Opinii   •   editorial

De ce e CFR pe drumul spre prăbușire

Articol de Costin Ștucan   —  joi, 19 mai 2022

La fel ca anul trecut, titlul s-a decis cu o etapă înainte de final așa că în acest weekend va fi liniște și pace la Buzău. Jucătorii CFR-ului au petrecut, s-au pozat cu trofeul, și-au dat medaliile și tricourile de campioni la înrămat și așteaptă meciul amical cu FCSB. Apoi, vine vara, vacanță, plajă, soare, dar întrebarea este ce va fi după? 

După cinci ani cu titluri consecutive, CFR Cluj e în continuare în căutarea unui model solid de succes. De fapt, toate cele trei echipe favorite an de an la câștigarea campionatului sunt într-o continuă încercare de a descoperi sfântul graal al fotbalului profesionist: un business care să aducă trofee și bani. 

Radiografia modelului ales de campioana ultimelor sezoane scoate la iveală defecte serioase. Un club ridicat rapid de Arpad Paszkany din praf la începutul anilor 2000 , CFR și-a accelerat progresul sportiv după preluarea societății de către controversatul și misteriosul om de afaceri Neluțu Varga. 

CFR a început să dea salarii uriașe, l-a adus pe Dan Petrescu - un antrenor scump care preferă să stoarcă tot din jucători experimentați în loc să crească fotbaliști de viitor - și consecința a fost un consum financiar îngrijorător. 


În schimbul titlului, CFR are asigurate doar 2,6 milioane de euro, suma primită de campioană din drepturile TV, iar celelalte încasări provenite din sponsorizări, vânzări de bilete și merchandising nu pot acoperi nevoile unui club care s-a dezvoltat organic într-un ritm mai lent decât performanțele obținute. 

Singura speranță de a echilibra în mod sănătos balanța contabilă este participarea în grupele cupelor europene, însă orice sincopă sportivă în aceste competiții trece clubul CFR pe o sursă financiară de avarie, extrem de riscantă: împrumuturile finanțatorului Varga. 

Istoria ultimelor decenii din fotbalul românesc arată că dependența de creditele oferite de așa-zișii patroni duce de cele mai multe ori la dezastre financiare. Chiar dacă există tentația de a lua modelul Becali-FCSB drept reper și argument în favoarea siguranței unei asemenea metode, numeroase alte cazuri au demonstrat contrariul. Chiar CFR e pățită. Dosarul DIICOT deschis pentru frauda produsă în club în era Paszkany a demonstrat ușurința cu care banii câștigați de CFR din Champions League și din vânzările de jucători erau scurși prin metode oculte în conturi offshore. 

Acum, CFR nu mai are acces la Liga Campionilor și nici nu mai propune fotbaliști la vânzare. În schimb, un bulgăre imens de credite s-a adunat în dreptul lui Neluțu Varga. Practic, campioana îi este datoare vândută unui om de afaceri. Cum va gestiona clubul viitorul? Este Varga un tip generos, foarte răbdător și naiv? 


CFR Cluj a învins-o pe CS Universitatea Craiova, scor 2-1, și a devenit campioană cu o etapă înaintea finalului play-off-ului. Atacantul Billel Omrani (28 de ani) a anunțat că va pleca din Gruia.

Nici vorbă!

 CFR profită momentan de indulgența cu care comisiile FRF permit ca datoriile unui club să fie împinse de la un an la altul pe baza unor hârtii de promisiune. Clubul ia licențele, mișcându-se pe un teren financiar alunecos în speranța că la un moment dat va da un tun european. 

Până atunci, Varga injectează bani produși din afaceri de care, probabil, influenții săi sfătuitori și totodată suporteri din umbră ai clubului, fostul ministru de Intern, Ioan Rus, și actualul ministru al Apărării, Vasile Dâncu, nu sunt străini. 

Practic, tot modelul de business al CFR este un balon de săpun protejat să facă implozie de o misterioasă umbrelă politică. Ce se va întâmpla, însă, în cazul în care clubul ar reuși să dea peste o „vână” de fonduri UEFA? Optimiștii vor spune că CFR își va plăti datoriile, va deveni profitabil și va reuși să se repoziționeze într-un cadru de business sănătos.

Șansele sunt, însă, egale cu zero. Aceeași istorie a Ligii 1 ne arată că banii din Champions League n-au adus niciodată o dezvoltare a clubului campion. Protejate de mediul politic, echipele care au reușit la un moment dat să ajungă la bonusurile uriașe din Europa au sucombat la scurt timp după. Tentația de a pune rapid mâna pe bani a fost mult mai mare decât cea de a construi un club, organizat pe o bază sănătoasă, care să câștige constant bani. 

Trecutul oferă suficiente indicii că CFR Cluj, un club aflată într-o goană furibundă după trofee, este de fapt pe drumul spre prăbușire. Da, sună apocaliptic, dar campioana va continua să se autodevoreze, consumând cu lăcomie milioanele de euro aduse de Varga din surse doar de el știute, în timp ce un alt finanțator-cămătar îi ușurează constant misiunea, preferând să facă el tactica și schimbările, în loc să găsească o cale de a opri acest ciclu bolnăvicios. 

Mai grav este că totul se petrece sub privirile complice ale unor tipi în costume negre care populează clădirea de sticlă din spatele Arenei Naționale.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.