Opinii

Nu l-au tras de mânecă!

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  Thursday, 05 May 2022

Învingătoare cu 4-3 în tur, Manchester City o conducea la Madrid cu 1-0 pe Real în minutul 90, moment în care ne pregăteam să dedicăm alte ode fotbalului insular. Logic, deoarece, după ce Liverpool se calificase în dauna lui Villarreal, se profila a doua finală consecutivă de UCL între echipe britanice.

În clipa aceea însă, a început ceea ce nimeni nu-și imagina, o adevărată nebunie. Un taifun, un tsunami. Rodrygo a marcat în minutele 90 și 90+1, pentru ca, transformând un penalty în 95, Benzema să ducă scorul la 3-1 și pe Real, incredibil, halucinant, în ultimul act al Ligii Campionilor! Stană de piatră pe banca lui City, Guardiola lăsa impresia că nu înțelege ce i se întâmplă. Iar băieții lui, parcă loviți de trăsnet, nici atât.

Dar nu despre semifinala de pe „Bernabeu” vreau să scriu, ci despre cea retur câștigată o zi mai devreme de Liverpool cu 3-2 la Villarreal, unde formația spaniolă avusese 2-0 la pauză. Concret, voi zăbovi asupra fazei petrecute în minutul 37, la 1-0 pentru „Submarinul galben”, când olandezul Danny Makkelie le-a refuzat gazdelor ceea ce presa iberică a numit „un penalty scandalos!”

Danny Makkelie (foto: Imago)

Lo Celso a scăpat singur cu portarul Alisson, iar acesta l-a luat cu fulgi cu tot. Numai că, spre furia tribunelor, Makkelie a considerat regulamentară intervenția respectivă, dovadă că, foarte sigur pe el, n-a apelat la VAR. Adică la părerea compatrioților Pol van Boekel și Dennis Higler. Care nici ei nu i-au atras atenția „centralului” să meargă la monitor și să revadă secvența.

De spus că fostul mare arbitru internațional spaniol Iturralde Gonzalez a ținut cu Makkelie. I-a dat dreptate. La noi însă, atât Ion Crăciunescu, cât și Cristian Balaj au apreciat că, lovind simultan mingea și adversarul, dacă nu mai întâi chiar adversarul, portarul brazilian al „cormoranilor” trebuia sancționat cu 11 metri și cartonaș galben. Obligatoriu.

Poate că și așa Liverpool, dezlănțuită în repriza secundă, irezistibilă, tăvălug, avalanșă, ar fi întors soarta partidei și a calificării. Ceea ce nu scuză însă eroarea arbitrului. Care era dator măcar să verifice faza, s-o controleze.

De notat că nu-i prima oară când Makkelie, 39 de ani, de profesie polițist, stârnește polemici și încinge spiritele. Recent, ignorând că Benzema l-a împiedicat pe Donnarumma să degajze, că l-a busculat, n-a fluierat nimic, ajutând-o pe Real s-o elimine pe PSG! După cum, în semifinala Anglia-Danemarca de la Euro 2020, a inventat (la Sterling) un penalty în minutul 103, decizie ce-a dus-o pe Anglia în finala CE! Cine se afla la VAR în partida respectivă și nu l-a tras de mânecă pe Makkelie? Ați ghicit, același Pol van Boekel!

Era de așteptat, nu găsiți?, ca UEFA să nu-l mai delege atât de des pe Danny Makkelie și, oricum, nu la partide atât de importante. Sau, în caz extrem, să nu-i mai repartizeze arbitri VAR din Olanda, realizând că aceștia nu îndrăznesc, Makkelie fiind numărul 1 între ei, să-și contrazică liderul. Simplu ca bună ziua.

Atât că, iată, nici la Nyon, ca și la București, nu se învață din greșeli. În ideea că nu-i recomandabil, ba chiar contraindicat, ca arbitrii din teren și cei din camera VAR să fie din aceeași țară. Asta dacă nu cumva sunt alte interese la mijloc.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.