Clubul Sportiv așteaptă retrogradarea formației aflate acum în prima ligă și speră să continue tradiția „câinilor” cu echipa proprie, care luptă pentru promovarea în „C”. FC Dinamo e la un pas de faliment dacă nu întoarce rezultatul pe care l-a înregistrat la Cluj, 0-2.
FC Dinamo încă nu a retrogradat, dar în Clubul Sportiv al Ministerului de Interne e pregătită deja o nouă echipă Dinamo care s-o înlocuiască pe aceasta pe care Negoiță și Cortacero au condus-o în a doua insolvență.
Surse care cunosc planurile din CS Dinamo susțin că oficialii urmăresc ca formația proprie să profite de pe urma dezastrului de care se apropie FC aflat acum în prima ligă.
CS Dinamo plănuiește să înlocuiască FC Dinamo
Cum să profite? Înlocuind clubul care e aproape să pice în eșalonul secund. În toamnă va fi demolat stadionul din Ștefan cel Mare și vor porni lucrările pentru construirea unei noi arene.
Conducerea Clubului Sportiv speră ca echipa proprie să evolueze pe stadionul nou în prima ligă. FC pe care îl antrenează Uhrin acum ar putea să falimenteze în curând, din moment ce societatea depinde de rezultatul din returul barajului cu U Cluj.
„Câinii” au pierdut partida tur cu 0-2 și ar avea nevoie măcar de un succes la două goluri în returul care va avea loc duminică, pentru a împinge disputa în prelungiri.
Nici suporterii nu mai salvează Dinamo din Liga 1 în cazul retrogradării
CS Dinamo are deja o echipă de seniori, după o perioadă în care deținuse doar câteva grupe de copii. Roș-albii din Ministerul de Interne au încheiat sezonul din liga a patra pe primul loc și pornesc ca favoriți în playoff-ul pentru promovarea în „C”.
Ceea ce înseamnă că ei ar mai avea nevoie de minimum doi ani ca să urce până în eșalonul de elită și să înlocuiască formația pe care suporterii se străduiesc s-o salveze cu cotizații din care au adunat aproape două milioane de euro de când au pornit programul „Doar Dinamo București”.
Fanii au reușit să mențină clubul în viață, însă retrogradarea le-ar îngreuna cu mult misiunea. Societatea e în insolvență și și-a asumat, în planul de reorganizare, să plătească 5,3 milioane de euro către creditori în următorii trei ani.
Dinamo încă nu a început să facă vreo plată, deci debitele acestea vor „înghesui” bugetele din anii următori. Ani în care „câinilor” nu le va fi suficient să stingă datoriile vechi, vor avea nevoie de alți bani pentru a-și continua activitatea în competiții.
Veniturile prognozate de Zăvăleanu n-ar mai exista
Ca să convingă tribunalul să aprobe planul de reorganizare, Răzvan Zăvăleanu a descris sursele de venituri cu un optimism exagerat. El a estimat că Dinamo va încasa 20 de milioane de euro în trei ani, cu o creștere a veniturilor cu 70 la sută față de precedenții trei ani.
Societatea ar urma să primească 3,9 milioane de euro din drepturi TV. Retrogradarea face ca sursa aceasta să dispară, Dinamo ar mai primi în „B” doar 20.000 de euro pe sezon din drepturi TV.
Ar mai fi 3 milioane de euro din transferuri, o sumă imposibil de atins, fiindcă niciun club din liga a doua nu a vândut vreodată fotbaliști cu atât de mulți bani. Încă 5 milioane de euro ar urma să vină ca urmare a aportului acționarilor.
Acționar majoritar e Dorin Șerdean, care nici nu a susținut vreodată că ar dispune de 5 milioane de euro, în niciun caz că ar avea de gând să investească atâția bani.
Ce avantaje ar avea CS Dinamo
- Stadionul nou i-ar fi în proprietate, așa cum CSA Steaua are arena din Ghencea. „Câinii” Ministerului de Interne nici nu ar avea nevoie să achite vreo chirie ca să joace în Ștefan cel Mare. Conducerea CS Dinamo consideră că nici nu ar fi corect ca vreun privat să beneficieze de construcția nouă și modernă.
- Ar atrage ușor glorii ale clubului. Dănuț Lupu e deja șeful echipei de fotbal, iar antrenor e Daniel Iftodi, și el ex-dinamovist, campion cu „câinii” la începutul anilor 2000.
Nostalgia i-a făcut și pe alți foști fotbaliști ai „câinilor” să insiste în declarațiile publice că soluția ideală ar fi revenirea echipei în minister, conform tradiției.
E o idee pe care au susținut-o și Ionuț Lupescu, și Florin Prunea, care au evoluat în carierele lor și pentru un Dinamo al Miliției, și pentru un Dinamo privat.
Care ar fi dezavantajele CS Dinamo
- Suporterii din PCH sunt în conflict cu Clubul Sportiv, pe a cărui conducere o suspectează că ar căuta să le impute lor retrogradarea și falimentul care pare să fie inevitabil. Lui CS Dinamo i-ar fi greu să-i atragă și pe „ultras” alături de noua formație.
- Conducerea ar trebui să găsească o soluție juridică pentru a face posibilă promovarea în prima ligă. CSA Steaua, organizat la fel, s-a blocat în „B”. Legea Sportului stabilește că din ligi profesioniste pot face parte doar societăți de drept privat. Steaua și Dinamo sunt societăți de drept public.
Burleanu le-a oferit recent o idee roș-albaștrilor: să înființeze o SA în care Ministerul Apărării să fie acționar unic. Echipa ar rămâne a MApN și ar avea dreptul să promoveze. Dinamo poate să folosească soluția aceasta. Sau să fie modificată Legea Sportului între timp și să dispară criteriul care îi încurcă pe „departamentali”.
{{text}}