Fotbal   •   Nationala   •   LIGA NAȚIUNILOR

Selecția se face pe ochi frumoși?! Două decizii inexplicabile luate de Edi Iordănescu în alcătuirea lotului pentru Liga Națiunilor

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea   —  marți, 24 mai 2022

Edi Iordănescu a anunțat lotul final al României pentru Liga Națiunilor și surprind două absențe: Eric Bicfalvi și Ciprian Deac, cu prestații formidabile în campionatul Rusiei și la campioana României. Alternativele sunt Alibec și Hanca, la care selecționerul a apelat, deși cifrele lor sunt mult sub ale titularilor de la Ural şi CFR Cluj.

  • Între 4 și 14 iunie, România va juca 4 partide în grupa din Liga Națiunilor: Muntenegru (d), Bosnia (d), Finlanda (a), Muntenegru (a);

Atacăm cele 4 meciuri din Liga Națiunilor cu un lot de 30 de jucători. E prima acțiune care include meciuri oficiale pentru Edward Iordănescu, iar câteva dintre alegerile pe care le-a făcut sunt realmente surprinzătoare și controversate.

A ocolit doi jucători care probabil în acest moment sunt printre cei mai în formă, dacă nu chiar cei mai în formă, dintre toți "tricolorii" care evoluează în țară și în străinătate. Numele acestora: Ciprian Deac și Eric Bicfalvi. Amândoi sunt la capătul unui sezon excelent pentru echipele lor.


Ciprian Deac: cel mai bun pasator decisiv din Liga 1

  • a câștigat titlul cu CFR 
  • a jucat în grupele competițiilor europene
  • volumul său de joc a fost incredibil. A jucat 55 de meciuri în acest sezon, dintr-un total de 56 maximum posibile disputate de CFR. Singura dată când a absentat a fost din cauza unei suspendări.
  • în privința nivelului - randamentul a fost deosebit: a produs nu mai puțin de 26 goluri. A marcat de 12 ori și a oferit și 14 assisturi.
  • face parte din cel mai bun 11 al Ligii 1, conform Indexului InStat
  • e cel mai bun pasator decisiv din actualul sezon
JUCĂTOR (ECHIPA)ASSISTURI
1-2. C. Deac (CFR)12
A. Ivan (CSU Craiova)12
3. R. Ilie (Rapid)10
4-5. Olaru (FCSB)9
Omrani (CFR)9

Eric Bicfalvi: 10 goluri în Rusia


  • a fost titular într-un campionat care e în Top 10 din punctul de vedere al coeficientului cupelor europene: cel al Rusiei 
  • a jucat nu mai puțin de 28 de meciuri în tot sezonul, din postura de atacant, în toate fiind în echipa de start 
  • a marcat nu mai puțin de 10 goluri, 70% dintre ele fiind reușite în 2022 
  • a înscris aproape 40% din golurile marcate de echipa sa, Ural, în toate cele 30 de etape 
  • a terminat pe locul 6 în clasamentul golgheterilor din Rusia
JUCĂTOR (ECHIPA)GOLURIDIN PENALTY
1. Agalarov (Ufa)19 goluri6
2. Cassierra (Soci)140
3. Poloz (Rostov)145
4. Smolov (Dinamo Moscova)122
5. Dzyuba (Zenit)111
6. Bicfalvi (Ural)100

În locul celor doi, Iordănescu jr. a apelat la doi stranieri: Hanca și Alibec. Amândoi însă, într-o comparație pe anul 2022, pierd duelul cu Deac și Bicfalvi. Alibec a jucat, la fel ca Bicfalvi, la o echipă care s-a luptat pentru a evita retrogradarea, la Atromitos, însă a făcut-o într-un campionat mai slab, raportat la topul întrecerilor interne din perspectiva coeficientului cupelor europene.

Cei doi au fost folosiți practic în același rol, cel de atacant. Hanca a evoluat în Polonia, un campionat asemănător ca nivel cu Liga 1, însă s-a aflat într-o echipă, Cracovia, care a terminat la jumătatea clasamentului, pe 9 din 18 formații, la o distanță de aproape 30 de puncte de campioana Lech Poznan. 

În schimb, Deac a fost omul numărul 1 al campioanei din Liga 1. Ciprian a fost folosit mai des ca inter în 4-3-3, dar a jucat și extremă dreapta, în vreme ce Hanca a îndeplinit în ultima vreme mai multe roluri, conform InStat: în sistemul 3-4-2-1 a fost fie mijlocașul dreapta din linia de 4, fie unul dintre cei doi din spatele atacantului, iar în 4-2-3-1 a fost folosit în linia de 3.

Bicfalvi versus Alibec în 2022

12Meciuri14
11Titular5
1.008Minute600
7Goluri2
0Pase de gol1
2,7Medie șuturi0,7
1,42Medie șuturi cadrate0,29

Deac versus Hanca

19Meciuri12
18Titular11
1.685Minute988
5Goluri2
7Pase de gol2
1,5Medie șuturi1,4
0,74Medie șuturi cadrate0,5

Eu tot timpul am spus, la națională sunt jucători mai buni decât mine, mai tineri. Sincer, nu mai sper la convocare și îi las pe cei mai tineri. Îmi place să fiu realist cu mine. Dacă eu cred că merit să fiu chemat? Nu

- Ciprian Deac, mijlocaș CFR

A contat doar argumentul vârstei

Singurul lucru care îi separă pe cei 4 și care e în favoarea celor prezenți în lista finală a lui Edi Iordănescu e vârsta pe care o au, deși toți sunt trecuți de 30 de ani. Deac a împlinit în februarie 36 de ani, în vreme ce Sergiu Hanca a făcut luna trecută 30 de ani. 

Bicfalvi a ajuns și el la 34 de ani în februarie, Alibec a făcut, tot la începutul anului, doar 31. Conform celor din anturajul selecționerului, actualul A1 al României nu mai dorește să cheme jucători trecuți de 34-35 de ani. 

În actualul lot de 30 de fotbaliști, există două nume care nu îndeplinesc această regulă: Niță va face 35 de ani în iulie, iar Camora 36 de ani în noiembrie.

Cum arată 11-le absenților: M. Popa - Drăgușin, Nedelcearu, Pașcanu - Man, Deac, N. Stanciu, Cr. Ganea - I. Hagi, Bicfalvi, Drăguș

 * au fost luați în calcul toți cei ocoliți de selecție, accidentați sau indisponibili (exemplu Stanciu) 

Cum ar putea arăta primul 11 la meciul cu Muntenegru: Niță - Rațiu, Chiricheș, Burcă, Bancu - R. Marin, M. Marin, Cicâldău - Sorescu, Fl. Tănase, Mihăilă

Lotul de 30 de jucători convocat de Iordănescu jr

  • PORTARI: Fl. Niță (Sparta Praga), Aioani (Farul), H. Moldovan (Rapid), Târnovanu (FCSB) 
  • FUNDAȘI: A. Rațiu (Huesca), Cr. Manea (CFR), Ad. Rus (MOL Fehervar), I. Cristea (FCSB), Ghiță (Cracovia), Chiricheș (Sassuolo), A. Burcă (CFR), Bancu (CSU Craiova), Camora (CFR), Ștefănescu (Sepsi) 
  • MIJLOCAȘI: Sorescu (Rakow), Cicâldău (Galatasaray), Olaru (FCSB), Al. Maxim (Gaziantep), Hanca (Cracovia), Fl. Tănase (FCS), Oct. Popescu (FCSB), N. Păun (Sepsi), Mihăilă (Atalanta), Mitriță (PAOK), Al. Crețu (CSU Craiova), R. Marin (Cagliari), M. Marin (Pisa) 
  • ATACANȚI: Alibec (Atromitos), An. Ivan (CSU Craiova), Pușcaș (Pisa)

5jucători sunt de la FCSB, clubul care dă cei mai mulți jucători în actualul lot

4jucători sunt de la echipe de liga secundă: Marius Marin și Pușcaș (Pisa, Serie B) și Rațiu (Huesca, Spania II), în vreme ce Răzvan Marin a retrogradat cu Cagliari din Serie A

1e numărul minutelor pe care Mihăilă le-a jucat în ultimele două luni la echipa de club, Atalanta

0goluri a marcat Mitriță pentru PAOK în ultimele 3 luni și jumătate, perioadă în care a bifat 18 jocuri

Iordănescu: „La mine nu funcționează poziția de forță"

Deși se afla pe lista preliminară pentru meciurile din iunie, Alexandru Dobre nu a fost convocat de Edi Iordănescu. Selecționerul a decis să nu mizeze pe extrema de 23 de ani de la Djion, din liga secundă din Franța. 

Din informațiile Gazetei, Edward Iordănescu a fost foarte deranjat de atitudinea lui Dobre și, chiar dacă era pe lista scurtă, nu l-a convocat, pentru că aștepta o altă atitudine față de echipa națională. Iordănescu le-a transmis clar celor din staff că „la mine nu funcționează poziția de forță și presiunea", astfel că nu a dorit să mizeze pe jucătorul din Ligue 2. 

Totuși, asta nu înseamnă că pe viitor, în funcție de evoluțiile lui, nu va fi chemat la echipa națională. Mai mult, surse din FRF au dezvăluit că între cei doi va avea loc o discuție față-n față. 

Iordănescu a renunțat la Rareș Ilie 

Gazeta a aflat motivele pentru care Rareș Ilie, mijlocașul de 19 de ani de la Rapid, nu a fost convocat la cele patru meciuri care urmează pentru națională. Motivul a fost că Iordănescu jr. vrea ca Rareș Ilie să joace pentru România U19, care între 18 iunie și 1 iulie va participa la turneul final al EURO 2022. Aceeași decizie a fost luată și în cazul lui Radu Drăgușin. 

Fundașul de 20 de ani, împrumutat de Juventus la Salernitana, va fi lăsat la lotul U21. Mai mult, selecționerul și-a propus să întinerească lotul și le-a transmis celor de la FRF: „După această acțiune, cine nu se aliniază din punct de vedere mental, nu se implică total și nu vine cu sufletul dispare. Cu orice risc!"

Programul naționalei în Liga Națiunilor

  • 4 iunie: Muntenegru – România, ora 21:45 (PrimaTV)
  • 7 iunie: Bosnia-Herțegovina – România, ora 21:45 (Antena 1)
  • 11 iunie: România - Finlanda, ora 21:45 (Antena 1)
  • 14 iunie: România- Muntenegru, ora 21:45 (PrimaTV) 
  • 23 septembrie: Finlanda – România, ora 21:45 (Antena 1) 
  • 26 septembrie: România - Bosnia-Herțegovina, ora 21:45 (PrimaTV)

VIDEO Adrian Mihalcea îi ține partea lui Edward Iordănescu: „Problema națioalei nu este selecționerul”

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.