga a 2-a”
Eugen Cosma, directorului clubului CS Gloria Bistrița, speră că formația pregătită acum de Falub va urca în "B" în 2023. Momentan, ardelenii sunt în play-out-ul L3.
Eugen Cosma, director CS Gloria Bistrița- Domnule Cosma, să ne spuneți în primul rând cine e Gloria 2018 Bistrița?
- Este o instituție publică subordonată Consilului Județean. E un club de drept public, cu 13 secții. Unele sunt foarte bine dezvoltate, altele doar la nivel de copii și juniori sau în fază de dezvoltare. S-a început cu secția de handbal, când echipa a promovat în Liga Florilor. De atunci, clubul s-a dezvoltat organic. E un club al comunității, avem suporteri, clar că fotbalul e cel mai iubit și expus. Deși la noi și handbalul e de prim-plan.
- Știm că echipa de handbal e cea care vă reprezintă cel mai bine, noi suntem aici pentru a discuta despre fotbal.
- Anul trecut ne-a fost cesionat dreptul de participare în Liga a 3-a. Atunci am înființat secția de fotbal. Am avut o prezență bună, deși obiectivul a fost play-off-ul. Suntem în play-out, câteva puncte ne-au despărțit, dar suntem bine poziționați aici. Obiectivul anul viitor e promovarea în Liga a 2-a. Principalul nostru scop este pentru copii și juniori. Tocmai de asta avem peste 1.000 de copii în club la toate secțiile.
- Vedem în spatele dumneavoastră o siglă pe care o știm de la handbal, unde e marca echipei de fotbal?
- Putem să discutăm despre ceea ce se știe la nivelul comunității. În detaliu nu știu totul. Nu știm de ce s-a ajuns în faliment, știm însă că vechiul club a fost dat unui administrator judiciar, de la care noi închiriem stadionul pentru a juca în Liga a 3-a. Avem în proiect, cu finalizare în luna august, o bază de tip 1, omologată UEFA. Însă nu vom renunța la vechiul stadion. Acolo doar ne vom antrena, meciurile tot la stadion le vom juca.
- Sigla?
- Am avut discuții cu administratorul judiciar. Numai la nivel conversațional, nimic oficial, i-am solicitat să ne prezinte o situație a brandului Gloria. Urmează să facem demersurile pentru a recupera tot, asta dacă ne permitem. Rămâne de văzut. Comunitatea își dorește acea echipă. Avem o prezență rezonabilă la meciuri. Deși săptămâna trecută vremea n-a fost deloc bună, am avut în tribună 250-300 de oameni. Deocamdată acestea sunt culorile noastre, asta este sigla. Totuși, la nivel de echipament, am păstrat culorile vechi.
- Am văzut stadionul, e departe de ce-ar trebui să fie...
- Îndeplinește condițiile de desfășurare pentru meciurile din Liga a 3-a. Chiar și la nivel de Liga a 2-a. Anul trecut U Cluj a jucat 3 partide aici, când era Untold la Cluj. Încercăm să-l întreținem, la gazon stăm chiar foarte bine. Avem personal care se ocupă în mod special de acest aspect.
- Vorbeați de aniversarea centenarului, când va fi?
- Pe 1 iulie. Iar punctul culminant va fi meciul între fostele glorii ale clubului nostru cu cele ale echipei naționale. Vrem să-i aducem la eveniment pe toți foștii jucători ai Gloriei care mai sunt în viață. Suntem în faza în care conturăm calendarul. Gloria n-a fost doar fotbal și noi vrem să fie un eveniment complet.
{{text}}