Liga Campionilor

13 ani de la Chelsea - Barcelona 1-1, considerat de mulți „cel mai mare furt din istorie” » Henning Obrevo, arbitrul partidei, își recunoaște greșelile: „Ar fi trebuit să se acorde un penalty”

Tom Henning Ovrebo, urmărit de Michael Ballack după ce i-a refuzat lui Chelsea un penalty în minutul 95 Foto: Imago

Articol de Gazeta Sporturilor  —  vineri, 06 mai 2022

Azi se împlinesc 13 ani de la celebrul meci Chelsea - FC Barcelona, 1-1, din returul semifinalelor Ligii Campionilor, una dintre cele mai controversate partide din istoria competiției. Tom Henning Ovrebo, arbitrul de atunci, a vorbit despre numeroasele greșeli de arbitraj din acel meci.

Pe 6 mai 2009, după 0-0 în tur, Barcelona mergea pe "Stamford Bridge" pentru manşa secundă şi reuşea să obţină calificarea în finală după golul lui Andres Iniesta, din minutul 93, gol care a rămas în istoria competiţiei.

Don Andres stabilea scorul final, 1-1, însă partida de la Londra a fost presărată cu numeroase greşeli de arbitraj. Cei de la Chelsea au solicitat nu mai puţin de 4 lovituri de la 11 metri, însă arbitrul Ovrebo nu a acordat niciuna.

Acum,la 13 ani distanță de la acel eveniment, „centralul” Tom Henning Ovrebo, ajuns la 55 de ani, și-a recunoscut greșelile și a admis că a privat-o pe Chelsea de calificare.

Henning Ovrebo: „Ar fi trebuit să se acorde un penalty”

„Sunt sigur că finalul meciului ar fi fost mult mai ușor pentru noi, ca arbitri, dacă acel gol nu ar fi fost marcat (n.r. - cel al lui Iniesta). Chelsea ar fi trecut în finală, iar suporterii lor ar fi mers la cârciumă și ar fi spus: «Poate că ar fi trebuit să avem una sau două sau trei sau patru sau cinci sau șase penalty-uri... dar nu contează în seara asta, pentru că noi am ajuns în finală».

Desigur, ca arbitru știi că un astfel de gol creează mai multe discuții, mai multe reacții și mai multe controverse în legătură cu deciziile pe care le-ai luat deja în meci. Nu cred că suporterii lui Chelsea au dreptate când ei pretind patru penalty-uri, dar cred că toți cei care cunosc fotbal și legile jocului știu că ar fi trebuit să se acorde un penalty. 

Asta se întâmplă, mai ales înainte de VAR. Uneori ratezi un penalty, un cartonaș roșu sau o decizie crucială. Și cred că toată lumea care cunoaște fotbalul știe că ar fi trebuit să existe un penalty. Ei pot specula care ar fi trebuit să fie. Nu vă voi da un răspuns, pentru că nu am răspunsul corect”, a declarat Ovrebo potrivit dailymail.

Obrevo: „Nu vrei să pari un arbitru care este presat să dea un penalty”

Fostul arbitru norvegian a încercat să explice raționamentul pentru maniera în care a judecat fazele și spune că dacă ar fi existat VAR pe vremea aceea nu mai era acel scandal.

„Într-un astfel de meci, când ai atâtea contestații de penalty, uneori, ca arbitru, te îngrijorează să nu cumva să fii păcălit de echipa care le cere. Deci poate că asta ar fi putut influența percepția mea într-un mod negativ. Asta ar putea fi. Nu știu sigur, doar speculez. Acesta ar putea fi un fel de explicație, că nu vrei să pari un arbitru care este presat să dea un penalty. 

Atunci poate percepi situația mai strict, într-un fel. Dacă aș fi avut VAR în acel meci, sunt sigur că unele decizii ar fi fost diferite. Am făcut greșeli în cei 40 de ani de arbitraj și nu le pot regreta pe toate”, a mai precizat norvegianul. 

Citește alte știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.