Opinii

Kovacs ori Colțescu?

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  marţi, 10 mai 2022

E din ce în ce mai clar că titlul de campioană va fi decis anul acesta printr-o așa-zisă finală între FCSB și CFR, meci programat în ultima etapă de play-off, pe 22 mai, de la 20:30. Cum miza partidei va fi uriașă, s-a discutat și se discută cui îi va reveni sarcina, deloc simplă, de a arbitra un asemenea duel de totul sau nimic?

La un moment dat, prin intermediul lui Gigi Becali, FCSB a propus arbitri străini, variantă ce-ar fi constituit o premieră în actualul sezon. O reîntoarcere la metode mai vechi. Ea a ieșit însă repede de pe agendă, căci CFR n-a agreat-o. Cum e de presupus că, la o adică, n-ar fi agreat-o nici FRF, nici LPF dacă subiectul ar fi luat amploare.

Normal, de înțeles abandonarea ideii, întrucât nu era logic să fi apelat la un "central" de peste hotare, la o brigadă, când ai la tine acasă disponibil un arbitru din clasa Elite, pe Istvan Kovacs, care tocmai a condus, și nu oricum, ci impecabil, o semifinală de UEFA Champions League. Lumea s-ar fi mirat auzind că vrei să aduci arbitri de-afară. Chiar ar fi râs.

Ca atare, cum Ovidiu Hațegan se află în recuperare după un accident cardiac, să-i urăm multă sănătate!, Kovacs reprezintă soluția ideală. În ciuda faptului că a arbitrat mult în această perioadă și că, dacă nu greșesc, niciuna dintre "finaliste" nu pare foarte încântată de delegarea lui. Fiecare are să-i reproșeze ceva. Iarăși logic, căci arbitrul perfect încă nu s-a născut.

CFR, de pildă, l-a atacat, Dan Petrescu chiar furibund, după eliminarea lui Susici din minutul 43 al întâlnirii directe câștigate în Gruia cu 1-0 de FCSB pe 17 aprilie. La rându-i, FCSB îi impută lui IK că n-a sancționat cu 11 metri faultul comis de Papp la I. Cristea în minutul 79, la scorul de 0-0, al derby-ului cu Universitatea Craiova de duminică. Noroc că formația din Berceni a învins până la urmă grație golului lui Mamut din minutul 86, altfel Kovacs, cât e el de arbitru FIFA, s-ar fi trezit pus la zid. Beștelit, făcut cu ou și cu oțet.

Deși Ion Crăciunescu s-a pronunțat ferm pentru penalty în faza respectivă, unii consideră, între care și subsemnatul, că Istvan Kovacs a luat decizia corectă. Într-adevăr, Papp și-a tamponat adversarul, dar contactul s-a produs între pieptul lui și spatele lui I. Cristea fără ca fundașul craiovean să folosească mâinile. În plus, bucureșteanul s-a prăbușit teatral, a exagerat căderea.

La stilul lui de a lăsa jocul cât mai liber, cum a procedat (din păcate) și la repetatele intrări la intimidare asupra lui Oct. Popescu, Kovacs n-a intervenit într-o fază pe care, fiind plasat la 3-4 metri de ea, a controlat-o cel mai bine. Iată de ce, cu tot respectul pentru Crăciunescu, sunt tentat să-i dau dreptate "centralului" din Carei.

În cazul în care "finala" nu-i va fi atribuită lui Kovacs, atunci prima opțiune ar fi Sebastian Colțescu. Pe care incidentul din UCL de la Paris, cunoașteți detaliile, l-a schimbat, maturizându-l și transformându-l într-un arbitru echilibrat, de încredere. Despre toate astea însă vom mai vorbi.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.