GSP special

Marele Garry Kasparov, interviu-eveniment pentru Gazetă: „Există o singură metodă de a opri războiul din Ucraina” + Declarații despre rivalitatea cu Anatoly Karpov: „De neiertat ce face azi”

22 de ani avea Kasparov în 1985 când a cucerit titlul mondial învingându-l pe Anatoli Karpov. Era cel mai tânăr campion mondial din istoria șahului

Articol de Cristian Geambașu, Iosif Popescu (video)  —  Thursday, 05 May 2022

Prezent în România, fostul mare șahist Garry Kasparov, 59 de ani, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor. A vorbit, printre altele, despre rivalitatea cu Anatoli Karpov și despre războiul din Ucraina.

  • Interviul integral cu Garry Kasparov poate fi citit în ediția tipărită de vineri a Gazetei Sporturilor, dar și pe parcursul zilei pe GSP.ro.
  • Kasparov se află în București cu ocazia etapei inaugurale a turneului internațional Grand Chess Tour, găzduit de capitala României.

Garry Kasparov: „Karpov era un om al regimului. Și așa a rămas”

>

- Ați jucat de 4 ori cu titlul pe masă împotriva lui Anatoli Karpov. O rivalitate istorică, comparabilă, de exemplu, în tenis cu rivalitatea dintre Federer și Nadal. A fost rusul cel mai puternic adversar al dumneavoastră? 
- Chiar de 5 ori am jucat împotriva lui Karpov. Nu știu dacă a fost cel mai puternic adversar, dar s-a întâmplat să îl înving de fiecare dată în ceea ce a fost cea mai importantă perioadă din cariera mea. Au fost meciuri multe împotriva unui mare campion și care au adus o contribuție importantă profilului carierei mele. 

- În afară de faptul că era un mare campion, l-ați perceput ca pe un om al sistemului sovietic, în vreme ce dumneavoastră erați rebelul? 
- Nu l-am perceput așa, era un om al sistemului. Și așa a rămas. Pot înțelege până la un punct ce s-a întâmplat atunci și că, spre deosebire de mine, care eram un rebel, el alesese să fie un om al regimului. De neiertat este că și astăzi, în calitate de parlamentar, votează pentru crimele regimului Putin. Asta este trist, pentru că acum avea și alte opțiuni. Este un om bogat, are un renume pe care putea să nu îl păteze. 

Anatoly Karpov

- Cum vă trata regimul sovietic? Ca pe o vedetă de dimensiuni planetare sau ca pe un cui în talpă? 
- Oho! M-am găsit tot timpul într-o poziție dificilă pentru că sunt anticomunist. Am gândit întotdeauna că sistemul comunist este ca o otravă. Și nu doar pentru Rusia, ci și pentru alții din jur, cum erau țările din estul Europei, inclusiv România. Dar și mai departe, până în Indochina, de exemplu, ori în Africa și America Latină. Pe de altă parte, eram un produs al școlii sovietice de șah, un ambasador intelectual al Uniunii Sovietice. Care trebuia să arate lumii superioritatea acestui regim și decadența Occidentului. Șahul era un eficient instrument de propagandă.

Garry Kasparov despre Vladimir Putin:

  • „Putin este dictator de 20 de ani, nu de acum, cum au descoperit unii. Iar în realitatea lui este un om perfect rațional”
  •  „Dictatorii spun why not, nu why. De ce nu?, nu de ce?”
  • Când va înceta războiul din Ucraina? Când va fi distrusă armata lui Putin. Nu este nicio altă posibilitate

255 de săptămâniîn total a fost Kasparov lider mondial al șahului, începând cu anul 1984 până la retragerea din 2005

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.