Liga 1

Cum a luat Becali Steaua în 2003: „Sunt indicii că CSA și-ar fi vândut acțiunile către Gigi pe multe milioane”

Articol de Marius Mărgărit  —  Wednesday, 25 May 2022

Aflat în plin proces cu Clubul Sportiv al Armatei pentru palmaresul Stelei, Gigi Becali, patronul FCSB, a obținut controlul clubului militar în 2003, printr-o serie de împrumuturi către Viorel Păunescu.

AFC Steaua, un ONG înființat de Armată ca să preia echipa de fotbal, începuse să se împrumute cu sume foarte mari de la Becali.

Cum a luat Gigi Becali Steaua: AFC, datorii de 52 de milioane de dolari

Surse apropiate de FCSB au dezvăluit cum s-a ajuns ca Gigi Becali să devină finanțatorul Stelei, la începutul anilor 2000. 

„Ministerul Apărării și CSA Steaua nu mai puteau ține echipa. Astfel că au făcut acel ONG, condus de Viorel Păunescu. Dar acesta nu avea așa de mulți bani de investit. Salariile creșteau, cheltuielile la fel. Plus că erau datorii din urmă, precum cea de 4 milioane de dolari, la Tehnorob, pentru tribuna oficială. 

Așa că, după un timp, au început să se împrumute la Gigi Becali. Acesta le dădea bani fără dobândă, pe un an. Trecea anul, Gigi cerea banii înapoi, însă Păunescu nu avea să-i dea. Atunci, Gigi a continuat să-i ajute, însă a cerut ca garanție drepturile federative ale jucătorilor. 

În 2003, avea toți fotbaliștii echipei, fiindcă datoriile ajunseseră cam la 52 de milioane de dolari”, susțin respectivele surse. Iar toate aceste împrumuturi se află la dosare.

CSA și-a vândut procentele tot latifundiarului din Pipera

Văzând că nu-și mai poate recupera banii, fiindcă nu voia să vândă jucătorii, Gigi Becali a propus înființarea unei societăți pe acțiuni. „El avea 52%, CSA Steaua 36%, iar restul erau persoane fizice, precum Viorel Păuinescu sau Victor Pițurcă, cu procente mai mici.

Dar și noua societate avea nevoie de bani, fiindcă echipa avea cheltuieli. Când Gigi a propus să pună toți niște bani, conform cu procentele deținute, cei de la CSA au spus că nu au. Mai mult, sunt indicii că CSA și-ar fi vândut acțiunile. I le-a dat tot lui Gigi Becali, pe multe milioane”, au adăugat aceleași surse.

DNA a dat NUP

În 2008, la 10 ani după ce echipa ajunsese la AFC Steaua, Ministerul Apărării a făcut plângere penală la DNA, împotriva acelui ONG. Ministerul considera că lotul a fost preluat fraudulos.

Parchetul a anchetat speța și doi ani mai târziu anunța că nu sunt întrunite condițiile pentru începerea urmăririi penale și că echipa a fost preluată legal de AFC Steaua, ONG-ul condus de Viorel Păunescu. Ministerul Apărării nu a atacat atunci cu apel decizia DNA.

VIDEO Dumitru Dragomir: „FCSB e Steaua! Lucescu spune un adevăr, iar lumea trebuie să înțeleagă treaba asta”

>

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.