Opinii

Demonii unui antrenor sclipitor

Ioana Mihalcea

Articol de Ioana Mihalcea  —  Monday, 23 May 2022

Cea mai frumoasă echipă din planul doi al fotbalului european, după umila mea părere, FC Porto a sărbătorit weekendul acesta eventul: dobradinha, „dubla” campionat-Cupă. 

Titlul de campioană e al 30-lea din istorie, câștigat matematic în deplasarea de pe Da Luz, chiar în fieful rivalei Benfica. Minunata echipă a lui Sergio Conceicao a luat și Cupa duminică, a 18-a, în meciul mult mai facil cu Tondela. Tot la Lisabona, pe Jamor.

Da Luz e practic a doua noastră casă :D
Matheus Uribe, mijlocaș defensiv

Laboratorul din spatele performanței

Cel mai recent nume dintr-o listă de antrenori superinteligenți și extrem de carismatici de la Porto, printre care Jose Mourinho și Andre Villas Boas, Sergio Conceicao e de 5 ani în top și bate recorduri importante.

2 eventuriare Sergio Conceicao la Porto, fiind singurul antrenor din istoria clubului care a reușit acest lucru

Porto a terminat sezonul cu record de puncte, 91, și o singură înfrângere, în deplasare cu Braga. Nu le-a picat rău jucătorilor, care au găsit partea bună: „Dacă am fi bătut Braga, eram campioni acasă, cu Vizela. Așa, am mai așteptat un meci și am fost campioni cu Benfica, pe Da Luz”.

Fosta echipă a lui Cristi Săpunaru beneficiază și de o serie de jucători tineri, precum Fabio Vieira, Vitinha, Joao Mario și Francisco Conceicao, care simt ce înseamnă FC Porto, de un lider din generația veche, cu o experiență fabuloasă, precum Pepe, un lider din generația nouă, brazilianul Otavio, naturalizat pentru a evolua și în naționala Portugaliei, un golgeter iranian - Mehdi Taremi - și unul brazilian - Evanilson. Sunt doar câteva nume din rețeta de succes a lui Sergio Conceicao. 

Porto face deseori fotbalul să pară simplu, jucând cu însuflețire, de plăcere. Dar mașinăria din spatele acestor prestații entuziasmante e reglată fin.

Nu e o întâmplare, pentru că totul pornește de sus. Președintele Jorge Nuno Pinto da Costa a aniversat de curând 40 de ani în fruntea clubului, fiind cel mai longeviv conducător din istoria fotbalului și adunând și cele mai multe trofee.

„Religia a fost salvarea, echilibrul meu”

Dincolo de ceea ce vedem pe teren, un antrenor coleric, cum a fost și ca jucător, deseori eliminat sau terminând partidele certându-se cu arbitrii, Sergio Conceicao are o poveste impresionantă, care i-a influențat nu doar temperamentul, dar și cariera.

La 16 ani și-a pierdut tatăl într-un accident de motocicletă, la doar o zi după ce semnase contractul cu Porto. După 2 ani i-a murit și mama, care era paralizată de mai mult timp. Au rămas 8 frați care s-au descurcat foarte greu, într-o sărăcie lucie.

Tehnicianul de 47 de ani a vorbit deseori cu sinceritate despre șocurile prin care a trecut și traumele pe care acestea le-au lăsat în viața sa. A încercat să rupă cercul rănilor și dramelor și să le ofere copiilor săi o viață cât mai normală, departe cea tulbure trăită de el.

Sunt fericit pentru titlurile pe care le-am câștigat, dar simt că niciodată nu sunt la 100%. Am o latură întunecată în mine și așa voi muri. Întunericul nu va ieși niciodată de aici!

Tatăl meu era dur, rigid, cu greu îi spunea unuia dintre copiii săi că-l iubește. De-asta eu încerc să le spun mereu fiilor mei că-i iubesc

Sergio Conceicao

Sergio Conceicao cu familia sa

Sergio s-a căsătorit la 20 de ani cu Liliana și au împreună 5 băieți, iar 4 sunt fotbaliști. Probabil și al cincilea va fi, dar e încă prea mic. Dintre copii, Francisco joacă acum la Porto și poartă numărul 10. După cucerirea titlului, a urmat o îmbrățișare lungă și emoționantă cu tatăl său:

>

Sergio a mers la conferință în postura de campion cu o atitudine departe de a fi euforică. „Imediat după ce câștig un trofeu mă gândesc la oamenii care mi-au marcat viața și cariera, mai ales la cei care nu mai sunt aici. Părinții mei sunt zilnic în gândurile mele și în tot ceea ce realizez în viața mea”, a justificat antrenorul mina preocupată.

Tristețea i-a acoperit iar chipul când s-a gândit la Coimbra, orașul său natal și echipa unde a început fotbalul. Clubul a retrogradat în a treia ligă portugheză sezonul acesta, iar în cel mai fericit moment al său, Sergio s-a gândit la Academica. Nu a uitat niciodată de unde a plecat: „Îi îmbrățișez pe toți și mă gândesc la ei. Țin mult la ei, sunt extrem de trist că au retrogradat. Dacă e nevoie de ceva, voi contribui cu mare drag, pentru a readuce echipa acolo unde merită”. Conceicao e implicat frecvent în acțiuni caritabile la Coimbra și ajută foarte mult comunitatea locală. 

În vestiar, lucrurile s-au mai schimbat. A dansat și a fumat trabuc, alături de jucători, cuprins de entuziasmul general. 

>

Cei de la Porto au avut grijă ca vestiarul oaspeților de pe Da Luz să arate ca și cum ar fi de fapt al gazdelor, decorat în culorile alb-albastre, cu sigla, pozele jucătorilor și sloganuri motivaționale. Sergio e maestrul detaliilor, construiește totul cu o răbdare și o atenție incredibile.

În direct pe FaceTime-ul lui Uribe a intrat Luis Diaz, care abia luase Cupa Angliei cu Liverpool și voia neapărat să trăiască și bucuria titlului cu fosta echipă. S-au bucurat intens de la distanță și alți ex-jucători, ca Ruben Neves și Goncalo Paciencia.

Taremi a sărbătorit cu steagul Iranului pe spate, ca o mantie de supererou, după ce fusese ironizat de rivala Sporting și numit „un îmblânzitor de șerpi din Persia, un adevărat farseur”. I-a redus la tăcere nu doar prin prestațiile sale și ci prin gestul de după goluri:

„Amo-te muito!”

Joao Mario și Fabio Vieira au impresionat prin dialogul de la final, chiar pe teren, demonstrând cât de unit e vestiarul lui Porto, cât de mult țin jucătorii unii la alții și ce atașați sunt de club:

„E fantastic să evoluez alături de acești fotbaliști pe care îi știu de când eram mic, să jucăm acum împreună pe aceste stadioane... E un vis devenit realitate. Vreau mult să rămân la Porto, iubesc clubul de când eram mic.

Niciodată în viața mea nu m-am gândit că Joao Mario poate fi fundaș dreapta. Prima dată când a jucat pe această poziție a zis: „Nu știu cum să fac asta”. E meritul antrenorului că a avut încredere în el, a făcut un sezon de senzație pe un post care nu e al lui. A dat totul pentru echipă. Mă uit la chipul lui, îl știu de când aveam 8 ani, am locuit și în aceeași zonă. Am venit aici de mici, ne-am format împreună. E fratele meu. [către Joao Mario] Te iubesc mult! (n.r. „Amo-te muito!”)”, a spus Fabio Vieira.

Avem o prietenie incredibilă, suntem mereu împreună, visam dintotdeauna să jucăm pe stadionul lui Porto și să câștigăm titluri. E un vis realizat pentru noi
Joao Mario, la origine extremă, reprofilat de Conceicao în fundaș dreapta

Sărbătoarea de pe Avenida dos Aliados, în centrul orașului Porto, a fost extrem de specială. Autocarul a trecut chiar pe lângă geamurile oamenilor, jucătorii au intrat pe podium având ca fond muzical melodiile lor preferate, iar Sergio Conceicao a dansat și pentru fani.

>

Antrenorul a fost primit de suporteri cu celebrul său cântec, „Oh Conceicao, Oh Conceicao / Oh Conceicao faz do Porto campeao” (n.r. Conceicao o face pe FC Porto campioană):

>

Imagini video spectaculoase, mai vechi, cu scandarea:

„E greu când și fiul meu cel mai mic (n.r. Jose, 7 ani) strigă prin casă că vrea o să vadă pe FC Porto campioană. Presiune mare!” 
Sergio Conceicao

Otavio, lider și în momentele de sărbătoare, a fost întruchiparea rivalității cu Benfica, dedicându-le rivalilor scandări ironice (nu vulgare), pentru care a fost taxat ulterior de fostul vicepreședinte al „vulturilor”, João Braz Frade: „N-ar trebui să mai fie chemat la națională. Și-a jignit colegii, niciun jucător de la Benfica n-ar mai intra în același vestiar cu el!”. La 2 zile distanță, Otavio a primit convocarea pentru meciurile din Liga Națiunilor :D

>

O Porto tá bonito

La final, vă las cu Vitinha și melodia pe care a intrat pe scenă la sărbătoarea de pe Aliados, „Tá Bonito” („E frumos”), o expresie simplă a bucuriei acestui sezon superb, marca Futebol Clube do Porto:

>

4ani trecuseră de la ultimul titlu, când a preluat-o Sergio Conceicao pe FC Porto. Acum are 3 titluri în 5 ani

2 titluriîn ultimii 11 ani a câștigat FC Porto pe Da Luz

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.