Liga Campionilor

Tot pentru bogați! Cum se va schimba formatul Ligii Campionilor începând din 2024

Dispar grupele din Liga Campionilor // Foto: Imago

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 10 mai 2022

Forul continental a ajuns la un acord cu cluburile. Din 2024, vor fi două locuri în Ligă asigurate potrivit coeficientului UEFA pentru sezonul precedent. Vor ajunge, astfel, tot în contul campionatelor puternice. Comitetul Executiv UEFA a luat această decizie astăzi, la Viena. 

Se știa că UEFA va modifica radical formatul Ligii Campionilor din 2024-2025, pentru a revitaliza competiția și a da o lovitură separatiștilor și proiectului lor ESL (European Super League).

Vor fi patru echipe în plus și vor dispărea grupele. Cele 36 de participante joacă fiecare, în prima fază, 8 meciuri cu 8 adversari diferiți (patru acasă, patru în deplasare) pe parcursul celor zece săptămâni de meciuri europene prevăzute de decizia inițială adoptată în aprilie 2021.

Final Four într-un singur oraș în Liga Campionilor

La sfârșit, formațiile ce ocupă locurile 1-8 se califică direct în „optimi”, iar pozițiile 9-24 intră în play-off, cele opt câștigătoare atingând și ele „optimile”. Ultimele 4 se bat pentru trofeu într-un Final 4 disputat într-un singur oraș, cu semifinale (manșă unică) și finală.

Pentru a mulțumi marile ligi, forul de la Nyon le oferă două bilete potrivit coeficientului UEFA. Dar nu pe ultimele 5 sezoane, ci numai pentru stagiunea precedentă.

Primele două țări în acest top primesc câte un loc în plus. Ca exemplu, Premier League (Anglia) și Eredivisie (Țările de Jos) ocupă pozițiile 1 și 2 în ierarhia europeană 2021-2022 și ar avea pentru sezonul viitor 5 și, respectiv, 3 reprezentante.

Un loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociației de pe locul cinci în ierarhia UEFA, iar un altul va fi acordat unei campioane prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin „ruta campioanelor”, astfel că vom avea 36 de echipe în competiție, în loc de 32.

„UEFA a arătat în mod clar astăzi că ne angajăm pe deplin să respectăm valorile fundamentale ale sportului și să apărăm principiul cheie al competițiilor deschise, cu calificare bazată pe meritul sportiv, pe deplin în concordanță cu valorile și modelul sportiv european. Deciziile de astăzi încheie un amplu proces de consultare pe parcursul căruia am ascultat ideile suporterilor, jucătorilor, antrenorilor, asociațiilor naționale, cluburilor și ligilor, pentru a numi doar câteva, cu scopul de a găsi cea mai bună soluție pentru dezvoltarea fotbalului european”, a explicat președintele UEFA, Aleksander Čeferin.

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.