Raportul anual al Federației Române de Schi Biatlon, prezentat la Adunarea Generală de miercuri, 27 februarie, e transformat într-o continuă critică a sportivei Ania Caill, lăsată pe dinafara locurilor de Jocuri Olimpice de iarnă, văzută doar ca responsabilă pentru tăiarea finanțării printr-o „situație neplăcută, creată artificial”
La mai bine de două luni după ce întreg sportul românesc a văzut cum cea mai bună schioare din România, Ania Caill, nu merge la Jocurile Olimpice, asta deși deschisese un loc suplimentar pentru țară, agitația creată atunci s-a liniștit, iar FR Schi o arată cu degetul pe sportivă.
Raportul asupra activității FR Schi Biatlon în 2021-2022, prezentat miercuri, 27 aprilie, la Adunarea Generală a Federației Române de Schi, este centrat pe cazul Aniei, pe care cei care au redactat documentul o critică de la cap la coadă.
Încă din primele pagini ale raportului, cazul Aniei Caill este prezentat drept „o situație neplăcută pentru toată lumea, creată artificial înaintea plecării către Beijing”.
Autorii raportului, care nu sunt semnați la finalul textului, însă se presupune că fac parte din Federația Română de Schi, afirmă că, după prezentarea cazului, „în lipsa unor informații complete s-au luat niște măsuri pripite, care însă trebuie să înceteze imediat!”.
FR Schi Biatlon critică măsurile și afirmă că „toți” sportivii și antrenorii sunt „total bulversați” de măsura retragerii finanțării, „căci toată munca lor de ani de zile poate fi ștearsă în doar un singur sezon de inactivitate”.
Federația acuză presiuni politice!
Ce își reproșează FRSB? Că „am fost indulgenți cu abaterile de la normele de etică, iar aceasta a dus la amplificarea comportamentelor neadecvate, culminând cu scandalul declanșat de o sportivă și de așa-zisul său antrenor”.
Antrenorul Aniei Caill, Ioan Valeriu Achiriloaie, este, pe rând, numit „așa-zisul său antrenor” și „partener de viață” al sportivei.
În plus, despre Ania se scrie că ieșea „întotdeauna ultima sau penultima” la competiții.
„Mai grav este că s-au făcut presiuni asupra noastră de la diferite niveluri, inclusiv dinspre scena politică, pentru a trece cu vederea ceea ce spuneau evidențele, respectiv rezultatele, performanțele sportive. Toate au culminat cu stoparea finanțării” - extras din raportul asupra activității FR Schi Biatlon în 2021-2022
Concluziile, tot în jurul Aniei Caill
Cu toate că, în concluzii, FR Schi Biatlon vorbește despre performanța numărul unu a Federației, un titlu de campion mondial biatlon role, concluziile sunt centrate tot pe scandalul Ania Caill, numit „taifun într-un pahar cu apă”.
Acest „taifun într-un pahar cu apă nu a făcut altceva decât să pună în umbră o mare parte din activitatea și din rezultatele pe care FRSB le-a obținut în acest sezon pe care l-am traversat cu greu din cauza pandemiei”, se arată în document.
„S-ar fi situat în coada clasamentelor”Dacă, în ianuarie, ministrul Eduard Novak cerea demisii după cazul Aniei, iar COSR a stopat finanțarea, FR Schi Biatlon reproșează implicarea acestor entități în caz.
„Trist este faptul că au fost implicate mai multe entități ca MTS, COSR, FIS și chiar și TAS, care au trebuit să răspundă adreselor trimise cu insistență dar lipsite de consistență de către cei doi” - extras din raportul asupra activității FR Schi Biatlon în 2021-2022
Autorii raportului spun că sportul „nu este un simplu hobby” și nu se vor coborî la nivelul celor care îl văd drept o „modalitate de a se plimba pe la competiții”.
Mai mult, FR Schi reproșează că s-a vorbit despre cazul unei sportive „care, se știa, s-ar fi situat în coada clasamentelor, în cazul în care ar fi terminat probele. Imaginea creată nu a făcut bine nimănui”.
2.260.964 leieste deficitul Federației Române de Schi în anul 2021, conform celor prezentate în Raportul asupra activității FR Schi Biatlon în 2021-2022
{{text}}