Sepsi Sf. Gheorghe e, scriptic, noua deținătoare a trofeului numărul 2 în România. Practic însă, Cupa poate fi trecută în palmaresul țării vecine. Argumentele sunt: finanțarea din partea Guvernului de la Budapesta, dar și a sponsorilor maghiari, elogiile și declarația ciudată dată de Dioszegi în Nemzeti Sport, la care se adaugă scandările de joi, din Giulești
Finala Cupei României s-a disputat joi seara între Voluntari și Sepsi, iar trofeul a fost câștigat de Sepsi. De fapt, Cupa a fost adjudecată de Ungaria. Nu e nicio exagerare și nu e nimic jignitor în această afirmație. E realitatea 100%, care trebuie rostită. Și tot 100% susțin că e departe de mine gândul și orice altceva care ar merge în direcția șovinismului și xenofobiei. Și acum, argumentele care susțin titlul acestui comentariu.
Datoria din bilanț nu e datorie, e subvenția de la Budapesta
De ce Ungaria a câștigat Cupa? În primul și primul rând pentru că Sepsi este o echipă susținută masiv de statul maghiar. Și nu e doar o supoziție, e un alt adevăr incomod pentru cei care sunt la acest club și care susțin peste tot că formația e privată. Nu, nu este privată.
În raportul financiar pe 2021, la capitolul datorii apare suma de aproape 35 de milioane de euro, iar Laszlo Dioszegi ne anunță senin că s-a speriat și el când a văzut acea datorie, dar a întrebat la contabilitate și s-a liniștit fiindcă era subvenția primită de la Guvernul maghiar pentru construcția stadionului, deci „nu e vorba despre nicio datorie".
Acolo s-a făcut o confuzie. La ultimul rând, în bilanț, scrie "datorie", apoi pune o virgulă și scrie "subvenții". Deci acolo sunt băgați banii veniți de la Guvernul Ungariei pentru construirea stadionului. Asta nu e o datorie
Laszlo Dioszegi, patron Sepsi
Domnul Dioszegi s-a liniștit, dar să nu lăsăm liniștea de la Sf. Gheorghe să acopere o inechitate imensă. Un club care se dă drept privat are în contabilitate o subvenție de la Budapesta cât tot bugetul cumulat al FCSB-ului și Universității Craiova la un loc.
Să aplaudăm așa ceva? Sau să ne întrebăm cum o astfel de formație are dreptul să joace în Liga 1, în vreme ce Steaua, finanțată de statul român, prin intermediul Ministerului Apărării Naționale, e blocată pentru promovare?
Sponsorizări imense și ilogice, toate de la firme maghiare
Răspunsul a fost prompt: „Decretul guvernamental 1801/2016 a decis acordarea de fonduri cluburilor Csikszereda (Miercurea Ciuc) și Sepsi (Sf. Gheorghe). În conformitate cu Decretul guvernamental, cele două cluburi de fotbal au primit câte 1 miliard de forinți (3,2 milioane de euro) prin intermediul Federației de Fotbal din Ungaria".
Să aplaudăm iarăși pentru marele proiect de la Sepsi? Când faci fotbal sau orice altă activitate pe banii statului mă tem că aplauzele trebuie să fie ceva mai reținute.
În al doilea rând, să parcurgem sumele pe care Sepsi le-a încasat din publicitate și sponsorizări în ultimii 4 ani:
AN | SUMĂ |
2018 | 2.000.000 |
2019 | 4.400.000 |
2020 | 2.500.000 |
2021 | 3.300.000 |
Atenție, sumele de mai sus sunt exprimate în euro! Un total de 12,2 milioane de euro! Un nivel enorm, imens, fabulos pentru Liga 1. Și pentru a argumenta, iată comparația Sepsi versus granzii campionatului.
CLUB | SUMĂ (2018-2021) |
Sepsi | 12.200.000 |
FCSB | 8.600.000 |
CFR | 6.200.000 |
CSU Craiova | 5.400.000 |
E mai bine să faci decât să nu faci ce spune statul
Concluzia e realmente neverosimilă. Sepsi subordonează toate marile cluburi. Mulți s-ar grăbi să exclame "Ce management, ce profesioniști la Sepsi, câți sponsori au atras!". Realitatea e însă alta. Când aveți timp, să parcurgeți lista sponsorilor acestui club în ultimii 4 ani. În frunte cu OTP Bank, MOL și Gyermelyi, peste 90% din parteneri sunt firme maghiare.
Care ar fi argumentul logic pentru care aceste firme ar vărsa sume atât de mari unui club cu o expunere atât de mică, cu o medie infimă de spectatori la meciurile de acasă, 2.000 de fani, nivel cu care se află fix la jumătatea ierarhiei în Liga 1? Răspunsul îl găsim, probabil, în ceea ce făceau și fac și multe dintre autoritățile locale din România, acolo unde susțin anumite echipe. Firmele importante din oraș sunt direcționate, direct sau indirect, pentru a sponsoriza respectivul club fiindcă, ce să vezi?, e mult mai bine să faci ce spune și ce sugerează un primar, cu atât mai mult un prim-ministru al Ungariei, decât să nu faci!
Cupa României, prioritate de pagina 1 pentru Nemzeti Sport
Cupa României a fost câștigată de Ungaria e o expresie care își găsește justificare și dincolo de finanțele clubului. Mai precis, în prima pagină a cotidianului maghiar Nemzeti Sport, cel mai mare și longeviv ziar sportiv din Ungaria. "Sepsi OSK câștigă Cupa" a fost titlul cu care ziarul a însoțit subiectul principal de la pagina 1.
Nu e prima dată când se întâmplă așa ceva. În vara lui 2017, la meciul pe care Sepsi l-a jucat acasă şi în care a obţinut promovarea în Liga 1, postul public maghiar M1 a transmis în direct partida, iar la final a avut intervenţii live în emisiuni şi în principalele jurnale ale zilei.
"Toți din Ținutul Secuiesc și întreaga Transilvania sunt mândri de noi acum"
Laszlo Dioszegi, în Nemzeti Sport, ediția de vineri
Dacă și patronul lui Sepsi, un om de bun-simț și în banca lui, ajunge să dea astfel de declarații, în care împarte România în regiuni și ținuturi, atunci trofeul câștigat joi va avea mult mai puțină strălucire odată așezat în vitrina clubului.
La finalul partidei din Giulești, jucătorii lui Sepsi au mers în fața suporterilor și au cântat împreună imnul Ținutului Secuiesc. Foarte bine, nu văd nicio problemă, atât timp cât ei se consideră secui. E o diferență mare față de evenimentele de la naționala de hochei. Acolo, jucătorii aveau tricoul României pe ei, aici, Ștefănescu, Niczuly și ceilalți purtau tricoul unei formații private, mă rog, așa-zise private, dar în niciun caz nu erau în reprezentativa României. Altul e însă argumentul care vine să confirme că trofeul a fost cucerit de Ungaria. Chiar scandarea, "Ria, Ria, Ungaria", auzită pe parcursul serii în Giulești, fiindcă înainte s-a jucat și ultimul act al Cupei României U19, Csikszereda - Sepsi 1-0.
O echipă de stat nu poate fi un model
Tot acest tablou e mai mult decât suficient pentru a spune că Ungaria a câștigat practic și fizic Cupa României. Dacă cei de la Sepsi nu-și asumă acest lucru, înseamnă că denaturează adevărul și realitatea. Dacă își asumă, atunci să accepte că reprezintă mai mult decât o echipă a unei comunități de etnici maghiari.
Când joci pe un stadion construit din taxele și impozitele cetățenilor de pe teritoriul Ungariei și când atragi sponsori mari doar fiindcă aceasta e politica externă în România a lui Viktor Orban, e greu să te mai declari un model de management și de bune practici într-o concurență cu alte cluburi 100% private. Cel mult, poți pretinde că ești un model de echipă de stat. A unui stat, Ungaria, care a câștigat Cupa în alt stat, România!
Răzbunarea lui Niczuly
PS: Până și declarația de după meci a lui Niczuly e una care se încadrează perfect în acest context. Întrebat de ce a fost singurul jucător român din echipa lui Sepsi care n-a ținut mâna la inimă la intonarea imnului României, portarul a avut o declarație surprinzătoare: "Așa am simțit în acel moment. Nu am de ce să fiu arătat cu degetul, consider că am făcut un sezon bun, n-am primit niciun semn de la naționala României și așa am simțit. Nu am vrut să supăr pe nimeni, asta a fost decizia mea și îmi asum. Dacă va veni un semn din partea Ungariei, nu o voi refuza pentru că e o onoare din partea fiecărui jucător să joace la națională, îți ridică cota, iar dacă nu sunt dorit în țară, voi merge în altă parte".
Cum traducem ceea ce a spus Niczuly? Cam așa: "Dacă n-am fost convocat la naționala României, atunci nu țin mâna la inimă la imnul României, iar dacă Ungaria mă va dori, o să răspund imediat solicitării". Succes pe mai departe lui Niczuly!, indiferent că va fi pentru România sau Ungaria, sau doar pentru Sepsi, dar mai bine tăcea. Fiindcă, din păcate, n-a aflat nici până la 26 de ani cum sună un vechi proverb românesc referitor la răzbunare.
{{text}}