Sportul național al României a luat fața Ligii 1 și a disputat Cupa Regelui și a Reginei pe Stadionul Arcul de Triumf. Frontiera Tomis Constanța și-a păstrat titlul câștigat anul trecut și a învins Biruința Gherăești, vicecampioana en-titre, cu 16-12. La fete, Progresul Băilești a bătut Dacia Mioveni cu 5-2. Medaliile au fost acordate de Margareta, Custodele Coroanei române.
Sâmbătă dimineață, Stadionul Arcul de Triumf din Capitală a primit circa 1.100 de persoane la două meciuri pentru desemnarea „coroanei” în oina românească.
E cea mai mare asistență din istoria modernă a sportului, au confirmat reprezentanții Federației Române de Oină pentru ziar.
Dintre aceștia, 563 au fost plătitori de bilet. Încasările din biletele de 5 lei și 10 lei urmează să fie donate în scopuri caritabile.
Frontiera Tomis Constanța și-a păstrat titlul la oină
Pe teren s-a disputat mai întâi Cupa Reginei, iar cele mai bune echipe de fete, Progresul Băilești și Dacia Mioveni, au jucat echilibrat, scor 5-2 pentru primele.
Jocul băieților s-a disputat între finalistele de anul trecut, Frontiera Tomis Constanța și Biruința Gherăești din județul Neamț.
Tomisul a controlat jocul și s-a impus cu 16-12. Nemțenii au forțat revenirea pe final, însă nu au putut egala situația.
Președintele FR Oină: „Câștigul, păstrarea tradiției”
Custodele Coroanei române, Margareta, însoțită de principele Radu, au fost cei care au dat lovitura de start și au acordat medaliile câștigătorilor.
Pentru începutul jocului, Margareta i-a aruncat bâta de oină căpitanului de la Frontiera Tomis.
A fost al 11-lea titlu câștigat de Frontiera Tomis Constanța, indiferent de denumirea competiției finale a oinei românești - Supercupa României sau Cupa Regelui (din 2013 încoace).
„La final, sute de copii au coborât din tribune și au cerut mingi. Au coborât cu părinții și au jucat împreună. Acela e câștigul, păstrarea tradiției”, a declarat, pentru GSP.ro, Nicu Dobre, președintele FR Oină.
Cum se joacă oina:
- Meciul se dispută între două echipe a câte 11 jucători fiecare
- Pe durata a două reprize, ambele echipe se află „la bătaie” şi „la prindere”
- Terenul e dreptunghiular, având 11 puncte în care stau jucătorii aflaţi în apărare şi două culoare, de ducere şi de întoarcere
- Formaţia de la bătaie încearcă să trimită mingea cât mai departe în terenul advers, folosind un baston. Se acordă două puncte sau unul, în funcţie de lungimea loviturii, zero dacă este ratată
- După lovitură, jucătorii aflaţi la bătaie trebuie să parcurgă culoarele de ducere şi întoarcere fără să fie loviţi cu mingea în corp de cei aflaţi în apărare
- Echipa de la prindere face două puncte dacă un jucător al echipei adverse este atins cu mingea. Jucătorul lovit pe culoarul de întoarcere este scos din joc
- Repriza se încheie când toţi jucătorii echipei de la bătaie sunt scoşi din joc
Liga 1 nu are loc pe Arcul de Triumf
În ciuda multor discuții, campionatul național de fotbal n-a ajuns încă pe stadionul Arcul de Triumf, destinat meciurilor de rugby în principal. Doar FRF, prin naționala de tineret și cea de fotbal feminin, au disputat partide pe arena din nordul Capitalei.
{{text}}