Fiica lui Gigi Becali, Theodora, i-a mai împrumutat FCSB-ului un milion de euro ca să suporte costurile din finalul acestui sezon. Familia Becali mai creditase clubul cu 300.000 € la începutul acestui an.
FCSB a încheiat anul trecut cu un profit de două milioane de euro, dar în prima parte din 2022 are nevoie de „perfuzii” financiare ca să încheie sezonul. Surse din club povestesc că Theodora Becali, fiica patronului, a acordat de curând încă un împrumut de un milion de euro, bani necesari pentru acoperirea costurilor curente.
Familia Becali creditează FCSB din nou
Gigi și Theodora mai creditaseră FCSB-ul cu 300.000 de euro la începutul acestui an. Împrumuturile constituie niște semne clare că societatea nu mai reușește să-și completeze bugetul din sursele de venituri obișnuite: drepturi TV, sponsori, bilete. E nevoie din nou de banii patronului pentru funcționarea normală a clubului.
Malcom Edjouma și compania consumă mai mult decât produc // FOTO: Raed Krishan
Fără Europa, FCSB doar „mănâncă” bani
FCSB nu a mai vândut recent niciun fotbalist. Mai avea de încasat 4,1 milioane de euro de la Galatasaray din transferul lui Moruțan, dar turcii nu au plătit la timp și acum e nevoie de un proces la FIFA pentru ca românii să capete suma pe care au negociat-o atunci când l-au vândut pe Olimpiu.
De când a apărut el în fotbal, Becali a încasat bani din club doar în perioadele în care formația lui a obținut rezultate mari în cupele europene: calificare în grupele Champions League, acces în fazele superioare ale Europa League. Din 2003, de când a devenit patron, până în 2009, Gigi investise 21 de milioane de euro în Steaua, numele pe care îl purta formația atunci.
Performanțele, mai ales acelea din perioada 2012-2014, în care antrenor era Reghecampf, l-au ajutat pe Becali să-și recupereze toți banii pe care îi împrumutase clubului. De patru ani, UEFA a încetat să mai fie o sursă importantă pentru FCSB.
Roș-albaștrii nu au mai prins grupe europene din sezonul 2017-2018. În februarie 2018 a avut loc cel mai recent meci al lor în Europa, înfrângerea cu Lazio, 1-5 în returul disputat la Roma. La București, formația pe care o conducea Nicolae Dică îi învinsese pe italieni cu 1-0.
15 milioane de euroa încasat FCSB în 2021. Aproape 10 milioane de euro au provenit din vânzarea unor jucători, o sursă pe care un club de fotbal nu se poate baza c-o s-o păstreze în fiecare an financiar. Drepturile TV din Liga 1 constituie cel mai important venit sigur
Gigi Becali plănuiește și alte investiții
Becali nu e alertat de situația în care a ajuns, să fie din nou nevoie de banii lui pentru acoperirea găurilor din buget. Încântat de victoria cu FC Argeș, 4-0, Gigi a anunțat că în vara acestui an va mai achiziționa jucători:
„Echipa e foarte bună și acum, dar mai e nevoie de unele completări. Ne mai trebuie încă un inter, că Edjouma nu e ceea ce trebuie, și e nevoie și să găsim un atacant”. Unul dintre interi ar fi Olaru, devenit un titular incontestabil.
Becali a calculat într-o declarație de la Pro Arena cum ar trebui să fie alcătuită echipa: „În meciurile cele mai tari, poate să joace la mijloc și Florin Tănase, ceea ce înseamnă că ne-ar trebui un alt atacant. Nu știu care va fi atacantul, ar putea să se impună și unul dintre cei aflați acum în lot. Poate să fie Ianis Stoica, Dumiter, Mamut sau Florinel Coman. O să-i vedem”.
Cea mai importantă achiziție din iarna aceasta a reprezentat-o Malcom Edjouma, adus de la FC Botoșani cu 330.000 de euro. Becali deja a ajuns la ideea că mijlocașul camerunez nu e atât de bun cum credea el.
Titlul e și o miză economică pentru FCSB
FCSB poate continua să fie o societate profitabilă dacă va reuși să vândă un jucător foarte scump. Becali e convins că Octavian Popescu va fi „o marfă” vandabilă cu bani foarte mulți, o sumă de ordinul zecilor de milioane de euro. Deocamdată nu există vreo ofertă atât de mare pentru Popescu, chiar dacă tânărul internațional român a intrat în atenția cluburilor din campionatele europene cele mai bune.
Pe termen scurt, Gigi și-ar putea recupera investițiile câștigând campionatul și continuând într-o cupă europeană măcar până în grupe. Din România, doar campioana participă în preliminariile Champions League, celelalte trei reprezentante în Europa intră direct în Conference.
Campioana are mai multe șanse la dispoziție: dacă iese din Champions coboară în Europa League, iar de acolo poate trece în Conference. Așa a ajuns CFR Cluj în grupe în sezonul acesta, după ce a fost eliminată din primele două competiții.
{{text}}