Diverse

„Condamnabil, umilință la adresa României!” » Un fost internațional, revoltat după ce ministrul Sportului a refuzat să recite imnul

Eduard Novak, la emisiunea de la B1 // foto: captură Facebook @ Dan Bucura

Articol de Gazeta Sporturilor  —  luni, 16 mai 2022

Ciprian Marica (36 de ani), fost fotbalist, în prezent investitor la Farul Constanța, a caracterizat drept „cumplit de trist” momentul în care Eduard Novak (45), ministrul Sportului din România, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”, într-o emisiune televizată.

  • Plecând de la o discuție legată de momentul scandalos de la Campionatul Mondial de hochei din Slovenia, unde jucătorii României s-au aliniat la finalul meciului cu Ungaria și au asistat la intonarea „imnului Ținutului Secuiesc” - au existat voci care au acuzat că aceștia au cântat alături de suporteri -, ministrului Sportului, Eduard Novak, i-a fost propus la B1 TV să recite imnul României. 
  • „O să încep eu, continuați dumneavoastră”, a fost provocarea lansată de moderatorul Dan Bucura. 
  • A urmat un moment stânjenitor de tăcere, în care ministrul s-a blocat și a preferat să zâmbească. Bucura a terminat prima strofă, moment în care Novak a încuviințat din cap și s-a rezumat la a spune „Da, da”.

Ciprian Marica, după ce a văzut scena penibilă care l-a avut în prim-plan pe Eduard Novak

După ce a văzut scena care l-a avut în prim-plan pe Eduard Novak, Ciprian Marica, fost internațional român de fotbal, a oftat, iar peste câteva momente a declarat:

„Fără cuvinte. Rușinos. Iartă-mă, dar nu ai ce să spui. E rușinos, cumplit de trist să vezi astfel un ministru al României, al Sportului... Nu ne mirăm de ce auzim imnul secuilor la echipa națională, pe al României nu îl știm. E trist și dureros, ne demonstrează încă o dată unde suntem.

Un singur lucru aș avea de comentat: aș vrea să știu dacă s-ar fi întâmplat lucrul ăsta în Ungaria. Sunt rușinat de faptul că se întâmplă asta în România, putem fi dați ca exemplu. 

Mă miră ceva. Acest ministru, Novak, a reprezentat România, a cântat imnul României de atâtea ori la Jocurile Paralimpice. Nu-mi explic. Am citit cum că nu ar fi vrut să cânte imnul. Oricum, este la fel de rușinos. Condamnabil, o umilință la adresa României, care nu ar trebui să treacă...

Nu sunt cuvinte să descrie ceea ce simt eu, un om care a jucat cu tricolorul pe piept și știe ce înseamnă imnul României. Este o durere fantastică”, a declarat Marica la Pro Arena. 

Nu sunt aici să promovez ura, am tot respectul pentru minoritatea maghiară din România, nu despre asta este vorba, nu instig la ură împotriva ungurilor și a Ungarilor. Dar sunt lucruri care nu ar trebui să se întâmple. 

Le condamn pentru că se întâmplă la cel mai înalt nivel, din partea unor oameni care reprezintă țara. Niciodată nu mi-a trecut prin cap ca la mine în țară o echipă care reprezintă România să nu asculte imnul național și că astfel de lucruri sunt tolerate. 

Nu! Până aici! Putem accepta, respectăm minoritățile, dar ca ele să facă regulile la noi acasă și să umilească românii nu sunt de acord.

- Ciprian Marica

Mai multe știri de actualitate: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.