Liga 1

FCSB să-i mulțumească puștiului gigant » Are cifre senzaționale de când a intrat Târnovanu: „Cred că am fost și ocrotit, de undeva din Ceruri, de tatăl meu"

Ștefan Târnovanu // FOTO: Raed Krishan

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea  —  marţi, 10 mai 2022

Din momentul în care între buturile de la FCSB s-a realizat rocada Vlad-Târnovanu, trupa lui Toni Petrea a început să recupereze terenul pierdut, a diminuat de aproape 3 ori media de goluri încasate cu „Messi al portarilor" și a ridicat procentajul punctelor câștigate!

Ce paradox pentru FCSB: un eșec care a distanțat-o la nu mai puțin de 14 puncte de CFR, 0-1 în Trivale, în penultima etapă, a produs o schimbare vitală în componența echipei, care avea să aibă un rol poate determinant în parcursul ulterior și în recuperarea aproape uluitoare a distanței față de lider.

În etapa a 29-a, la meciul cu FC Argeș din deplasare, Andrei Vlad a greșit grav în prima repriză, la faza în care gazdele au marcat. Între reprize, eroarea l-a costat postul în echipă. A fost scos, în locul său a intrat Târnovanu, care de atunci s-a dovedit a fi un jucător esențial în randamentul echipei.

Cifrele lui sunt realmente formidabile. Are 10 meciuri și jumătate între buturi, în care a încasat doar 4 goluri. Media e una remarcabilă, de-a dreptul, doar 0,36 goluri primite pe meci. Comparativ, Vlad, într-un volum de meciuri mult mai mare, e la distanță uriașă de nivelul colegului său. Vlad a apărat în 27 de jocuri și a scos mingea din poartă de 27 de ori. O medie de un gol pe meci.

Un randament de aproape 3 ori mai bun al actualului titular. De fapt, toate comparațiile între cei doi îl favorizează pe Târnovanu, care a apărat excelent inclusiv în derby-ul cu Craiova, de duminică seara.

Comparație Târnovanu – Vlad

TârnovanuParametruA. Vlad
11Meciuri27
2,9Medie șuturi pe poartă adversari3,2
0,3Medie goluri primite1
2,6Medie șuturi parate2,2
88%Procentaj șuturi pe poartă parate69%
1Medie superparade pe meci0,74
85%Procentaj pase precise85%

Efectul direct al prestațiilor lui deosebite a fost randamentul crescut al echipei în privința punctelor. Înainte de rocada dintre buturi, Târnovanu mai apărase într-un joc, cel din deplasare cu Sepsi, care s-a disputat în decembrie 2021.

Atunci a jucat fabulos, a fost de departe cel mai bun de pe teren, motiv pentru care a fost notat cu 9 de GSP. Sepsi - FCSB s-a terminat 0-0. În afara jocului de la Pitești, când a intrat la pauză și când scorul era deja 1-0 pentru adversari, scor cu care s-a terminat întâlnirea, Târnovanu are 10 partide pline între buturi:

  • Târnovanu:  25 de puncte în 10 meciuri. PROCENTAJ 84%
  • A. Vlad: 57 de puncte în 27 de meciuri. PROCENTAJ 70%
  • Straton: 1 punct într-un singur meci. PROCENTAJ 33%

6,55e media GSP a lui Târnovanu, în urma notelor primite în acest sezon

5,59e media GSP a lui Andrei Vlad, realizată pe baza calificativelor din actuala Liga 1

VIDEO Ștefan Târnovanu: „La cele două bare cred că am fost și ocrotit, de undeva din ceruri, de tatăl meu"

Ștefan Târnovanu a oferit, la flash-interviul pentru televiziunile care au transmis meciul, declarații emoționante după succesul de la Craiova, în care oltenii au trimis de două ori mingea în stâlpul porții: a legat faptul că s-a simțit ocrotit între buturi de drama suferită în ianuarie 2021, când i-a murit tatăl

>

- Ștefan, pe final mai credeai în victorie?
- Chiar, da. Mă gândeam că putem câștiga, ne trebuia un singur gol. 

- Care e sentimentul după acest succes?
- Mă bucur enorm că încă suntem în cărți pentru titlul de campioni. Finalul de campionat e foarte strâns, totul depinde de noi. 

- Se simte presiunea?
- Există, da. E foarte multă tensiune, dar totul depinde de noi, jocul ne merge foarte bine și avem încredere că putem reuși. Simt că putem duce cu bine la final acest campionat.

- E un dezavantaj că voi, în comparație cu CFR, aveți mult mai mulți jucători tineri?
- Nu mai suntem copii, așa cum spunea toată lumea. Cred că putem gestiona foarte bine finalul acesta de sezon. Nu m-a speriat jocul CFR-ului pentru că depindem doar de noi. Câștigăm ultimele două meciuri și luăm campionatul! Este vorba doar de noi. 

- Iarăși ai apărat bine...
- E o senzație plăcută când ai meciuri bune. E important că nu primim gol, dar și mai important e să câștigăm. 

- A fost și noroc în acest meci pentru voi?
- Consider că am avut și noroc, dar în tur am avut multe ocazii și-am pierdut cu ghinion.

- Ai superstiții?
- N-am, doar îmi fac o rugăciune la final. Cred că am fost ocrotit!

- Te referi la cele două bare ale Craiovei?
- Am zis că înnebunesc la ambele bare, dar e bine că s-a terminat cu bine. Sunt un om credincios, cred în Dumnezeu și simt că norocul din seara meciului e și datorită tatălui meu, care  e Sus și are grijă de noi.

- Ce ar însemna pentru tine să câștigi titlul?
- E ceva ce mi-am imaginat de când m-am apucat de fotbal și chiar cred că putem reuși. Visez în fiecare zi cum o să fie după ultimul meci. 

- Ce crezi că poate fi decisiv în acest final de sezon?
- Dorința nebună pe care o avem. Ne dorim toți, suntem foarte uniți, suntem o familie și avem suporterii de partea noastră, care vin absolut oriunde. Le-am spus colegilor de foarte mult timp: «Haideți, că putem să facem asta, să câștigăm titlul!» și, ușor-ușor, iată că acum și ei îmi dau dreptate. 

22 de ania împlinit Târnovanu ieri, el fiind eligibil pentru regula U21 din Liga 1 până în vara lui 2023

200 de mii de euroa fost suma pe care FCSB a plătit-o pentru a-l cumpăra pe Târnovanu de la Poli Iași

Citește și; 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.